Diyarbakır Cezaevi incelenecek

Meclis İnsan Hakları Komisyonu üç konuyu öncelikli olarak gündemine aldı. Mülteci hakları, 12 Eylül sonrasında oluşturulan Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi ile hükümlü ve tutuklu hakları konularında alt komisyon kuruldu.

Diyarbakır Cezaevi incelenecek

Kenan ÖZGEN

DİYARBAKIR-Meclis İnsan Hakları Komisyonu ikinci toplantısında kurulacak alt komisyonlara karar verdi. Komisyon, daha önce de mülteciler ile hükümlü ve tutuklu hakları konularında raporlar hazırlamış, öneriler getirmişti. Ancak her iki konuya da hâlâ güncelliklerini korumaları ve acil çözüm bekleyen sorun alanları içermeleri nedeniyle öncelik verildi.

'GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEK İÇİN'

İnsan Hakları Komisyonu inceleme alanlarından birini de 12 Eylül askeri darbesinden sonra oluşturulan Diyarbakır Beş No’lu Cezaevindeki uygulamalar ve siyasi sonuçlarının incelenmesi olarak belirledi. Komisyon başkanı AK Parti milletvekili Mustafa Yeneroğlu inceleme ile Türkiye'nin geçmişle yüzleşme politikalarına ve siyasi normalleşmeye katkı sağlamasının beklendiğini açıkladı.

Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi, 12 Eylül döneminde tutuklu ve hükümlülere uygulanan ağır işkencelerle anılıyor. Mahkûmlara dışkı yedirilmesene kadar varan işkenceler bu cezaevinde gerçekleştirildi.

7 MİLLETVEKİLİ GÖREV ALIYOR

Mülteci Hakları Alt Komisyonu'nda 6, 12 Eylül Askeri Darbesinden sonra oluşturulan Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu'nda 5, Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu'nda 7 milletvekili görev aldı. Milletvekilleri önümüzdeki günlerde bir araya gelerek başkanlarını seçecek. Çalışma takvim ve yöntemlerini belirleyecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler