14 Aralık “paralel yapı” operasyonu yorumları

Bu sabah şafakla birlikte başlatılan “paralel yapı” operasyonuyla ilgili siyasilerden değişik yorumlar yapılıyor. İşte hükümet ve muhalefetten operasyon yorumları;

14 Aralık “paralel yapı” operasyonu yorumları

Günlerdir sosyal medyada konuşulan operasyon bu sabah start aldı. İlk olarak İstanbul’da başlayan, Ankara, Eskişehir, Batman, Van, Kahramanmaraş ve Erzurum’a da uzayan operasyonu siyasiler yorumladı.

EROĞLU: SUÇLU KİMSE CEZASINI ÇEKER

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna ilişkin, "Suçlu kimse cezasını çeker. Dolayısıyla burada keyif için operasyon yapılmaz. Sebepleri var tabii. Suç işleyenler, adalete teslim edilir" dedi.

Bir gazetecinin, basın özgürlüğüne ilişkin sorusuna  Bakan Eroğlu, "Basın istediğini yazıyor zaten. Basın özgürlüğüne herhangi bir sözümüz yok. Ama bir suç örgütünün üyesi olursa birtakım suçlara karışırsa ama ister basın mensubu olsun, ister vatandaş, ister idareci olsun, kim olursa olsun tabii kendisini savcı ve hakim karşısında görür yani. Herkes kanun ve mevzuata göre hareket etmeli. Yani paralel yapının böyle bir darbe girişimi asla kabul edilemez. Dolayısıyla devlet de buna karşı her türlü tedbiri alır" ifadesini kullandı.

  ŞENTOP: BU SÜRPRİZ DEĞİL   AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Nevşehir'in Avanos ilçesinde gerçekleştirilen AK Parti Seçim İşleri Başkanlığı bölge toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna ilişkin soru üzerine Şentop, "Bu konuda bir soruşturma yürütüldüğünü hatta farklı farklı dinlemelerle ilgili ayrı, örgütle ilgili ayrı soruşturma yürütüldüğünü duyuyorduk" diye konuştu.

Şentop, şunları kaydetti:

"Soruşturmanın belli bir aşamasında kişilerin ifadelerini almak, belki yakalama, belki tutuklama gibi bunlar tabii savcının, hakimin bileceği işler. Olacağı ve olabileceği tahmin edilebiliyordu ama zamanlama konusunda bir şey tahmin edilebilmesi mümkün değildi. Bu, bir sürpriz değil. Beklenen bir olay sonuç itibarıyla."

ÇİÇEK: GERÇEĞİN ORTAYA ÇIKASINI ARZULUYORUZ

TBMM Başkanı Cemil çiçek, sabah gerçekleşen operasyonlarla ilgili olarak, "Hepimizin arzusu gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'ın ağabeyinin cenazesine katıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nde, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birlikte öğle yemeği yedi. Cemil Çiçek, çıkışta gazetecilerin paralel yapı operasyonları hakkındaki sorularına ilişkin, "Ben onu dinlemedim. Radyodan dinlediğim kadar adli bir işlemdir. O konuda bir şey söylemem. Nedir, ne değildir. Hepimizin arzusu gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Onun dışında bir şey söyleyemem" dedi.

DESTİCİ: BU BİR ALGI OPERASYONU

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonuna ilişkin uygulamanın psikolojik bir baskı ve algı operasyonu şeklini aldığını ve muhalif seslerin susturulmak istendiğini savundu.

Hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu hiçbir demokratik rejimde basına ve sanat dünyasına böyle bir operasyon yapılamayacağını belirten Destici, şunları kaydetti:

"Eğer bu kişiler hukukun dışına çıkmışlar, suç sayılabilecek eylem içinde olmuşlarsa normal yollardan hukuk işletilir, ifadeye çağrılırlar ve süreç hukuki bir zeminde işletilir. Ama bu uygulama tamamen psikolojik bir baskı ve algı operasyonu şeklini almıştır. Burada yapılmak istenen, muhalif sesleri susturmaktır. Operasyon her ne kadar görüntü itibariyle fiili olarak bir takım medya mensuplarına, sanatçılara karşı yapılmış olsa da bunlar muhalefetin sesi olduğu için aslında operasyon bir yönüyle de muhalefete yapılmıştır."   KILIÇDAROĞLU: DEMOKRASİYE DARBE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'paralel yapı' iddialarına ilişkin yapılan operasyonla ilgili, “Demokrasiye yönelik darbe yapılmaktadır” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin önceki Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil’in annesi Bahar Tamaylıgili’in cenaze törenine katılmak için Üsküdar’da bulunan Şakirin Camii’ne geldi.

Cenaze töreni öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sivil darbe yapıldığını iddia ederek, “Medyaya yönelik operasyonu hiçbir zaman içimize sindirmedik. Sadece bugün değil, dün de aynı şeyleri söyledik. İnternet siteleri basıldı, gazeteler basıldı, gazeteciler içeri atıldı. Demokraside olan olaylar değil bunlar. Türkiye bir sivil darbe ile karşı karşıya. Bir darbeci hükümet var. Demokrasiye doğrudan darbe yapılıyor. Medyaya yönelik darbe yapılıyor. Üniversitelere yönelik darbe yapılıyor” dedi.

AJANSLAR

Kaynak: Diyarbakır Söz