AK Partili Özdemir: Bor madenlerinin özelleştirilmesi söz konusu değil

AK Parti Bandırma İlçe Teşkilatı Hukuki ve Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yılmaz Özdemir, bor madenlerinin özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını, siyasi partiler ve onların sözcülüğünü yapan bazı sendikaların kamuoyunu yanlış bilgilendirip konuyu çarpıttığını söyledi.

AK Partili Özdemir: Bor madenlerinin özelleştirilmesi söz konusu değil

10 Haziran 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2840 sayılı kanunla birlikte bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesinin devlet eliyle yapıldığını belirten Özdemir, "Kanunun 2. maddesine, 'Bu madenlerin üretimi ve zenginleştirilmesi, teknik ticari ve ekonomik sebeplerle üretim mülkiyeti teşekkülde kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir. Ancak üçüncü şahıslara gördürülecek işlerin üç yıldan fazla olması durumunda konuya ilişkin talepler, Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanır.' hükmü eklenecektir. Bu tasarı, bir özelleştirme kanunu değildir. Bor madeni, özel sektöre devredilmemektedir." dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kanun taslağına göre borun hizmet alımı yoluyla üretilebileceğini dile getiren AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Özdemir, daha az maliyetle kısa sürede ve günün teknolojisine uygun üretim amaçlandığını vurguladı. Türkiye'nin dünya bor rezervinin yüzde 70'ine sahip bulunduğunu, toplam rezervinse 2,5 milyar ton olduğunu kaydeden Özdemir, "Dünyada bor tüketiminde, ham bordan rafine ürünlere doğru hızlı bir geçiş vardır. Bundan dolayı ham bor üreticilerinin, yatırımlarını arttırıp teknolojilerini geliştirerek rafine ürün pazarına girmesi, kapasite arttırarak ürün çeşitliliği sağlaması gerekmektedir. Yavaş davranmak. müşterilerin alternatif ürünlere kaymasına yol açabilir ki bu da Türkiye'nin lehine olmayacaktır. Devletin, elindeki imkânlarla bu işi yapması oldukça maliyetlidir. Bu anlamda şu andaki üretimimiz, talebi karşılayamamaktadır. Zira gelecek üç yıllık üretim şimdiden pazarlanmıştır." şeklinde konuştu.

Yılmaz Özdemir, söz konusu anun tasarısı mülkiyetin devri ve pazarlamayı kapsamamasına rağmen bazı çevrelerin, bu işten siyasi rant düşüncesiyle kamuoyunu manipüle ettiğini savundu. Dünyadaki siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin, üretimim özel sektör tarafından yapılmasını gerektirdiğini söyleyen Özdemir, "Ülkemizde de bu alanda yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmıştır. Bandırma'da limanın özel şirketler eliyle işletilmesine karşı çıkılmış ancak liman kapasitesi öncekinin çok üzerine çıkmış, iş hacmi üç kat artmıştır. Bir anlamda Bandırmamız kazanmıştır. Bor madeninin özel şirketler tarafından işlenmesi, pazarlamasınınsa devlet eliyle yapılması, yine Bandırmamız'a ve ülkemize kazandıracaktır." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz