Bölge insanı mı hep kabahatli?

Neden Diyarbakır'a gelmiyor tartışmaları yapılan Bakan Fakıbaba, dün Diyarbakır'a günübirlik çıkarma yaptı. Fakıbaba, geçmişe atıfta bulanarak, "Sadece ve sadece Şanlıurfalılar, Diyarbakırlılar ve Mardinliler mi kabahatli? Bizim devlet olarak hiç kabahatimiz olmadı mı? Bunu da gözden geçirmemiz lazım."

Bölge insanı mı hep kabahatli?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, uzun süredir "Bakan olduktan sonra, neden Diyarbakır'a gelmiyor" yorum ve tartışmaların, özellikle çiğer kebabıyla ilgili açıklamasıyla yaşanan polemiğin ardından, dün Diyarbakır'a dair beklenen ziyaret gerçekleşti.

VE FAKIBABA DİYARBAKIR'DA

Günü birlik Şanlıurfa temaslarının ardından Diyarbakır'a gelen Fakıbaba, ilk olarak Sur ilçesindeki tarihi İçkale'de bulunan Valiliği ziyaret etti. Şanlıurfalı olan hemşehrisi Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından karşılanan Bakan Fakıbaba bir süre sohbet etti. Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti MYK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz ile Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ve İl Başkanı Süleyman Serdar Budak'ın da katılım gösterdiği ziyaret esnasında Fakıbaba, mera yasağının kalkmasına ilişkin açıklama yaptı.

MERA YASAĞININ KALKMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hakkari'de yaptığı konuşmasında yayla yasağının bu bahar ayında kalkacağını söylediğini hatırlatan Bakan Fakıbaba, "Hakkari, Ardahan, Iğdır, Kars illerini çok gezdim. İnşallah bu yıl meralar açılacak. Meraların açılması demek, hayvan sayımızın artması demektir. Özellikle besicilik yapanların daha güzel bir ortamda bu işi icra etmesi demektir. Hayvancılıkla ilgilenen kardeşlerimizin bu haberi beklediklerini biliyorum" dedi.

'DÜNÜ BIRAKMAMIZ VE BUGÜNE BAKMAMIZ LAZIM'

Valilik ziyaretinin ardından bir otelde sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle buluşan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, buradaki konuşmasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'in, Türkiye'nin en önemli yeri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Zenginliğimiz olan, Kürdü, Türkü, Arabı, Lazı, Çerkezi, ne kadar güzel bir şey. İnsanlar buraya bakabilmek için, başka şehirlerde insanları topluyorlar, bu güzelliği yakalasınlar diye. Ama aynı insanlar, bu güzelliği bozmak için bizi birbirimize düşürüyorlar. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin çok önemlidir. Bizim birlik ve beraberliğimiz özellikle bugünlerde o kadar önemli ki, birlik beraberlik içerisinde samimi bir şekilde kucaklayacak olursak, geçmişe dönüp nerede hata yaptığımızı konuşmamız gerekiyor.

KÜRTLERİN HAKLARINI SAVUNMUYORLAR

Sadece ve sadece Şanlıurfalılar, Diyarbakırlılar ve Mardinliler mi kabahatli? Bizim devlet olarak hiç kabahatimiz olmadı mı? Bunu gözden geçirmemiz lazım. Samimi bir kardeşlik içerisinde şu zor dönemeçten geçerken hep birlikte olmamız lazım. Bu güzel vatan hepimizin, hepimize yetecek zenginliğe sahiptir. Dünü bırakmamız ve bugüne bakmamız lazım. Yarın biz daha nasıl mutlu olabileceğiz, daha mutlu bir Diyarbakır'da nasıl yaşayabileceğiz, kardeşçe kültürümüzü nasıl yaşayabileceğiz? Bunların hesabını yapmamız lazım ve tartışmalıyız. Kavgayla insanların bir yere gidemeyeceğini ve Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, Allah'tan başka hiç kimsenin başa çıkamayacağını herkes bilmek zorundadır. Bizim kardeşliğimizi bozacak hedef nereden gelirse gelsin, vallahi bu hedefi başlarına yıkacağımızı bilmeleri gerekir."

'KÜRTLER BENİM CANIM, KARDEŞİMDİR'

Birlik ve beraberlik mesajı veren Fakıbaba, "Diyarbakırlılar mert ve dürüst insanlardır. Ama Diyarbakır öyle damgalandı ki; Türkiye'nin damgası olmadı, sanki terörün damgası haline geldi. Diyarbakırlılar bunu hak etmiyor. Demokratik ölçülerde insanlar tabii ki konuşacaklar, problemlerini anlatacaklar. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi? Ama kalkıp bunu bahane ederek ve şimdi zaten bahane oluduğu ortaya çıkıyor, kimse Kürdün hakkını korumuyor, yalan söylemesinler. Piyon oldukları şu an ortaya çıkmıştır. Kürtler benim canım, kardeşimdir. Ben onlar için canımı vermezsem namerdim. Ama Kürtleri kullanarak bir şeyler yapmaya çalışanlar varsa onların karşısında Türkiye Cumhuriyeti aslanlar gibi cevap verecektir. Özellikle el ele verecek ve bu bölgenin kalkınması için projelerimizi yapmışız. Konuşarak değil, iş yapmış bir kardeşiniz olarak yanınızda olacağım" diye konuştu.

 İL VALİSİ GÜZELOĞLU KONUŞTU       

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise Diyarbakır'ın 35 bin kayıtlı çiftçisiyle bitkisel ve hayvansal üretimle 5 milyar lirayı aşan yıllık geliriyle bir üretim merkezi olduğunu söyledi. Silvan Projesi'nin çok hızlı ve kararlı bir şekilde devam ettiğine işaret eden Güzeloğlu, şunları kaydetti:

"İnşallah Silvan Projesi 2023'te 235 bin hektar alana suyu ve bereketi getirecek. Kalkınma ve zenginliği Diyarbakırımızla, insanımızla buluşturacak. Her yıl doğrudan 1.2 milyar lira gelir sağlayacak olan, 300 bin insanımıza yaşadığı ve doğduğu topraklarda iş sağlayacak olan kenti sadece Türkiye için değil dünya çapında büyük bir üretim, tarım ve tarıma dayalı gıda sanayi merkezi yapacak bir büyük projenin heyecanı içerisindeyiz."

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Osman Güzelgöz, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Müslüm Beyazgül, Tarım Reformu Genel Müdür Vekili Emin İzol, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü İsmail Şanlı, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Hakan Kalender, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik ile Şanlıurfa, Diyarbakır İl, İlçe Tarım ve bağlı kuruluş müdürleri ile tarım sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

MİSAK-I MİLLİ'DEN 15 TEMMUZ'A

Merkez Yenişehir Belediyesi tarafından Büyükşehir Öğretmen Evinde düzenlenen ‘Misak-ı Milli’den 15 Temmuz’a panelinde kısa bir konuşma yapan Fakıbaba, FETÖ’nün PKK’den daha tehlikeli bir olduğunu dile getirdi. Fakıbaba, “FETÖ damgasını yemek dünyanın en ahlaksız bir tabiridir, bu doğrudur. Ülkenin geleceği için bazı hatalar yapılmıştır, onlardan ben gerçekten özür diliyorum. Bu örgüt gerçekten PKK’dan çok daha tehlikeli olduğunu iyi biliyorum. Hiç olmasa PKK’yı biliyorsunuz gidip yerinde ininden vuruyorsunuz. Ama bunlar öyle gizlenmişlerdi ki Allah bizi kurtardı.” dedi.

"TARIMSAL KURAKLIK YOK"

Sur ilçesindeki temaslarının ardından AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Fakıbaba, yeni atanan İl Başkanı Serdar Budak'u kutladı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Fakıbaba, son bir haftadır bölgede yağan yağıştan dolayı tarımsal kuraklık tehlikesinin olmadığını söyledi. Fakıbaba, "Bizim amacımız Çiftçi Kayıt Sistemi'ni (ÇKS) kolaylaştırmaktır. Bu konuda çalışmalarımız var. Bunları genişleteceğiz. Şu anda tarımsal bir kuraklık yoktur. Son 1 haftadır Doğu ve Güneydoğu'daki şehirlerimiz yağmur aldı. Ama bana göre yeterli yağış değildir. Şu an öyle bir riskimiz de yoktur. Allah korusun ilerde böyle bir risk olursa bakanlık olarak, sigortalı olanlara sigortalarını ödemek zorundayız. Bir afet olduğunda da hükümetimiz afet ile ilgili yardımı ve desteklemeyi yapmaktadır. Ama dua edelim böyle bir kuraklık olmasın. DSİ tarafındın Diyarbakır'da 2 barajın yapımı hızlandırılıyor. Kurak zamanlarda barajlardan istifade etmek hükümet olarak bizim görevlerimizin başında geliyor." dedi.

Bakan Fakıbaba, AK Parti İl Başkanlığı'nın ziyaretinin ardından, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da tarımsal alanda faaliyet yürüten kamu kurumlarının yöneticileriyle toplantı düzenledi.

SUR İLÇESİNİ GEZDİ

Sur ilçesindeki ziyaretine Tarihi Ulu Camii'nin bulunduğu Gazi Caddesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Fakıbaba, bir vatandaşın kendisine tespih hediye etmesini istemesi üzerine, bir tespih satın alarak hediye etti. Gazi Caddesi'nde vatandaşların sorunlarını dinleyen Fakıbaba, restorasyonu devam eden tarihi çarşıyı da gezdi. Fakıbaba, bir çay ocağında esnaf ile oturup çay içti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler