AİHM'den zorunlu askerlik kararı | Alternatif seçenek olmaması ihlal

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu askerlik yapmak istemeyenlere alternatif kamu hizmeti seçeneği sunulmamasını ihlal saydı.

AİHM'den zorunlu askerlik kararı | Alternatif seçenek olmaması ihlal

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, zorunlu askerlik uygulaması ile ilgili 1973 yılında doğan Kuzey Kıbrıs vatandaşı Murat Kanatlı'nın başvurusunu karara bağladı. Kararda yasalarda, zorunlu askerlik yapmak istemeyenler için alternatif kamu hizmeti seçeneği sunulmamasını hak ihlali sayıldı.

2005 yılında bir yıllık aktif askerlik hizmetini Kıbrıs’ta yaptı. Sonraki yıllarda Kıbrıs’taki seferberlik düzenlemesi gereği, her yıl bir günlük askerlik hizmetini yerine getirmek üzere kışlaya çağrıldı; 2006, 2007 ve 2008 yıllarında bu görevi yerine getirdi. 2008 yılında Kanatlı, Avrupa Vicdani Ret Bürosu’nun Kıbrıs temsilcisi oldu. Murat Kanatlı, 2009 yılında yedek olarak çağrıldığı bir günlük askerlik hizmetini, vicdani ret gerekçesiyle yerine getirmeyi kabul etmediği için 15 Mayıs 2008 tarihinde vicdani retçi oldu ve bundan ötürü KKTC’de mahkum edildi. Kuzey Kıbrıs, daha önceki AİHM kararlarında Türkiye’nin yerel alt yönetimi olduğu kabul edildiğinden, Murat Kanatlı davanın Türkiye’ye karşı açılması için 6 Nisan 2015’te başvurmuştu.

11 BİN 363 EURO TAZMİNAT

Aralarında Türkiye’nin atadığı Saadet Yüksel isimli hakimin de bulunduğu Daire, oy birliğiyle verdiği kararda şunu belirtti: “Zorunlu askerliği öngören ilgili ulusal mevzuatta yedek askerlik de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerde görev almak istemeyen vicdani retçiler için herhangi alternatif bir hizmet düzenlemesi yapılmamıştır. Hiçbir alternatif hizmet imkanı sağlamayan bir sistem, vicdani redde bulunmak isteyenlerle toplumun genel çıkarı arasında adil bir denge kuramaz. Hükümet tarafından öne sürülen ikna edici hiçbir argüman bulunmadığından, mahkeme mevcut davada içtihadından ayrılmak için herhangi bir neden görmemiştir”

Bu hükmün neticesinde Türkiye’nin, manevi tazminat ve masraflar için toplamda 11 bin 363 euro ödemesine karar verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz