Çiçek: Çocukların eline silah verenler ortada yok

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, "Bu coğrafyada zayıflığa yer yok. Zayıf düşenin üzerine basıp geçerler. Eğer geleceği sağlam kılmak istiyorsak, geçmişi unutmayıp ders almak zorundayız." dedi.

Çiçek: Çocukların eline silah verenler ortada yok

TBMM Başkanı Çiçek, bir zamanlar üniversite gençliğinin kalemle gitmesi gereken yerlerde eline silah tutuşturulduğunu hatırlatarak, "Çocuklarımızın eline silah tutuşturup fitne çıkaranlar sonra ortadan kayboldu, bir nesil heba oldu gitti." diye konuştu. "Türkmen Beyi" seçilen Çiçek, kalpak taktı, çoban ateşini yaktı.

Çiçek, Akdeniz Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu'nca Adana'nın merkez Sarıçam ilçesinde düzenlenen Uluslararası 10. Çukurova Yörük Türkmen ve Hıdırellez Şöleni'ne katıldı. Sıkma yiyip ayran içen Çiçek'in konuşmasından önce Adana'nın tanınmış ozanlarından Hacı Karakılçık ile halk ozanları, şölene katılanları "Sevgi saygı selam size" sözleriyle karşıladı. Ozanlar, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i ise "4 mevsim solmayan çiçek" diye nitelendirip selam verdi. İstiklal Marşı ile başlayan şölende konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bir milleti kültürü, geleneği, sazı ve sözünün oluşturduğunu belirterek, "Biz stadyumda maç seyreden seyirciler değiliz. Biz bir milletiz. Hem de çok büyük bir milletiz. Kültürümüz ve geleneklerimiz olduğu gibi sazımız da sözümüz de var. Bu nedenle bugün bir geleneği yaşatıyor, onu geleceğe taşıyabilmenin çabasını veriyoruz. Bin yılı aşan bir süre içerisinde bu coğrafyada muhteşem bir kültür ve medeniyet inşa ettik. Aşiretten devlete, devletten de cihan imparatorluğuna giden bir tarih macerası yaşadık." dedi.

"GENÇLERİN ELİNE SİLAH TUTUŞTURANLAR ORTADA YOK"

"Bu coğrafya çok fazla fitneye müsait bir coğrafya" diyen Çiçek, "Dirliğimizin, birliğimizin bozulması için uğraşan, aramıza nifak tohumları serpmek isteyenler oldu. Kalemle gitmemiz gereken yerlerde elimize silah tutuşturdular. Sonra da (Şu şucudur, bu bucudur) diye bizim çocuklarımızı kullandılar. Birbirimize silah çektik, birbirimizin gırtlağına sarıldık. Bu milletin bir neslini heba ettik. Ancak bizi birbirimize düşürenler sonradan ortadan kayboldu. Geçmişten ders çıkartacağız ki bu coğrafyada ebediyen yaşayalım." şeklinde konuştu.

"KUVVETLİ OLMANIN YOLU BİRLİKTEN GEÇER"

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada kimi zaman ikbali görüp sevinçleri olduğunu kimi zaman ise sıkıntıya düşüp istilaya uğradığını kaydeden Çiçek, "Bu coğrafya acı ve sevinçlerin coğrafyasıdır. Ne zaman ki birliğimiz zaafa uğradı, aramıza fitne girdi, ne zaman ki 'sen-ben kavgası'na düştük işte o zaman devletlerimizi yıktık. İstilalara muhatap olduk. Tarihin en büyük zulümlerine, sıkıntılarına maruz kaldık." dedi.

Ebediyete kadar bu coğrafyada yaşamanın şartının birlik olmak ve diri olmaktan geçtiğine dikkat çeken Çiçek, "Kuvvet, dirlik ve birliktedir. Allah birliğimizi bozmasın. Bu şölenler, nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı, nasıl Anadolu bozkırlarını vatan haline getirdiğimizi hatırlatmamız noktasında önemli. Sultan Alparslan'dan Kılıçarslan'a, Osmangazi'den Yıldırım'a, Fatih'ten Gazi Mustafa Kemal'e ve bugüne gelinceye kadar, bu coğrafyayı bize vatan kılanlara Allah'tan rahmet dilerken, onları hayırla yad ediyoruz." diye konuştu.

Çiçek, şöyle devam etti: "Bu coğrafyada zayıf düşmeye yer yok. Kim zayıf düşerse üstüne basıp geçerler. Kuvvetli olmak mecburiyetindeyiz. Biz gelmeden önce burada başka kavimler ve toplumlar vardı. Onlar gitti biz kaldık. Peki nasıl kaldık? Bir ve beraber olarak bugünlere geldik. Kültürümüzü, geleneklerimizi yaşatarak ayakta kaldık. Eğer geleceği sağlam kılmak istiyorsak, geçmişimizi hatırlamayıp, ders çıkarmaya mecburuz. Birbirimize söyleyecek sözümüz olabilir. Sarıçam Yaylası'ndan başkalarına söyleyecek sözümüz var. Herkes bilsin ki, burası bizim ebedi yurdumuz ve inşallah kıyamete kadar alnımız açık başımız dik, burada millet olarak var olduk var olacağız."

"AŞIKLAR ATIŞTI EFELER EFELENDİ"

Adana'nın tanınmış ozanlarından Hacı Karakılçık ile halk ozanları şölene katılanları "Sevgi saygı selam size" sözleriyle karşıladı. Ozanlar, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i ise "Dört mevsim solmayan çiçek" diye nitelendirip selam verdi. İstiklal Marşı ile başlayan şölende, kurulan kıl çadırlarda ayranlar içildi, sıkmalar yenildi.

Şölene, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, İçişleri Eski Bakanı Abdulkadir Aksu, milletvekilleri Ali Küçükaydın, Fatoş Gürkan, Şükrü Erdinç, Vali Hüseyin Avni Coş, Emniyet Müdürü Mehmet Avcı, Jandarma Komutanı Albay Murat Koç, ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz