Annan- Atalay görüşmesi

Başbakan Yardımcısı Atalay: ''Sayın Annan'ın bu misyonunun inşallah çok başarılı bir şekilde sonuca ulaşmasını ve halkın iradesini ve taleplerinin gerçekleşmesini ve oradaki kanın sona ermesini Türkiye olarak arzu ediyoruz''

Annan- Atalay görüşmesi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın misyonunun başarılı bir şekilde sonuca ulaşmasını, Suriye halkının iradesi ve taleplerinin gerçekleşmesini ve şiddetin sona ermesini arzu ettiklerini bildirdi.

Atalay, BM ve Arap Birliği Özel temsilcisi Kofi Annan ile ortak düzenlediği basın toplantısında, Türkiye olarak ''Suriye'deki trajediye barışçı çözüm bulunması ve Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda siyasi dönüşüm sürecinin aşılmasının en samimi dilekleri olduğunu'' vurguladı.

Annan'ın yürüttüğü bu çalışmayı Türkiye olarak başından beri desteklediklerini dile getiren Atalay, ''Kendisine bu çalışmalarında başarılar diliyorum. Türkiye olarak daima biz bu çalışmayı destekleyeceğiz ama bugün 10 Nisan bildiğiniz gibi. Bizim tespitlerimize göre Suriye yönetimi kendi taahhütlerini tutuyor gözükmüyor. Bu konudaki endişelerimiz ve tespitlerimizi de Sayın Annan'a biraz önceki görüşmede tekrar iletmiş olduk'' dedi.

Özellikle Halep, İdlib ve Humus'ta Suriye yönetiminin, askerlerinin şiddetinin sürdüğünü belirten Atalay, şöyle devam etti:

''Mart 2011'den bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 9 binin üzerine çıktı. En tedbirli ifadeyle bu. Bizim kendi tespitlerimiz; daha dün yani 9 Nisan'da hayatını kaybedenlerin sayısı 130'dur. Mart'tan bu yana her gün öldürülen sivil sayısı günlük olarak artmıştır. Türkiye'ye gelenlerle ilgili de bildiğiniz gibi Sayın Annan'ın ilk Suriye ziyareti sırasında buradaki kişi sayısı 12 bindi. Şu anda bu sayı bugün itibarıyla 25 bine yaklaştı. Şunu ifade etmek istiyorum: Sayın Annan'ın bu misyonunun inşallah çok başarılı bir şekilde sonuca ulaşmasını ve halkın iradesini ve taleplerinin gerçekleşmesini ve oradaki kanın sona ermesini Türkiye olarak arzu ediyoruz ama Suriye yönetiminin siciline baktığımızda da doğrusu endişe ediyoruz. Bugüne kadar pek çok oyalama taktiği kullanmışlardır. Oyalama taktiklerini kullandıkları konusunda kuvvetli endişelerimiz var. Bunu da kendilerine (Annan'a) ilettik. Son olarak şunun ifade edeyim. Biliyorsunuz; 1 Nisan'da İstanbul'da Suriye Halkının Dostları Grubu önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Buraya 83 ülke ve uluslararası kuruluş katıldı. Bu ciddi bir katılımdır. Toplantı da çok verimli geçti. O toplantıda çıkan diğer bir sonuç. Tabii Suriye Ulusal Konseyi, Suriye'nin tamamını temsil eder şekilde ve tek yetkili birliktelik olarak bu toplantıda kabul edilmiş oldu. İkincisi ise bu toplantı Sayın Annan'ın yürüttüğü planı onayladı ve bunun başarıya ulaşması yönünde gerekeni yapma yönünde tavsiye kararı aldı.''

-Suriye yönetiminin gerekli işbirliğini sergilemediği takdirde...-

''Burada en temel endişe, yine Suriye'nin Dostları Toplantısı'nda, Suriye rejimi tarafından bu planın maniple edilmesine izin verilmemesi temennisi oldu'' diyen Atalay, Dostlar Grubu Konferansı'nın hemen ardından şehirdeki asker ve ağır silahların geri çekilmesi ve ilave asker sevkiyatının durdurulmasına ilişkin olarak Sayın Annan'ın ortaya koyduğu 10 Nisan, 12 Nisan bağlamında Suriye yönetiminin sorumluluklarını yerine getirmesini önemle beklediklerini söyledi.

Atalay, ''Gerek Suriye yönetiminin kötü sicili, gerek halen yaptıkları, öncelikle muhaliflerin faaliyetlerini durdurmasına yönelik açıklamaları iyimser olmamızı güçleştirmektedir. Tabii bu misyon içinde Suriye yönetiminin gerekli işbirliğini sergilemediği takdirde BM Güvenlik Konseyi'nin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi ve Suriye'deki katliama 'dur' demesi kaçınılmaz zorunluluk halini alacaktır. Biz Güvenlik Konseyi'nin tarihi sorumluluğunu bu defa yerine getireceğine inanıyoruz.''

Annan'a ifade ettikleri önemli bir beklentinin de Suriye'de bu şiddet ve zulüm sürerken oraya insani yardım ulaştırılması olduğunu vurgulayan Atalay, ''En önemli hususlardan biridir. BM'nin bu konuya daha çok ağırlık vermesini istiyoruz. Biz de Türkiye olarak bu konuya destek vereceğiz'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz