Devletin yolunu trafiğe kapattı!

Yenişehir ilçesine bağlı Güzel Köy mevkiinde, bazı köylüler tarafından feodalitenin gücüyle siyasi nüfuzlarını kullanarak, köy yolunu ulaşıma kapattı. Onlarca köy ve kum ocağı işletmecileri, mağdur olurken yetkililerin duyarsızlığı ise büyük tepki çekti.

Devletin yolunu trafiğe kapattı!

Merkez Yenişehir ilçesi'nin Güzel Köy yolu bir haftadan buyana bazı köylüler tarafından, keyfi gerekçeler gösterilerek, ulaşıma kapatıldı. Onlarca köyün ve Dicle nehri kıyısında bulunan çok sayıda Kum ocağı işletmelerinin ulaşımını sağlayan devlete ait köy yolu, dökülen kaya parçaları ve açılan devasa çukurlarla geçit vermez hale getirilirken, yaşananlara tepki gösteren vatandaşlar yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı, bazı işletmeler İlçe Jandarma Komutanlığına suç duyurusunda bulundu.

YİNE GÜZEL KÖY YİNE FEODALİTE

Son yıllarda sıkça gündeme gelen ancak devlet ve kolluk kuvvetlerinin de büyük acziyet içerisinde kaldığı, Güzel Köy yolu, bir kez daha keyfi gerekçelerle, ulaşıma kapatılmasıyla gündeme geldi. Güzergahında bulunan onlarca köy ve mezranın yansıra, Dicle Nehri kıyısındaki kum ocağı işletmelerinin ulaşımını sağlayan devlete ait köy yolu, geçtiğimiz hafta kaya parçaları dökülerek ulaşıma kapatıldı. Kamuoyunda AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal'ın köyü olarak bulunan Güzel Köy'ünde Mahsum Özateş adlı şahıs, köpeğinin köy yolunda kamyon çarpması sonucu olduğunu öne sürerek, yolu kapattı.

DEVLETİN YOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Köpeğinin ölümünü gerekçe gösterip deli dumrula dönen ve yolu ulaşıma kapatan Mahsum Özateş'in feodalitenin verdiği nüfuzu kullanmadaki gerçek yüzünü ortaya koyan keyfi tutumunu Söz Haber ekibi görüntüledi. Yüzlerce aracın kuyruk oluşturmasına ve çaresizce geri dönmesine neden olan Özateş, Söz Haber'e şöyle dedi.

KÖPEĞİNİN ÖLÜMÜNÜ GEREKÇE GÖSTERDİ

“Yoldan geçen bir şoför köpeğime çarptığı için bende yolu kapattım ve açmayacağım. Zaten kamyonlar bana zarar veriyor, kimsenin çalışmasını istemiyorum. Yol kapatma düşüncesi benim ve ağabeyimin fikri. Daha önceden kamyonlar iki köpeğime çarptı, bu da üçüncü olunca yolu kapattık. Sadece çalılaşmalarını istemiyorum kimse de yolu açmamı beklemesin. Sabahtan bu yana benimle yolu açmam için konuşmaya geliyorlar ama ben diyorum ağabeyim evde gidin onunla konuşun. Ağabeyimde yolu açmayacağım diyor. Çözümünün tek bir yolu var o ada bu yolun kapatılmasıdır."

Pamuk tarlasında çalışan işçileri de gelen araçlara ve özellikle kum taşıyan kamyon şoförlerine karşı provoke eden Özateş'in tutumuna sessizce tepki gösterip, geldikleri yöne doğru giden şoförler, yaşananlara anlam veremezken, "işte feodalite, işte siyasi nüfuz, işte orman kanunu" diyerek, yetkilileri göreve çağırdı.

“ÇALIŞMAZSAK AÇ KALACAĞIZ”

Kamyon şoförlerinden Abdülkadir Altun, yolun kapalı olmasından dolayı işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

Altun, “Kamyon şoförlerinden biri köpeğe çarptığı için köpeğin sahibi tarafından yol kapanmış durumda. Gelen araçlar yolun kapalı olduğunu görünce geri dönmek zorunda kalıyor. Köylülerle konuştuk ama yolu açmamak konusunda ısrarlılar. Dün akşam saat 22.00 den beri vaziyet bu. Bizde bu yolda çalışıyoruz bir sürü insan mağdur durumda, çalışamazsak aç kalacağız” dedi.

“YETKİLİLER GÖRMÜYOR MU ?“

Murat isimli kamyonculardan biri de, “Bu yol üzerinde çalışıyoruz, işimiz bu yol üstünde, rezil olduk. Kamyoncunun derdi bu işte. Trafik, jandarma yetmiyor gibi bu kez de yolu kapatan vatandaşla uğraşıyoruz. Kamyoncuların ne bir derneği var, ne cemiyeti var, nede koruyanı var. Maaş günü geldi mi gidip elimizi açıyoruz kimse bize maaş da vermiyor. Maaşı da geçtim bu ramazan ayında yolu kapatmışlar. Geçişimizi engelliyorlar bu durumla uğraşıyoruz. Allah sonumuzu hayra yorsun. Hepimiz evimize üç kuruş para götürmek için uğraşıyoruz. Yetkililer görmüyor mu bunların yaptığını? Demek ki bunlar devletten daha büyük” diye konuştu.

“VATANDAŞ MAĞDUR EDİLİYOR”

Ailesiyle pikniğe giden bir vatandaş da yolun kapalı olması nedeniyle mağdur olduklarını ifade ederek, “Ailece pikniğe gitmek için geldik ama yol kapalı. Bekliyorum açılmasını, açılmazsa geri dönmek zorunda kalacağız. Sadece bu yol üzerinde çalışanlar için değil, vatandaşlar üzerinde de mağduriyet yaratan bir durum biran önce açılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU KEYFİ BİR MUAMELEDİR”

Kutbettin Orakçı  ise, “Bu yol aşağı yukarı bir aydan bu yana böyledir. Bu yolda 5 adet su tankeri çalışıyor. Toz çıkardığı ve tarlalar zarar gördüğü için köylüler tarafından kapatılıyor. Oysaki burada sadece 5 tanker çalışıyor, bu pek inandırıcı değil. Bu keyfi bir muameledir. Yolu kapatarak, kimseyi geçirmeyeceğiz diyorlar. Kayaları kaldırırsak, burada kavga çıkar. Jandarmayı kaç birkaç defa aradık, geleceğiz dediler ama gelmediler. "

DEVASA ÇUKURLAR AÇILDI

Skandalların merkezine dönen Güzel Köy'deki köy yoluna ilişkin keyfi ve zorba tutum önceki gün de devam etti. Devasa çukurlar açılarak, araçların geçişlerini engellemeye çalışan Şeker ve Özateş ailesine mensup kişiler, bu kez "yolda geçen araçların toz kaldırdığını, pamuklarına zarar verdiğini" gerekçe göstererek, yolu ulaşıma kapattı.

Güzergah üzerindeki köy ve mezrada yaşayanların yansıra kum ocağı işletmelerinin, köy ahalisiyle yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalması, siyasi nüfuz ve feodal gücü aşamamaları üzerine, bazı kişiler Yenişehir İlçe Jandarma Karakolu Komutanlığına giderek, suç duyurusunda bulunup, mağduriyetlerini bildirdi.

30 YILDIR BU YOLU KULLANIYORUZ

İlçe Jandarma Komutanlığına yapılan şikayette şu ifadelere yer verildi. "30 yıldır bu yolu kullanıyoruz. Köyler var, mezralar var, kum ocakları var. Eserler mahallesinden tutunda, Güzel köy mahallesine kadar. Bölgede, nüfuz yüksek, trafik akışı da hareketli. Yol Dicle nehrini takip eden, stabilize ana köy yoludur. Bir süredir, Recep Özateş ve adını bilmediğimiz akrabaları, Yusuf diye ismi bilinen soyadı Şeker ve Özateş olan şahıslar, hendek kazıp, kaya parçaları döküp, yolu kapatıyorlar. Sürekli yol kapatılıyor.

Seyahat özgürlüğümüzü, işletme özgürlüğümüzü, engelliyor. Köy yolu kapanınca, güzergahtaki onlarca köy halkının gerek günlük, gerekse acil ihtiyaçlarını bu yolun kapatılması yüzünden, giderememektedir. Gidin bakın, yola devasa çukurlar kazılmış. Hendekler oluşturulmuş. Stabilize ana köy yolu, nasıl kapatılabilinir?

Hangi çağdayız. Hak, hukuk, adalet, devlet nerde?. Sanki yol, onların, mirasları, toprakları. Yol devletin açtığı bir yol. Siyasi nüfuz ve feodalite hala hüküm sürüyor."

VALİ VE JANDARMA KOMUTANI

İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve İl Jandarma Komutanı ile Emniyet müdürlüğüne çağrı yapan köylüler, yetkilileri sorumlu davranmaya davet ederken, kum ocaklarının faaliyet dışı kalması nedeniyle, Diyarbakır'ın ekonomisinin hayat damarı olan inşaat sektörü de, durma noktasına geldi.

Yaşanan keyfi zorbalık karşısında Diyarbakır'da istihdam yaratılma şansı sıfırlanırken, yolun ikide bir hendek ve barikatlarla kapatılmaya çalışılması, inşaat şirkelerinin faaliyetlerini ve çalışma özgürlüğünü ellerinden alınmasına neden oluyor. Hukuk devletinde terör estirme hareketlerinin kabul edilemez olduğu bilinmesi gerekirken, özgür yaşam, hür çalışma, vatandaşların önünü kesme, dağı başındaki PKK'lı teröristlerin faaliyetleriyle eşdeğer olduğu belirtildi.

Toplumsal tepki oluşturan olayın iktidar partisi Ak Parti Diyarbakır milletvekili Ebubekir Bal'ın köyünde yaşanmasına bir anlam verilmezken, seçim sath-i mailinde bunun yapılıyor olması, dikkat çekiyor. Vatandaş hak ve hukuk için, kime başvursun sorusuna yanıt istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz