Baydemir: Beşikçi çağımızın Galilesi'dir

İsmail Beşikçi Vakfı’nın tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Beşikçi’yi “çağımızın Galile’si” olarak gördüğünü belirterek, “Ancak Galile bile ufak tefek tavizler verirsen, Beşikçi hiçbir geri adım atmadı” dedi.

Baydemir: Beşikçi çağımızın Galilesi'dir

İsmail Beşikçi adına kurulan vakfın tanıtımı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kürt siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, aydınlar, yazarlar katıldı.

İsmail Beşikçi Vakfı’nın amacının anlatıldığı sinevizyonda Beşikçi’nin DGM’lerdeki yargılamalarına ilişkin görüntüler yansıtıldı. “Resmi görüşü kabul etmiyorum. Çünkü bu bilim dışı bir görüştür” diyen Beşikçi, okullardaki “varlığım Türk varlığına armağan olsun” yönündeki ırkçı söylemi eleştiren konuşması aktarıldı.

Zamanlar üstü bir saygı…

Ardından Vakfın Başkanı İbrahim Gürbüz, Başkan Yardımcısı Ruşen Aslan ve sayman İshak Tepe divan oluşturarak vakfın kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini anlattı. Beşikçi’yi “Çağımızın Sokrates’i”, “Donkişot”u ve “Ehmêde Xanê”si olarak tanımlayan Gürbüz, Beşikçi için “Türklerin başını göğe erdiren insan” olarak da tanımladı. Gürbüz, çeşitli fikir insanlarının Beşikçi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerinden de söz ederken Murathan Mungan’ın “Hayat çok az kişiye zamanlar üstü bir saygıyı bağışlar” sözünü aktardı.

Çağımızın Galile’sidir

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kişiliğinin oluşmasında Kürt medreseleri, Erivan Radyosu gibi İsmail Beşikçi’nin kitaplarının etkili olduğunu söyledi. Kürtler üzerinde yaşanan karanlık dönemin yırtılmasında İsmail Beşikçi’nin tavrının önemine değinen Baydemir. “Beşikçi Kürtler için 20. yüzyılın Galilesi’dir. Çünkü O bu karanlık dönemi yırtarak, Kürtleri aydınlattı.

Ahlakı ve Kültürel

Galile bile cezadan kurtulmak için ufak tefek tavizler verdi, geri adım attı. Ama Beşikçi hiçbir zaman taviz vermedi ve geri adım atmadı” diye konuştu. Yapılan toplantı için “tarihi bir gün” nitelemesini yapan, Baydemir, “Bu topraklarda halkımızın vicdanı, ahlakı ve kültürü ile oynandı. Bir halkın her şeyiyle oynandı. Ama Beşikçi Kürtler üzerinde yaşanan bütün oyunları boşa çıkarttı” dedi. Kürtlerin başarısı için söylenecek tek sözün “birlik” olduğunu vurgulayan Baydemir Kürtlerin özgürlüğü görmesi için birliğin şart olduğunun altını çizdi. Baydemir, Sur içindeki tarihi bir yapıyı alıp restore ederek Vakfın amacına tahsis edilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini de söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz