1 Mayıs Kutlancak

Diyarbakır'da 1 Mayıs işçi bayramı, kutlaması yapılacak. Valilik izin verirken, kutlama nedeniyle bir çok yollar trafiğe kapatılacak.

1 Mayıs Kutlancak

“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” Diyarbakır'da Tertip Komisyonun organizasyonuyla kutlanacak. Kutlamalara HDP ve DBP'nin destek vereceği bildirildi.

Diyarbakır’da gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlaması için çağrı yapan Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Şirin Görbüz, KHK’ler ile haksız hukuksuz şekilde görevlerinden ihraç edilenlerin oluşturduğu işsizler ordusunu kutlamanın yapılacağı İstasyon meydanına davet etti.

 Ülkede her geçen gün etkisini daha fazla hissettiren ekonomik krizin emekçilerin alım gücünü düşürdüğünü söyleyen Görbüz, en büyük haykırışlarının barış ve demokrasi olacağını, çünkü toplumun huzura ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

‘OHAL İLE İŞSİZLER ORDUSU

Güvencesizliğin emekçilerin en temel sorunları haline geldiğini söyleyen Görbüz, “OHAL ile beraber ilan edilen KHK’lerle binlerce kamu emekçisi ve işçi, haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Yapılan soruşturmalardan sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden işçiler işinden olanlarla beraber giderek büyüyen bir işsizler ordusunu ortaya çıkarıyor” dedi.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Görbüz, güvenlik soruşturmalarından sonra kamuda çalışmanın engellenmesi ile iş bulmanın sorun haline geldiğini de belirtti. Görbüz, “Emekçiler iş bulma sorunundan sonra ucuz iş gücü olarak çalışmak zorunda bırakılmakta. Ciddi düzeyde bir emek sömürüsünün koşulları yaratılıyor” diye kaydetti.

 HDH VE DBP DESTEĞİYLE

Diyarbakır'da HDP ve DBP 1 Mayıs’a ilişkin ortak açıklama yaptı. HDP Diyarbakır il binasında gerçekleştirilen açıklamaya il başkanlarının yanı sıra parti yöneticileri de katıldı. Basın açıklamasını okuyan HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, işçi sınıfının örgütlü hak arayışının KHK, grev yasağı ve işten atmalarla engellendiğine dikkat çekerek, “Taşeron kadro düzenlemesi, işçiler arasındaki güvencesizliği ve ayrımcılıkları arttırırken, devam eden özelleştirmeler daha fazla işçiyi güvencesizliğe sürüklüyor. İktidarın işçilere yönelik kölelik dayatmalarına karşı, 8 Mart’tan ve Newroz’dan aldığımız güçle 1 Mayıs günü alanlarda olacağız”dedi. Buluttekin ayrıca  iş cinayetlerine, güvencesiz çalışmaya, OHAL’e ve savaşa hayır şiarıyla alanlarda olacaklarını belirterek “Emeği sömürülenlerin, ezilenlerin Newroz’u olan 1 Mayıs günü, Amed İstasyon Meydanı’nda kutlayacağımız mitinge tüm halkımızı davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

YOLLAR TRAFİĞE KAPANACAK

Öte yandan, Diyarbakır valiliğinde yapılan açıklamada, vatandaşların etkinliğin yapılacağı alana yakın yollarda giriş ve çıkışlarda mağdur olmaması adına etkinlik süresince trafiğe kapatılacak olan yollar ve alternatif güzergâhlar şu şekilde belirtildi:

“30 Nisan 2018 Pazartesi günü saat: 00.00 ile etkinlik bitimine kadar kapatılacak olan yollar:

* Akkoyunlu caddesinde; ofis kavşaktan kapanacaktır. Alternatif olarak Ekinciler caddesi-Hintlibaba caddesini takiben Ali Emiri caddesine verilecektir.

* Mehmet Arif Ersoy caddesinde; Sezai Karakoç kavşağından kapanacaktır. Alternatif olarak Cemiloğlu caddesi, Klavuz caddesi takiben Nükhet Coşkun caddesine veya Şehitlik Kavşağı-Ali Emiri Caddesi takiben Elazığ caddesine verilecektir.

* Cemiloğlu caddesinde; Bağlar Polis Merkez Amirliği önünden kapanacaktır.

* Alternatif olarak Klavuz caddesi ve Gürsel caddesi takiben Nükhet Coşkun caddesine verilecektir.

* İstasyon caddesinde; İstasyon caddesi-İnaloğlu caddesi kesişiminden kapanacaktır. Alternatif olarak Ali Emiri Caddesi takiben Elazığ caddesi veya Ekinciler caddesine verilecektir.

* Kışla caddesinde; İstasyon caddesi-Kışla caddesi kesişiminden kapanacaktır. Alternatif olarak Ekinciler caddesi takiben Elazığ caddesine verilecektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz