Ergenekon'un ilk duruşması

''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' ve birinci ''Ergenekon'' davalarının ikinci ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesinin ardından, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 61'i tutuklu 256 sanıklı davanın 177. duruşması başladı.

Ergenekon'un ilk duruşması

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de aralarında bulunduğu 42 tutuklu sanık katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, emekli Albay Dursun Çiçek, CHP Zonguldak Milletvekili ve Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık ile 16 duruşmadan men cezası verilen tutuklu sanıklar İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Zekeriya Öztürk, Bedirhan Şinal, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu ve Özkan Kurt katılmadı.

''Odatv'' davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Yalçın Küçük ile tutuksuz yargılanan CHP Milletvekili Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklarda duruşmada hazır bulundu.

Duruşmayı izlemeye gelenlerden bazıları, tutuklu sanıklarla sohbet etti. Tutuklu sanık Tuncay Özkan, kendisine alkışlarla selam veren ve hatırını soran izleyicilere, ''Bizler burada çok iyiyiz. Bizi merak etmeyin. Biz kendimize iyi bakıyoruz. Siz daha önemlisiniz. Siz kendinize çok iyi bakın. Memlekete dikkat edin. Biz, Cumhuriyet'in karşısında olanların karşısında olmaya devam edeceğiz. Bütün kararlılığımızla içeride bile olsak mücadelemize devam edeceğiz. Manisa'dan İzmir'den gelenler var. Manisa, İzmir, Hakkari, Silivri, mücadelemiz yurdun her yerinde devam ediyor'' diye konuştu.

CHP Milletvekili tutuklu sanık Mustafa Balbay da izleyicilere hitaben, ''İşin kolay kısmı bizde, zor kısmı sizde. Bütün mesele kimsenin bilmediği gibi beklemeyi bilmektir. Bir ricam var. Bu yaz tatil yok. 3 bin kadar mektup geldi. Çok duygulandım. O mektupları okuyunca anladım ki Anadolu'da bu köz oldukça kimse bizi yıkamaz. Kimseden tek başına bir şey istemiyorum'' ifadelerini kullandı.

Duruşma başladığı sırada sanık avukatlarının bulunduğu bölümde CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören söz alarak, ''Sayın başkan, yasama, yürütme ve yargı bir bütündür. Yasama olarak bir yer gösterilmesini istiyorum'' demesi üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, ''Siz kimsiniz?'' diye sordu.

CHP Manisa Milletvekili olduğunu söyleyen Ören için Başkan Özese de, görevlilere talimat vererek milletvekilinin sanık bölümünün arka kısmında oturmasının sağlanmasını istedi.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, birinci ''Ergenekon'' davası ile ikinci ''Ergenekon'' davasının birleştirildiğini anımsattı. Başkan Özese, ayrıca mahkemenin disiplin ve düzenine ilişkin iki ara karar aldıklarını belirterek, ''Duruşma devam ederken sanıkların salondan izinsiz ayrılması yasaklanmıştır. Ayrıca sanıklar ve izleyicilerin arasında not, CD, flaş bellek alışverişi de yasaklanmıştır. Aksi durumda hukuki işlem yapılacaktır'' dedi.

Başkan Özese, duruşmanın tutuklu sanıkların savunmasıyla devam edeceğini söyledi. Bunun üzerine bazı sanık avukatları birleştirme kararına karşı konuşmak istediklerini belirttiler. Mahkeme Başkanı Özese, birleştirme kararının esasa ilişkin olduğunu ifade ederek, bu konuda temyiz hakları bulunduğunu, bu konuda itiraz varsa yazılı dilekçe ile başvurulabileceklerini hatırlattı.

-Sanık Hüseyin Vural Vural-

Bir önceki celsede savunması yarım kalan tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural, savunmasına kaldığı yerden devam etti.

Vural, bugüne kadar yaşanmış darbelerin Amerika merkezli olarak gerçekleştirildiğini iddia ederek, ''Gerçek Atatürkçü subaylar hiçbir zaman darbeden yana tavır göstermemiştir'' dedi.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden bugüne kadar Türkiye üzerinde oyunlar oynandığını da öne süren Vural, bu sözlerini haritalar ve sunumlarla destekledi.

Duruşma, tutuksuz sanık Hüseyin Vural Vural'ın savunma yapmasıyla devam ediyor.

Bu arada, söz konusu davaların birleşmesi nedeniyle duruşmanın görüldüğü salonda sanık bölümünün arttırılmış olduğu gözlendi. Ayrıca duruşma salonunda tutuklu sanıkların bulunduğu bölüme kilitli bariyerler konuldu. Bu uygulama ile izleyiciler, sanıklara fazla yaklaşamayacak.

Duruşmaya çok sayıda izleyicinin katıldığı ve bu nedenle de izleyicilerin bir kısmının salon dışında kaldığı görüldü.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz