Gazeteciye çirkin saldırı

Diyarbakır’da Rûdaw temsilcisi Maşallah Dekak’a saldırı girişiminde bulunuldu, saldırgan gözaltına alındı, basın camiası yaşananlara tepki gösterdi.

Gazeteciye çirkin saldırı

Diyarbakır’da Rûdaw Temsilcisi Maşallah Dekak’a sözlü ve fiziki saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırıya GGC v Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Yönetimin Kurulundan tepki geldi. Saldırgan hakkında suç duyurusunda bulunulurken, şahıs gözaltına alındı.

FİZİKİ VE SÖZLÜ SALDIRI


Dün öğlen saatlerinde merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami Meydanında, DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan’ı haber takibi esnasında Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a kimliği meçhul bir kişi tarafından saldırı girişimi gerçekleştirildi.


Kürtçe anons çektiği esnada Dekak’a çirkin sözlerle hakaret ve küfür eden şahıs ayrıca fiziki saldırı girişiminde bulundu ancak çevredekilerin ve meslektaşlarının araya girmesi ile engellendi. Saldırı anı kameralara yansırken, saldırgan hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Basın camiasında infial yaratan saldırganla ilgili soruşturma başlatılarak, gözaltına alındı.
 
BABACAN TEPKİ GÖSTERDİ


Burada Cami çıkışı konuya ilişkin açıklamada bulunan Ali Babacan, Türkiye’de özgür basını savunduklarını, özgür basının hayat kurtardığını söyledi.

“Olanlardan tam haberim olmamakla beraber geçmiş olsun diyoruz” diyen Babacan, “Bu gerginliğin, kutuplaşmanın ülkemizde biran önce son bulmasını arzu ediyoruz. Seçimlere giderken bazıları toplumun hassasiyetini istismar edebiliyor”

dedi.

BANA “KÜRTÇE KONUŞAMAZSIN” DEDİ

Saldırıya maruz kalan Dekak ise, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı takip etmek için camiye geldiklerini aktararak,

“Cuma namazı kılınmıştı, bir açıklama yapar diye bekliyorduk. Babacan daha dışarı çıkmadan biri gelip parmak sallamaya başladı. ‘Burası Türkiye Cumhuriyeti toprakları, burada Kürtçe konuşamazsınız’ gibi sözler söyledi. Bunun provokasyon olduğunu düşünüyorum. Bilinçli bir şeydi, ısrarla basın mensuplarına saldırdı. Burada vatandaşlar engel olmasaydı ciddi bir saldırıyla karşı karşıyaydım. Basın mensuplarına saldırı kabul edilemez. İnsanlar şiddetten uzak durmalı. Saldırıyı kınıyorum. Şikayetçi olacağız ama arkasındaki güç kim onu merak ediyorum

ifadelerini kullandı.

SALDIRIYI KINAMA MESAJI


Öte yandan, Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği, saldırıyı kınayan mesaj yayınladı. Mesajında,

"Tek amacı haber yapmak olan gazetecilere bu yönde yapılan saldırıların son bulmasını diliyoruz.
Bu türden saldırıların bireysel olmadığını, basın özgürlüğünü ve demokratik değerleri hedef aldığını belirterek, saldırıyı şiddetle telin ediyoruz.
Ülkenin içerisinde bulunduğu kritik sürecin sağduyuya ihtiyaçı olduğu yönündeki çağrımızı yenileyerek, ilgili ve yetkili tüm kurumları, hassasiyete davet ediyoruz.”


GGC’DEN AÇIKLAMA GELDİ


Burada. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), meslektaşımız Maşallah Dekak’a haber takibi sırasında yapılan saldırı girişimini kınadı. Açıklamada,

“Asıl hedefi halkın haber alma hürriyeti olan bu saldırıyı büyük bir endişeyle öğrenmiş bulunmaktayız. GGC Üyesi ve Rudaw TV Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak'a yönelik saldırı girişimini şiddetle kınıyoruz. Meslektaşımıza yapılan bu saldırı asla kabul edilemez. Dekak'ın sağlık durumunun iyi olduğunu öğrenmiş olmak bir nebze teselli verici olsa da, bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz”

denildi.


“Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak, basın özgürlüğüne yapılan her türlü saldırıya karşı duruşumuzu bir kez daha vurguluyoruz”

denilen şunlar kaydedildi:


“Bu olayın ardından, saldırıyı gerçekleştiren şahsın bir an önce adalete teslim edilmesi için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ve Cumhuriyet Başsavcılığını göreve çağırıyoruz. Bu tarz saldırılar sadece bireysel bir gazeteciyi değil, aynı zamanda basın özgürlüğünü ve demokratik değerleri hedef almaktadır. Meslektaşımız Maşallah Dekak'a yapılan bu saldırının ardından, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak yaşanan olayın takipçisi olacak, sorumluların adalete hesap vermesi için gereken her türlü çabayı sarf edeceğiz. Basın mensuplarının güvenli bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için toplumun desteğini ve duyarlılığını bekliyoruz.”

Haber: Yılmaz BEKLEYEN

Redaktör: Nazime Aslı ÇAVLAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler