Bakan Ergin:'Türkiye düne göre çok daha iyi noktada olacak'

Ergin, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Hıdırbey köyünde Musa Ağacı çevresinde yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, vatandaşlarla sohbet etti.

Bakan Ergin:'Türkiye düne göre çok daha iyi noktada olacak'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ''Soruşturmanın gereği olarak gözaltılar ve mahkemeye sevkler var. Onun için burada hiç kimse kendini savcı, hakim yerine koyarak değerlendirmeler yapmaya kalkmasın'' dedi.

Mesire alanı olarak düzenlenen alandaki incelemelerinin ardından Ergin, basın mensuplarının 28 Şubat soruşturmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin 28 Şubat kapsamında Süleyman Demirel'in de gözaltına alınacağı ve sürecin geçmişten intikam almak olarak değerlendirmesi yönündeki soruya Ergin, şöyle yanıt verdi:

''Daha önce de bu konuyla ilgili açıklamalar yaptık. Her gün aynı konuyla ilgili yeni şeyler söylemenin anlamı yok. Şunu çok net ifade ederim ki Türkiye'de bir Anayasa mevcut ve bu anayasaya göre kurumlar vazifelerini yapıyorlar. Hükümet, Türkiye'de gelişmenin kalkınmanın, yatırım iklimini iyileştirmenin çalışmalarını yapıyor ve bu ülkeyi büyütmenin gayreti içerisinde. Ülkenin büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için her kurumun kendi alanında yapması gerekenleri yapması gerekiyor. Yasama ve yürütme üzerine düşeni yapıyor. Yargı, kendi alalında Anayasa ve yasaların ona vermiş olduğu hem yetki hem görev açısından durması gereken noktada çalışmalarını yerine getiriyor. Bu açıdan şuanda bir soruşturma süreci devam ediyor. Bu soruşturmanın gereği olarak gözaltılar ve mahkemeye sevkler var. Onun için burada hiç kimse kendini savcı yerine hakim yerine koyarak bir takım değerlendirmeler yapmaya kalkmasın. Savcılıklarımız gerekli çalışmaları yapıyor. Kararı alanlar da bağımsız yargıçlar.''

Sabırla ve sükunetle sürecin takip edilmesi gerektiğini ifade eden Ergin, sürecin sonucunda Türkiye'nin daha güçlü bir demokrasiye, daha güçlü bir hukuk devleti alt yapısına, sürdürülebilir itibarı yüksek bir demokratik hukuk devletine ulaşacağını, buna inandığını kaydetti.

Türkiye'nin geçmişinde yaşamış olduğu sıkıntıları bir şekilde hukuki açıdan değerlendirmek zorunda olduğuna ve bunların yaşandığına dikkati çeken Ergin, şöyle devam etti:

''Temenni ediyoruz ki, yürütme organımızın yapmış olduğu çalışmalarla, bundan sonraki süreç artık bu olayların tamamen hafızasından siler, geleceğe çok daha güçlü emin adımlarla yürür. Ülkemizin geçmişte olduğu noktayı beraberce görüyoruz. 2002'de dünyada 26'ncı büyük ekonomi olan Türkiye, bugün 16'ncı büyük ekonomisi haline gelmiş ise Türkiye bu işi iyi yapıyor, süreci iyi okuyor, ülkenin ve milletin geleceğini kurgulamada ve yönetme noktasında başarılı işler yapıyor demektir. Türkiye dışından buraya bakanlar gıptayla burayı görüyorlar, anıyorlar. Onun için kendimize haksızlık etmeyelim. Türkiye'de çok güzel şeyler oluyor. Zorluklarımız var. Reformları devam ettirme noktasında ihtiyacımız var. Bunları ihmal etmeden aklımızın bir köşesinden çıkarmadan yapmak zorundayız. Özellikle devam eden soruşturmayla ilgili olarak spekülatif şeyler bir şey kazandırmaz. Bırakalım savcılarımız işlerini yapsınlar. Yargı organlarımız gerekli çalışmalarını yapsınlar ve bu çalışmaların sonucunda da Türkiye düne göre çok daha iyi noktada olacak, buna inanıyorum. Hiç kimsenin endişe etmesine gerek yok.''

Türkiye'de anayasaya, evrensel hukuk kurallarına göre çalışma gayreti ve inancı içerisinde olan bir yargı mekanizması bulunduğuna dikkati çeken Ergin, uygulamadan kaynaklı zaman zaman sorunlar olsa da Türkiye'nin gidişatının, yönünün evrensel hukukla barışık bir noktaya doğru olduğunu söyledi.

''Savcılık ve yargıçlık meraklısı olanlar''

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları tercüme edilip uygulayıcıların hizmetine sunulduğunu belirten Ergin, ''Hakim ve savcılarımızın terfi etmesi noktasında AHİM kararlarına uyumları bir kriter olarak uygulanmaya başlamıştır. Türkiye'yi evrensel hukukla buluşma noktasında taşıyacaktır. Kimse endişe etmesin'' dedi.

Bir gazetecinin, muhalefetin de süreçle ilgili eleştirilerde bulunduğuna ilişkin soruya karşılık Ergin, şunları söyledi:

''Her siyasi partinin kendi perspektifi, bu olay karşısında yaklaşımı mutlaka kendi görüşüdür. Kamuoyumuz, tarih, bu bakış açılarını değerlendirecektir. Türkiye'de artık 28 Şubat ve benzeri uygulamaların olmasını arzu etmeyenlerin bu soruşturmalara bu şekilde bakmaları dikkat çekicidir, ibret vericidir. Daha fazla polemik oluşturacak bir konuya girmek istemiyorum. Ama 28 Şubat süreci demokrat birisi açısından bakıldığında, normal bir süreç midir? Anayasaya, yasalara uygun bir süreç midir? Ülkenin yasama ve yürütme organlarına, Başbakanına, Cumhurbaşkanına karşı takılan tavırlar, alınan inisiyatifler, yaşanılan hadiseler normaldir diyen bir kişi varsa beri gelsin. O açıdan, bunların değerlendirmesini bağımsız yargı organlarımız yapacaktır. Tahkikat sonucunda kararını verilecektir. Bunun sonucunu sabırla izleyip göreceğiz. O açıdan savcılık ve yargıçlık meraklısı olanalar lütfen bu meraklarını bu alan üzerinde gidermesinler. Bırakalım yargı organları rahat çalışmaya devam etsinler.''

Ergin ardından, Hatay Valisi Mehmet Celallettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ve bazı kurum müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte Musa Ağcı çevresinde incelemelerde bulundu.

Vatandaşlarla da sohbet eden Ergin, bölgenin turizm açısından çok daha iyi noktalara taşınması gerektiğini, bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler