AİHM kararını bozdu

HDP’li Hüda Kaya’nın avukatı, AİHM’in müvekkilinin de aralarında olduğu dokunulmazlıkları kaldırılan partili 40 vekil hakkında verdiği “ihlal” kararı ile mahkemeye başvurup, davanın düşürülmesini istedi.

AİHM kararını bozdu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi. 5 yıldır süren yargılamada Kaya’ya ‘örgüt üyeliği’, 'suç işlemeye alenen tahrik etmek’, ‘halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak’ ve 'örgüt propagandası yapmak' suçlamalarında bulunuyor.

Davanın dün görülen 15’inci duruşmasına Kaya katılmazken, avukat salonda hazır bulundu. Mahkeme başkanı, Avukatın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) dokunulmazlıkları kaldırılan Kaya’nın da aralarında olduğu HDP’li 40 vekil hakkında “ifade hürriyetlerinin ihlal edildiğine” hükmettiği 1 Şubat 2022 tarihli kararın Fransızca örneği ile birlikte davanın düşürülmesi talepli dilekçesinin kendilerine ulaştığını ve dosyaya eklendiğini belirtti.

Sonrasında savunma için söz verilen Kaya'nın avukatı, sunmuş oldukları dilekçe doğrultusunda davanın düşürülmesi yönündeki taleplerini sözlü olarak yeniden dile getirdi. İddia makamında bulunan savcı ise, dosyanın düşürülmesine dair talebin reddine karar verilmesini istedi.

ÇEVİRİSİ BEKLENECEK

Mahkeme, davanın düşürülmesi yönündeki talebi Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden AİHM kararının Türkçe çevirisinin bir örneğinin kendilerine ulaşması sonrasında değerlendirmek üzere sonraki duruşmayı 14 Haziran’a erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz