2. Yasin Börü Operasyonu!

Kobani olaylarında 16 yaşındaki Yasin Börü ile birlikte 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili operasyonun ikinci dalgası dün gece yapıldı. 17 kişi gözaltına alındı. DBP ise, yaşanan gözaltıları yürüyüşle protesto etti.

2. Yasin Börü Operasyonu!
Kobani'ye destek için 6- 7 Ekim günlerinde düzenlenen sokak gösterilerinde Hür Dava Partisi (HÜDA- PAR) üyesi Yasin Börü ile birlikte 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 16 kişiden 7'sinin tutuklanmasının ardından önceki gece ikinci operasyon yapıldı ve 17 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltıların devam edeceği Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıklanırken, Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından gözaltıları protesto yürüyüşüyle kınarken, operasyona dur denilmesini istedi.

KOBANİ OLAYLARI Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto etmek için HDP yöneticilerinin 'sokağa çıkın' çağrısı üzerine Diyarbakır başta olmak üzere bir çok ildeki gösterilerde sokaklar savaş alanına dönmüş, 50 kişi yaşamını yitirmişti. Diyarbakır'daki 6- 7 Ekim olaylarında yaşamını yitirenlerden HÜDA- PAR üyesi Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesiyle ilgili önceki gece ikinci dalga operasyon yapıldı. Kobani gösterilerine katıldıkları belirlenenlerin kaldığı adresler önceden belirlendi ve ekipler eş zamanlı bastı. Dün gece gözaltına alınan 17 kişi de sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

SAVCILIK AÇIKLADI Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Yasin Börü, Riyad Güneş, Ahmet Dakak ve Hasan Gökguz'un öldürüldüğü Y.E.'nin de yaralanmasıyla ilgili tutuklanan kişi sayısının 8'e yükseldiğin açıkladı.

Önceki gün 7 kişinin tutuklandığı olayla ilgili poliste soruşturması süren 2 kişi bugün adliyeye sevk edilirken biri tutuklandı. Olayla ilgili toplam tutuklu sayısı 8'e yükselirken, Başsavcı Solmaz'ın olayla ilgili açıklamasında, "03.12.2014 tarihinde gözaltına alınan A.T. ve S.Ç., Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme', 'Devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını ayırmaya teşebbüs' suçlarından tutuklanma talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmiş olup; şüpheli A.T. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından 06. 12.2014 tarihinde tutuklanarak D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilmiş, şüpheli S.Ç., ise Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılmıştır. Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmaların safahati ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir" denildi.

7 KİŞİ DAHA ARANIYOR Yapılan ikinci operasyonla ilgili de Başsavcı Solmaz, yazılı açıklamasında olaylara karıştığı iddialarıyla şüpheliler H.A., R.B., A.G., M.D., C.Y., A.T., H.U., Ü.D., B.D., A.K., A.T., R.Ö., M.K., M.Ş.Y. ile suça sürüklenen çocuklar M.D., A.K.ve Y.O. olmak üzere 17 kişinin gözaltına alındığını ve 7 kişinin de yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

DBP: OPERASYONLAR DOĞRU DEĞİL DBP Diyarbakır İl Başkanlığı, kentte 6-7 Ekim günleri Kobani protestoları sırasında kentte 12 kişinin öldüğü olayların ardından, güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlarda, gözaltına alma ve tutuklamaları protesto yürüyüşü düzenledi. Koşuyolu Parkı'ndan başlayan ve yaklaşık 1 kilometre mesafedeki İstasyon Meydanı'na yapılan yürüyüşe DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, İl Başkanı Ali Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, belediye başkanları ile kalabalık katılırken, Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

İSTASYON MEYDANINDA İstasyon Meydanı'nda parti otobüsü üzerinden kalabalığa seslenen DBP İl Başkanı Ali Şimşek, "Bu gidişat, bu operasyonlar doğru değildir ve sonuçları AKP hükümetinin tahmin edemeyeceği kadar farklı sonuçlara yol açacaktır. Bizler AKP hükümetinin ateşle oynadığını, bu operasyonları sürdürmekle halkımızın baskı altında tutma politikasından vazgeçmesi gerektiğini söylüyoruz. Eğer birileri bizim direniş ruhumuzu test etmek istiyorsa, bizim direnme kapasitemizi test etmek istiyorsa, defalarca tekrara düşmelerine gerek yok" dedi. Konuşmalar devam ederken polis müdürleri yürüyüş tertip komitesine Açık Öğretim Sınavı'nın başlayacağını belirterek programı sonlandırmalarını istedi. Polisin bu talebini üzerine kalabalık dağıldı.

BAYRAK GERGİNLİĞİ Bu arada yürüyüş  esnasında bazı çocukların ellerinde bulunan PKK, KCK ve YDG-H bayrakların polis ekipleri tarafından yasadışı olduğu belirtilerek toplanması kısa süreli gerginliğe neden oldu.  Sivil polisler ile çocuklar arasında yaşanan kovalamaca da polisin bayraklara el koymasıyla grup içerisinde bulunan DBP heyeti polislere tepki gösterdi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz