Ergenekon bu haliyle zor bitecek!

Ergenekon Davası'nın 270. duruşması sabahın erken saatlerinde arbede ile başladı. Tansiyonun hiç düşmediği duruşmada savcı beklenen mütalaayı vermedi

Ergenekon bu haliyle zor bitecek!

Ergenekon Davası'nın 270. duruşması olduk hareketli ve gerilimli başladı. Yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinde Silivri Cezaevi'nin önüne geldi. Destek için gelenlerle jandarma arasında arbede yaşandı. Jandarma biber gazı ve jop ile müdahale etti. Dışarda arbede yaşanırken, içeride de gerilim vardı. Avukatları dışarı çıkarmak isteyen savcıya karşılık avukatlar ayaklanarak 200 avukat arkadaşlarının önünde etten duvar ördü.

Mütalaanın verilmemesi gösteriyor ki bu dava kolay kolay bitmeyecek.

İLKER BAŞBUĞ SALONU TERKETTİ

Ergenekon Davası'nın karar gününde öğleden sonraki bölüm olaylı başladı. Avukatlar sıralara vurdu, Başbuğ salonu terketti.

İZDİHAM YAŞANDI

Cezaevi girişinde izdiham oluştu. Ellerinde Türk bayrakları bulunan grup, Balbay ve Özkan gibi sanıklarında fotoğraflarını taşıdı. Vatandaşlar içeri girmek için jandarmalarla tartıştı. Sık sık giriş bariyerleri önünde arbede yaşandı.

MAHKEME BAŞKANINDAN UYARI

Duruşma başlamadan önce mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, seyircilere uyarılarda bulundu. Salonda sessizlik istediğini belirten başkan "Herkes sessiz olsun. Gerekirse seyircisiz devam ederiz. Burada yargılama yapıyoruz. Herkes sorumluluğunu bilsin" dedi.

YAZIK NE KADAR ZAYIFLAMIŞ

Avukatlar, izleyiciler ve basın mensupları, salondaki yerlerini aldıktan sonra tutuklu sanıklar alkışlar eşliğinde içeri girdi. En çok alkışlanan isim ise eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ oldu. Başbuğ salona girdiği sırada, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde sloganlar atıldı. Başbuğ salona gelirken bazı izleyicilerin, “Ne kadar zayıflamış yazık” dedikleri duyuldu.

ASKERLER BİBER GAZI SIKTI

20-30 kişilik bir grup içeri girmeyi başarırken, kapıda bekleyen askerler kalabalık gruba biber gazıyla müdahale etti. İçeri giren diğer gruba ise su sıkıldı. Biber gazı ve sudan etkilenen kişiler arka tarafa doğru çekildi.

 

İNCE MİTİNG GİBİ KONUŞMA YAPTI

Silivri'de Ergenekon'un kritik duruşmasını izleyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, duruşmaya verilen arada açıklama yaptı. Bu arada, duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı. Sanıklara destek vermek için Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gelen Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar da duruşma salonuna giremedi. Partililer tarafından megafonlarla yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşti.

ETTEN DUVAR ÖRDÜLER

Ankara'da buluşan ve davayı izlemeye gelen gaziler ve aileler kendi arasında konuşunca izleyiciler dışarı alındı. Duruşma salonunun dışında "Kırmızı" sloganı atılırken içeriden ise karşılık olarak "beyaz" sloganı atıldı. Sanık avukatlarının, mahkemeye yönelik slogan atan avukat Vural Ergül'ün dışarı çıkarılması kararına tepki göstermesi üzerine duruşmaya bir kez daha ara verildi. 200 avukat ayağa kalkarak Vural Ergün'ün etrafından etten duvar ördü.

LAHMACUN YEDİLER

Duruşmaya verilen arada, tutuklu sanıklar salondan çıkarılırken, milletvekilleri, avukatlar ve tutuksuz sanıklar bir süre salondan ayrılmadı. CHP'li bazı milletvekillerinin, yiyecekle girilmesi yasak olan salonda, dışarıdan getirttikleri lahmacun ve ayrandan oluşan öğle yemeklerini yedikleri görüldü.

SAVCIYA DA SÖZ VERİLMEDİ

 

Hakim Fatih Mehmet Uslu tarafından okunmaya başlandığında avukatlar bağırarak önce kendilerine söz hakkı verilmesini istediler. Başkan Özese “Bu aşamada söz hakkı vermeyeceğim” diye konuşunca avukatlar masallara vurarak, alkış tutarak protesto etti. Başkan Özese “Sabahtan beri böyle tepki gösteriyorsunuz. Rapor okunduktan sonra söz vereceğim” dedi.

 

SAVCI DOSYALARI İSTEDİ

''Ergenekon'' davasında esas hakkındaki mütalaayı açıklaması beklenen savcı Mehmet Ali Pekgüzel, talepler ve dosyadaki eksikliklerle ilgili isteklerini açıkladı.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, söz verilen savcı Pekgüzel, talepler hakkında görüşleri ve dosyadaki eksikler konusunda istekleri olduğunu söyledi.

Davanın önceki duruşmasında esas hakkındaki mütalaayı hazırlaması için süre verilen savcı Pekgüzel, TBMM'ye yazı yazılarak, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun rapor ve eklerinin dosyaya gönderilmesini talep etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz