Balbay, Silivri cezaevini ziyaret eden yazarları eleştirdi

Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP milletvekili Mustafa Balbay, Adalet Bakanı Sadullah Ergün ile birlikte Silivri Cezaevi'ni gezen köşe yazarlarını ve köşelerinde yazdıkları yazıları eleştirdi.

Balbay, Silivri cezaevini ziyaret eden yazarları eleştirdi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında gizli tanık Akdeniz, ifadesinin ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Gizli tanık Akdeniz'in, "Emekli Albay Ergüder Ökten, bana verdiği DVD'lerdeki Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın görüntülerinin sitelere konulmasını istedi." şeklinde ifade verdiğini hatırlatan Balbay, "Sizinle temas kuranlar, benimle görüşüyorlar mıymış?" diye sordu. Gizli tanık, "Ökten, Balbay ile görüştüğünü söyledi." diye cevap verdi. Balbay da gizli tanığa, "Ankara'da yaşamışsınız. Gazeteler herkese açık yerlerdir. Siz de randevu alsanız benimle görüşebilirdiniz." karşılığını verdi.

Birden fazla televizyon programı yaptığını belirten Balbay, gizli tanığa, "Size verilen DVD'lerdeki görüntülerin içeriği neydi? Yaptığımız programlardan bizim isteğimiz dışında kaydedilmiş görüntüler olabilir mi? Bunları size kim getirdi?" diye sordu. Bu DVD'lerin kendisine elektronik istihbaratçı rütbeli biri tarafından getirildiğini belirten Akdeniz, "Konuşmalarınızı başka bir oluşum için toplama noktasındaydılar. Sizin etkili konuşmalarınız sayesinde olaylar farklı bir yöne çekilmek isteniyordu." diye cevapladı.

Balbay'ın, Ergenekon adını duyup duymadığını sorması üzerine gizli tanık Akdeniz, adını bilmediği, ancak 'Silahlı eyleme geçmeliyiz. Bu iş böyle giderse hepimizi topa dikerler' diye konuştukları bir oluşum bulunduğunu söyledi. Bu cevap üzerine Balbay, askerlik yaptığı 1982-1983 yıllarından bu yana eline silah almadığını belirterek, "Böyle bir örgütle adımın yan yana anılması bile beni üzüyor. İddia edildiği şekilde bir irtibatım olduğuna ilişkin bir bilginiz var mı?" sorusu üzerine de gizli tanık Akdeniz, bilgisi olmadığını söyledi.

Öte yandan Balbay, 13 köşe yazarının Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bilikte 11 Mayıs Cuma günü Silivri Cezaevi'ni gezmelerinin ardından yazdıkları köşe yazılarını, basın mensuplarına gönderdiği yazılı bir açıklama ile eleştirdi. Gazetecilerin, cezaevinde kolonya ile karşılandığını, gülle uğurlandığını, ancak bunların cezaevinde yasak olduğunu ifade eden Balbay, "Silivri'ye bakan ile bakan gazetecilere sormak isterim" diyerek sitemini dile getirdi.

Balbay'ın açıklamasında, "Hiçbir öğrencinin gösterilmediği bir okulu gezip 'eğitim mükemmel' diye bilir misiniz? Hiçbir hasta ile temas kurmadan hastaneyi dolaşıp 'herkes çok iyi tedavi oluyor' diyebilir misiniz? Bunlara cevabınız evet ise elbette 10 bin kişinin kaldığı cezaevini gezip hiçbir tutuklu ile görüşmeden 'koşullar çok iyi', '1980'den bu yana ilerleme olmuş', 'yetmez ama olumlu adımlar var' yorumları yapabilirsiniz. Ben olsaydım bakana, 'Karşılıklı kabul ile kimi tutuklularla görüşmeden Silivri yorumu yapmayız' derdim." ifadesini kullandı. Köşe yazarlarının görüşlerine saygısı olduğunu belirten Balbay, açıklamasını, "Ama, sitem ediyorum." diye bitirdi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz