Diyarbakır görücüye çıktı

Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Tanıtım Ve Kültür Vakfı’nın (DİTAV) organize ettiği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile kentteki belediyeler, sivil toplum örgütleri ve odaların da paydaşı olduğu etkinliğin ilk gününde, görkemli bir açılış yapıldı.

Diyarbakır görücüye çıktı

Diyarbakır Valiliği öncülüğünde Ankara’da 6-9 Eylül tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen Diyarbakır Tanıtım Günlerinin açılışı renkli görüntülere sahne oldu.

Pazar günü sona erecek olan “Diyarbakır Tanıtım Günleri”nde binlerce yıldır medeniyetlere beşiklik eden kente dair ürünler ve kültürel değerleri sergileniyor. Organizasyonun koordinasyonunu üstlenen Kayapınar Belediye Başkanı Ozan Balcı, alandaki çalışmaları titizlikle inceledi, eksiklerin anında giderilmesi için çaba gösterdi.

DEVLET ERKANI YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Açılış törenine, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Eski İçişleri Bakanları Abdülkadir Aksu, Necati Çetinkaya ve Efkan Ala, eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Salim Ensarioğlu, MHP eski Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanları, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Siyasi parti temsilcileri, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, STK temsilcileri, iş dünyası temsilcileri, sanatçılar ve Ankara halkı katıldı.

İRADE VE KARARLILIK TAKDİRİ KAZANDIK

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada,  Ankara'da her yıl düzenlenen tanıtım günlerinin amacının, Anadolu'nun şehirlerini hem Türkiye'de hem de dünyada tanıtmak olduğunu belirtti. Bu tür faaliyetlerin hem vatandaşların buluşmasına hem de esnafın, sanatkarın ve tüccarın Ankara'ya gelmesine vesile olduğunu anlatan Yıldırım, aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sağladığını ifade etti.

Diyarbakır'ın çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığına değinen Yıldırım, "Diyarbakır, Anadolu medeniyetinin en köklü şehirlerinden biri. Güven içinde, keyifle gezeceğiniz bir Diyarbakır var artık. Diyarbakır terörle değil, tarihle kültürle medeniyetle sevgiyle kardeşlikle anılan bir şehir haline geldi. Bize ait bütün değerleri orada görebilirsiniz. İnanıyorum ki Diyarbakır gerçek yönüyle tanındığında ülkemizin kardeşliğine, barışına, huzuruna daha çok katkı sağlayacak." diye konuştu.

Bugünkü tanıtım günü sayesinde vatandaşların Diyarbakır'a olan ilgisinin daha da artacağına işaret eden Yıldırım, etkinliği gezecek kişilerin, Diyarbakır hakkındaki yanlış algılarını bir bir terk edeceğini, gelirken kafalarında oluşan ön yargıların yok olacağını bildirdi.

ÖN YARGI VE ŞARTLAR OLMADAN SEVİLMELİ

İnsanların hiçbir ön yargı ve şart olmadan birbirini sevmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: "Bizi kardeş olarak yaratan yüce Rabbimiz 'İnananlar ancak kardeştir' diyor. Biz kardeş olmaktan büyük bahtiyarlık duyuyoruz. Eğer birbirimizi seversek bugün yaşadıklarımız mesele olmaktan çıkar. Omuz omuza vererek her türlü zorluğun üstesinden geliriz, daha güzel yarınlara birlikte yol alırız. Güç birliği yaparak vatanımızı daha güzelleştirir, 2023 hedefini, 2053 vizyonunu rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. Buna irademiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü iktidarla, güçlü Meclisle ve 81 milyon vatandaşımızın desteği ve kardeşliğiyle bunu başaracak güce sahibiz. Son günlerde ülkemiz üzerinde yapılmaya çalışılan operasyonlar karşısında milletimizin topyekün karşı durması ve bu oyunu bozma yönünde ortaya koyduğu irade ve kararlılık bütün dünyanın takdirini kazanmıştır. Peygamberimiz 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır' demiştir. Bizler hep rahmete talip olduk. Aramızdaki kardeşliği, alışverişi artıralım. Birbirimizi daha çok ziyaret edelim. Eğer bunu yaparsak çok daha güzel günlerimiz olacak."

Binali Yıldırım, daha sonra etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.  Konuşmaların ardından 4 gün sürecek etkinliğin açılışı yapıldı. Eşi Semiha Yıldırım ile stantları gezen Meclis Başkanı Binali Yıldırım, bir stanttaki dokuma tezgahında ipek şal dokudu.

DİYARBAKIR TÜRKÜLERİ VE HALK OYUNLARI

Organizasyona katılan Diyarbakırlı sanatçılar ve mahalli müzik grupları, Diyarbakır türküleri ile ziyaretçileri coşturdu. Kayapınar Belediyesi Halk Oyunları ekibi de yöreye ait folklor gösterilerini sunarak izleyenlerin alkışını aldı.

YÖRESEL ÜRÜNLER PAZARDA

Diyarbakır’ın adeta Ankara’ya taşındığı ve etkinliklerin yer aldığı AKM girişinde ziyaretçileri, Malabadi Köprüsünün maketi ile kentin önemli tarihi ve turistik yerlerinin yer aldığı büyük resimler karşılıyor. Ana bina içerisinde kurum ve kuruluşların stantlarında tanıtımlar yapılırken, AKM bahçesinde kurulan iki büyük çadırda ise Diyarbakır burma kadayıfı, ciğer kebabı ve peynir gibi yöreye ait ürünlerin satıldığı mini bir pazar kuruldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz