Balyoz sanıkları, Darbeleri Araştırma Komisyonu'na başvurdu

Balyoz davasında darbe suçlamasıyla yargılanan subaylardan 80’i, ortak bir dilekçe ile davada yer alan darbe planlarının araştırılması için TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na başvurdu.

Balyoz sanıkları, Darbeleri Araştırma Komisyonu'na başvurdu

Başvuru dilekçesinde, komisyonun, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 tarihlerinde meydana gelen darbe ve darbe teşebbüslerini araştırmak için kurulduğu bilgisine yer verildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yürüttüğü Balyoz davasının Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanıkları Koramiraller Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar, Kurmay Albay Ahmet Zeki Üçok’un aralarında bulunduğu 80 sanık, ortak bir dilekçe ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) başvurdu. Dilekçe, komisyonca Balyoz davasında yargılanan bazı sanıkların avukatları olan Hüseyin Ersöz ve Celal Ülgen tarafından gönderildi.

Dilekçede, geçmişteki darbeler ve darbe teşebbüslerini incelemek üzere Meclis bünyesinde faaliyet yürüten 'Darbeleri Araştırma Komisyonu'nun Balyoz darbe planını da araştırması istendi. Darbe teşebbüsü suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları hatırlatılan subayların dilekçelerinde, komisyon huzurunda ifade vermek istedikleri anlatıldı. TBMM Başkanlığı'na gönderilen dilekçenin aynısı, bilgilendirmek için AK Parti, CHP ve MHP Genel Başkanlıklarına da gönderildi.

Dilekçe, "Komisyonunuzca yakın tarihimizin en trajik darbeye teşebbüs iddiasının da araştırmalarınızın arasına alınmasını talep ediyoruz. Araştırmalarınız içerisine dahil edilmeye karar verildiği takdirde, komisyonunuzda ifade vermek üzere çağrılmayı talep ediyoruz. Huzurunuzda ifade vermemiz hukuken mümkün olmadığı takdirde, tutuklu bulunduğumuz Hasdal 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Ceza ve Tutukevi’nde hazır olacak komisyonunuz huzurunda yeminli olarak veya komisyonunuzca belirlenecek usuller dahilinde ifade vereceğimiz taahhüt ediyoruz." sözlerine yer verildi.

cihan

Kaynak: Diyarbakır Söz