Çocukları Cinsel İstismardan Korumanın Yolları

İstanbul Bağcılar’da ortaya çıkan, mahalledeki çocuklara yönelik cinsel saldırı ve bunun gibi neredeyse her gün duyduğumuz çocuk istismarı haberleri anne babaları endişelendirmeye devam ediyor. Çocukları cinsel istismardan korumanın yolları her aile için önemli bir konu olarak gündemin ilk sırasında.

Çocukları Cinsel İstismardan Korumanın Yolları

Cinsel istismar sadece ilşki bazında değil, çocuklara yönelik uygulanan her türlü müstehcen içerikli davranışı içermektedir (öpme, dokunma, dokunmaya zorlama, vb..). Ve tabii ki cinsel olmayan istismar türleri de vardır, uygunsuz bir fotoğrafın çocuğa gösterilmesi, çocuğun müstehcen bölgelerinin fotoğrafının çekilmesi ve uygunsuz içerikli videoların izletilmesi gibi. Tehlikler bu denli çok iken çocukları cinsel istismardan korumanın yolları oldukça meşekkatli detaylara sahip.

İstismar eden kişinin ne kadar yabancı biri olabileceği düşünülse de genellikle yüzde 80 oranında çocuğun otorite olarak kabul ettiği, güvendiği kişiler tarafından yapılmaktadır. Yetişkin akraba, aileden biri, aile dostu, komşu, antrenör, büyük kardeş, kuzen veya bakıcı…İstismarı yapan kişi genellikle çocuğu zorlar. Bunu tehdit, agresif ikna edebilme gücü ve rüşvet gibi yöntemlerle çocuğa bunu kabul etmekten başka seçenek bırakmayarak yapar. Ne yazık ki uyumlu, saygılı, itaatkar çocuklar bu tür saldırılara daha fazla maruz kalabiliyor. Vakalarda genellikle cinsel istismar birden fazla tekrarı içerir. Erken çocukluk döneminde başlar ve ergenlik dönemine kadar devam edebilir. Çocuk kendini bu durumdan çıkarmak için yeterli olgunluğa ulaştığında ya da onu kurtarabilecek bir yetişkine haber verdiğinde istismar son bulur. Ancak çocuk bu durumdan kurtulsa bile psikolojik yansımaları hayat boyu devam eder.

Çocukları Cinsel İstismardan Korumanın Yolları Nelerdir?

Çocuklarınıza vücut kısımlarının mahremiyetini öğretin ve hiç kimsenin onun izni dışında vücuduna dokunmasına izin vermeme hakkı olduğunu söyleyin. Kim olursa olsun bir yetişkinin kendisini sevgiyle kucaklamasının ‘iyi’, ama mahrem yerlerine dokunmaya çalışmasının ‘kötü’ olduğunu vurgulayın. Vücudundaki her bölge ona ait ve onun özel bölgesi olduğunu ve rahatsız olduğu bir durumda ‘hayır’ deme hakkına sahip olduğunu hatırlatın. Aynı şekilde çocuğunuzun da başka kişilerin mahrem bölgelerine saygılı olması gerektiği konusunda uyarın.
Erken çocukluk döneminde, aileler diğer vücut bölümlerini öğrettikleri gibi özel bölgelerinin de isimlerini öğretmeleri gerekir. Bu şekilde çocuklar, bu özel bölgelerin onlar hakkında konuşulamayacak kadar da gizli ve özel olmadığını anlamış olurlar.
Çocuklarınıza mahremiyeti öğretebilmek için, sizde giyinip soyunurken, tuvalette, banyoda çıplakken kapınızı kapatın. Çocuğunuz yanlışlıkla kapıyı açsa bile fazla tepki vermeden kapıyı kapatmasını rica edin. 
Çocuğunuzla oturup, kötü niyetli bir kişinin yapabilecekleri hakkında konuşun; Mesela çikolata-oyuncak önerebilir. (Eğer çocuğunuz bilmediğiniz ya da daha önce görmediğiniz yeni bir oyuncakla gelirse onu nereden bulduğunu mutlaka sorun).

Çocukları Cinsel İstismardan Korumanın Yolları - Teklifler

  • Tacizci çocuğa para da teklif edebilir ve bunun aralarındaki bir sır olarak kalması gerektiğini söyleyebilir. Çocuğu dikkatini çekmek için palyaço veya bir kahraman kılığına girmiş olabilir. Annen kaza yaptı seni onun yanına hastaneye götürmem gerekiyor gibi acil durum senaryosu oluşturabilir. Köpek ya da kedi gördüğünü ve yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyebilir vb… Çocuğunuzun bu gibi tehlike hissettiği ve rahatsız olduğu şüpheli durumlarda oradan uzaklaşması gerektiğini vurgulayın.
  • Çocuğunuzun, tacizci olsun olmasın herhangi bir kişi tarafından tehdit edilmesinin suç olduğunu, ‘’bunu annene, babana söylersen seni veya anneni öldürürüm’’ gibi sözler söylerse hemen gelip bunu size haber vermesi gerektiğini söyleyin.
  • Çocuğunuza bilmediği, tanımadığı kimselerin evlerine girmemesi gerektiğini anlatın.
  • Çocuğunuzun aktivitelerine siz de katılın. Çocuğunuz size cinsel içerikli bir şeyler anlatmaya çalışıyorsa ve özellikle de konuşmakta zorlandığını düşünüyorsanız onu dikkatlice dinleyin. Evde bu konunun konuşulması için rahat bir ortam ayarlayıp en kısa zamanda çocuğunuzu konuşturmaya çalışın.
  • Çocuğunuzla yeterince zaman geçirin ki, başka yetişkinlerin dikkatini çekmeye ihtiyaç duymasın.
  • Mutsuz ve stabil olmayan evlerdeki çocuklar tacizciler için daha kolay hedef olabilirler.
  • Çocuğunuzun nerede zaman geçirdiğini lütfen araştırın. Kendinden yaşça büyük çocuklar veya yetişkinlerle izole yerlerde zaman geçiriyorsa neler yaptıklarını takip edin. 
  • Çocuklarınızı eğitmek ve cinsel istismar konusunda yaşlarına uygun bilgiler vermek, istismarın önlenmesine yardımcı olmanın önemli bir yoludur. Bu adımlar, çocuklarınızı cinsel istismara karşı güçlendirmenize yardımcı olacak ve onlara yardım için size gelebilecekleri ve sizin de onları destekleyeceğiniz konusunda güven verecektir.
     

Kaynak: Diyarbakır Söz