Pamuğun her parçası değerli

Türkiye'de pamuk üretiminin önemli merkezlerinden Diyarbakır ve Şanlıurfa'da hasat edilen ve 3 farklı aşamadan geçirilen pamuk, atıklarıyla da ekonomiye katkı sağlıyor

Pamuğun her  parçası değerli

DİYARBAKIR/ŞANLIURFA -Türkiye'de pamuk üretiminin önemli merkezleri arasında yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da hasat edilen pamuk her parçasıyla ekonomiye katkı sağlıyor.

GAP BÖLGESİNDE

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, ülkenin özellikle tekstil sanayisinde söz sahibi olmasına büyük katkı veriyor. Türkiye'deki pamuk üretiminin yaklaşık yarısının gerçekleştirildiği Diyarbakır ve Şanlıurfa'da pamuğa dayalı sanayi kolları da her geçen gün artıyor.

PAMUĞUN BEREKETİ

Hasat edilmesinin ardından çırçır fabrikalarına getirilen pamuğun lifi tekstil sektöründe kullanılmak üzere çiğidinden (çekirdek) ayrılıyor. Arta kalan çiğit ise çeşitli işlemlerden geçirilerek yağ ve hayvan yemi olarak küspeye dönüştürülüyor.

HER AŞAMASI EKONOMİDİR

Bu aşamadan sonra çiğidin üzerinde kalan, yeterli lif uzunluğuna sahip olmadığı için iplik yapımında kullanılamayan liflerden elde edilen linter de ekonomiye kazandırılıyor.

Yüzde 80'in üzerinde saf selüloz içeren ham linter, başta değerli kağıtlar olmak üzere 250 endüstri kolunda ham madde olarak kullanılıyor. Şanlıurfa'da üretilen pamuğun son atığı olarak da nitelendirilen linter, İspanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 

Kaynak: Diyarbakır Söz