Arınç: 2002'den önce vakıflar çöküyordu, 1950'den önce de camiler meyhane oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2002’ye gelinceye kadar Türkiye’de vakıfların çöktüğünü söyledi.

Arınç: 2002'den önce vakıflar çöküyordu, 1950'den önce de camiler meyhane oldu

Arınç, “Bir zamanlar vakıflarımız satılıyordu. Bir zamanlar satılıyordu camiler külliyeler evler satıldı, halbuki satılamaz. Bazı vakıf eserleri 1950’den önce meyhane oldu.” dedi.

Bursa’da restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii’nin açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’de bir dönem vakıf eserlerinin çöküntü halinde olduğunu söyledi.

Son on yılda 3 bin 500 eseri yeniden ayağa kaldırdıklarını belirten Arınç, şunları kaydetti: “Bize yardımcı olun. 2002’ye gelinceye kadar Türkiye'de vakıflar çöküyordu. Bir zamanlar vakıflarımız satılıyordu. Bir zamanlar satılıyordu camiler külliyeler evler satıldı, halbuki satılamaz. Ama satıldı. 1950’den önce bazı vakıf eserleri birahane ve meyhane yapıldı. Öylesine yerler satıldı ki 'bedduamız var' demişti. Kimse kulak asmadı. Bu işi yapmak isteyenler de daha sonra ‘bedava verseniz almayız’ dediler. Bunun bir duası ve bedduası var. Bunu sattıranlar ve satanlar hayatta iseler bu manevi mesuliyeti bileceklerdir. 2002’den bu yana 10 yıl içinde 3 bin 500 tane vakıf eserini ihya ettik. İnanmadığınız için alkışlamıyorsunuz. Allah inandırsın. Yaptık. Ben 95’ten beri Parlamento'dayım. Muhalefette olduğum günleri hatırlıyorum. 100 bin lira bulun da gelin şunu ayağa kaldıralım dediğimizde vakıftan sorumlu bakanlar paramız yok derlerdi. 10 sene de 3 bin 500 eser ayağa kaldırdık. 3 katrilyon para harcandı bunu nasıl yaptık. Bütçeyi artırdık. Vakıfları ayağa kaldırdık. Kira getirsin ve hayır getirsin diye yap-işlet-devret metodu ile ayağa kaldırdık Restore et işlet devret dedik.”

Türkiye’nin her yerinde maddi serveti ne olursa olsun işin bir ucundan tutmaya sevdalı insanların olduğuna işaret eden Arınç, bu insanların gönlünün geniş olduğunu ve her zaman her hizmete koştuğunu vurguladı.

Vakıf eserlerinin artık herkesin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Arınç, “Camileri ayağa kaldırıyoruz. Aynı zamanda hayır işleri yapıyoruz. 15 bin aliye her gün kuru erzak gönderiyoruz. Yönetmeliğimizi değiştirdik. Yurt dışındaki vakıf eserleri için proje yardım ve destek sağlıyoruz. Vakıflar ihya oldu. Vakıfların yüzü gülmeye başladı. Bu eserler hamdolsun hepimizin yüzünü güldürüyor. Bursa’nın bu kadar padişahlara ve kültür varlıklarına sahip olması hepimizi mutlu ediyor. Hamdolsun her şey ayakta. Bursa’da nefes alıp veren bu manevi havyayı soluk soluk hisseden insan bu büyük eserlere sahip çıkmanın neşesini yaşıyoruz. Her taşta ve mihrapta bunu yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve eski devlet bakanlarından Ali Talip Özdemir’in de davetli olarak bulunduğu açılışta konuşmaların ardından Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz cami girişinde dua yaptı. Yapılan dualara hep bir ağızdan ‘amin’ denilirken cami girişinde izdiham yaşandı. Böylece 2,5 sene sonra Yeşil Camii’nde ilk Cuma namazı kılındı. Namaz sonrası Bülent Arınç ve beraberindekiler Yeşil İmarathanesi'nde vakıf yemeği yedi. Daha sonra Arınç, Erzurumlular Derneği'ni ziyaret etti. Arınç'a burada meşhur Oltu tespihi hediye edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz