Bakan Dinçer'e 'İnönü'yü niye çıkardın' sorusu

İnönü'nün kızı ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e "2. Cumhurbaşkanı İnönü'nün adını müfredattan niçin çıkardınız" diye sordu.

Bakan Dinçer'e 'İnönü'yü niye çıkardın' sorusu

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Talim Terbiye Kurulu’nun, uluslararası ilişkiler dersinin müfredatında yaptığı değişiklikle 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün adını programdan çıkardığını belirterek, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin bir soru önergesi verdi.

Önergede yeni müfredat kapsamında hazırlanacak ders kitaplarında da İnönü’nün adının yer almayacağını ifade eden Bilgehan, Dinçer’e şu soruları yöneltti:

* Talim Terbiye Kurulu’nun bu yönde aldığı karar kesinleşmiş midir?
* İnönü’nün, 1939-1945 arasında dünyada 60 milyon, Avrupa’da 50 milyon, en yakın komşumuz Yunanistan’da yarım milyon insanın öldüğü 2. Dünya Savaşı’nda bir tek Türk’ün bile burnunu kanatmadan Türkiye’yi ateşin dışında tuttuğu tüm dünya tarafından bilinmektedir. Böyle bir devlet adamının yaptıklarını Türkiye’deki öğrencilerinden saklanmasıyla ne amaçlanmaktadır?

* Bu değişiklikle Türk vatandaşlarının gönlündeki İnönü sevgisini yok edebileceğine inanabiliyor musunuz?

* Sırada Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin ders kitaplarından çıkarılması var mıdır?
* İsmet İnönü’yü yok sayan bir bakanlık, acaba 1. İnönü Zaferi’ni, 2. İnönü Zaferi’ni, Lozan Barış Antlaşması’nı da ilgili ders kitaplarından ayıklayacak mıdır?
* Bu karardan sonra kamuoyu önüne çıkıp Osmanlı döneminde Maarif Nazırlığı yapan Emrullah Efendi’nin ‘Mektepler olmasaydı, maarifi ne güzel idare ederdim’ sözlerinden yola çıkarak, ‘Şu Atatürk ile İnönü olmasa, tarihimizi öğrencilerimize ne güzel anlatırdık’ yönünde açıklamalar yapmayı planlıyor musunuz?

Kaynak: Diyarbakır Söz