'3 aylar boyunca Mekke ve Medine'deki garipler yardım etmeli'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kutsal Emanetlerin getirilişinin 500. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuştu.

'3 aylar boyunca Mekke ve Medine'deki garipler yardım etmeli'

 İnsan ve Medeniyet Hareketi tarafından Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlenen "Mukaddes Emanetler Işığında" başlıklı sempozyum ve sergisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil oldu. Kutsal Emanetlerin getirilişinin 500. yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, Mekke ve Medine'de yardıma muhtaçlara yardı edilmesi gerekliliğinden bhasetti

Erdoğan, "Mukaddes Emanetlere ev sahipliği yapıyor olmamız milletçe bizim en büyük iftihar sebeplerinden biridir. Açıkçası bu emanetlere bizden daha iyi sahip çıkabilecek, hiçbir şekilde saygıda kusur etmeyecek bir başka millet olduğunu da sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye gönderilen Surre Alayları'nın bu hürmetin en önemli sembollerinden biri olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"1400'lü yılların başından itibaren kutsal topraklara gönderilen bu alaylara İstanbul ve Anadolu'da ahali tarafından verilen katkılar da ilave edilirdi, eklenirdi. Böylece ortaya çıkan meblağ yol boyunca uğranılan yerlerde ve özellikle Mekke, Medine'de fakir fukaraya, bölge halkına dağıtılırdı. Surre Alayı'nın Anadolu Yakası'nda yola çıktığı yerin adının 'Ayrılık Çeşmesi' olarak ifade edilmesi dahi başlı başına ibret vericidir. Fahrettin Paşa'nın Medine kuşatmasının başlamasından kısa bir süre önce Kutsal Emanetlerin son kısımlarını İstanbul'a ulaştırmak için gösterdiği gayreti bir asır sonra saygıyla yad ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz