Basın Konseyi Diyarbakır'da!

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit başkanlığındaki bir heyet Diyarbakır'a gelerek D Tipi Cezaevi'nde bulunan gazetecileri temsilen 3 gazeteci ile görüştü.

Basın Konseyi Diyarbakır'da!

Cezaevinde yaklaşık 1 saat kalan heyet daha sonra Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti.

BASIN KONSEYİ

Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Yüksek Kurul Üyeleri avukat Turgut Kazan, Gazeteciler Tufan Türenç ve Yalçın Büyükdağlı ile Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Ali Sirmen'den oluşan heyet, Diyarbakır'a gelerek ilk olarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi'ne gitti. Burada tutuklu gazeteciler Tayip Temel, Ahmet Birsin ve Vedat Kurşun ile yaklaşık bir saat görüşen heyet daha sonra cezaevinden ayrılarak Diyarbakır Valiliği'ne geçti.

CEZAEVİNDEKİLER

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ile görüşen heyet daha sonra Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Birgit, tutuklu gazetecileri bulundukları cezaevlerinde ziyaret ederek, kendilerine moral vermeye çalıştıklarını söyledi. Cezaevindeki gazetecilerin barınma durumlarını öğrenip bunları Adalet Bakanlığı'na yansıttıklarını kaydeden Birgit, şöyle dedi:

''Tutuklu arkadaşlarımız, 'Biz terör örgütü üyesi değiliz. İfade özgürlüğünü belirtmek istedik' diyorlar. Bizim de altını çizdiğimiz konu bu. Eğer şiddet kullanmıyor, okurlarını ve izleyicilerini şiddete yöneltmiyorsa gazeteci ifade özgürlüğünü sınırsız bir şekilde kullanmalıdır. Bunu maalesef iktidar bütün seçim bildirgelerindeki vaatlerine karşın tamamen tersine bir durum alarak meslektaşlarımızı susturma yönünde bir tutum aldı.''

ÖZEL YETKİLİ MAHKEME

Birgit, özel yetkili mahkemelerle ilgili olarak da ''Bu mahkemelerin kaldırılacağını yerine nasıl bir şey ikame edileceğini tam kavrayamadığım haberler okudum. İnşallah, umut ediyorum ki kurulacak mahkemeler, özel yetkili mahkemeleri aratmaz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz