Bölgenin 4 ili kim dedi

Rawest’in Diyarbakır, Van, Mardin ve Şanlıurfa’yı kapsayan anketinde, Erdoğan yüzde 34.5 çıkarken, HDP’lilerin yüzde 90’ı Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylüyor.

Bölgenin 4 ili kim dedi

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma, 24 Nisan 1 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van kentlerinde 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili saha araştırması gerçekleştirdi.

Saha araştırması bölgede dört büyükşehrin merkez ve bütün ilçelerinde yapıldı. Araştırma kapsamında 4 İlin merkez ve kırsal bütün ilçelerinde 5 bin 799 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, %95 güven aralığı yüzde 1,27 hata payı ile gerçekleştirildi.

URFA’DA ERDOĞAN, DİYARBAKIR’DA KILIÇDAROĞLU ÖNDE

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da CB seçimleri birinci ve ikinci turunda (kararsızlar dağıtıldıktan) sonra ortaya çıkan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 il içerisinde ilk turda en yüksek oyu %57 oranla Urfa'da alırken, Kemal Kılıçdaroğlu ise %76,3 ile en yüksek oyu Diyarbakır'da alıyor.  İkinci turda, kararsızlıklar dağıtıldıktan sonra elde edilen sonuçlara göre, Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da Yüzde 78.5 alırken, Erdoğan ise yüzde 21.5'ta kalıyor. Van'da ise Kılıçdaroğlu 74.6, Erdoğan ise 25.4 oy alıyor.

KILIÇDAROĞLU ÖNDE, ERDOĞAN 8 PUAN KAYBETTİ

Araştırma sonuçlarına göre bölgenin dört büyükşehrinde birinci turda (kararsızlar dağıtıldıktan sonra) Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 62,4 Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 34,5 oy alıyor. 2018 seçimlerinde bu 4 büyükşehirde 42,3 oy alan Tayyip Erdoğan'ın oylarında yaklaşık 8 puan erime görünüyor 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, dört büyük şehirdeki oylar ise şöyleydi: Selahattin Demirtaş yüzde 49.3, Erdoğan yüzde 42.3, Muharrem İnce ise yüzde 6.4 oy almıştı. Bu sonuçlara göre, Kılıçdaroğlu’na verilen destek Demirtaş’ı geride bırakıyor.

PARTİLERİN YÜZDE 90’I KENDİ ADAYINA OY VERİYOR

Araştırmada, oy kullanan seçmenlerin siyasi partilerine oy verip vermeyeceklerine ilişkin veri de yer aldı. Araştırmaya göre Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmenlerin yüzde 90’ı HDP ve Millet İttifakı seçmeni olduğu görülüyor. Cumhur İttifakı partileri de Erdoğan’a yüzde 91 oy verdiği görülüyor. Araştırmaya göre Kılıçdaroğlu’na Cumhur İttifakı partilerinden yüzde 3,5 oy alırken, Erdoğan Millet İttifakı partilerinden yüzde 4,7 oy alıyor. Erdoğan’a oy vereceğini söyleyen seçmen kitlesinin en düşüğü HDP seçmeni. Araştırmaya göre Erdoğan’a oy vereceğini söyleyen HDP’nin oranı yüzde 1,9.

BOYKOT VE KARARSIZ SEÇMEN

Araştırmada dikkat çeken bir başka detay kararsız seçmen. Cumhur İttifakı partilerinin yüzde 5,1’i, Millet İttifakı partilerinin yüzde 5,3’ü, HDP’nin seçmeninin yüzde 7,3’ü ve diğer partilerin yüzde 30,2’si kararsız ve boykot seçeneğinde yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz