Gaziantep'te Kutlu Doğum Haftası etkinliği

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez: ''İnsanlığın yüreğinde kara delikler açıldı. O kara delikler kardeşliğimizi talan etti''

Gaziantep'te Kutlu Doğum Haftası etkinliği

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''İnsanlığın yüreğinde kara delikler açıldı. O kara delikler kardeşliğimizi talan etti'' dedi.

Kutlu Doğum Haftası kapsamında Kamil Ocak Stadı'nda düzenlenen program, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Prof. Dr. Görmez, etkinlikteki konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kutlu Doğum Haftası'nı çeyrek asırdır, Sevgili Peygamberi anmak ve anlamak, yüreklerde var olan sevgiyi, Hazreti Peygamberi bilmeye, anlamaya dönüştürmek için hem Türkiye'de hem de yurt dışında, güzel bir gelenek olarak başlattığını söyledi.

Kutlu Doğum Haftası'nın bütün dünyayı kucaklayan bir haftaya dönüştüğünü, buna herkesin, bütün insanlığın ihtiyacı olduğunu dile getiren Görmez, şöyle konuştu:

''Çünkü insana olan bakışımız değişti. Peygamberimizin insanı kucaklayan o rahmetli, merhametli bakışına hepimizin ve bütün insanlığın ihtiyacı vardı. Tabiatı hoyratça kullanıyoruz. Sevgili Peygamberimizin bütün kainatı, bütün tabiatı Müslüman kabul eden, bütün kainatı Allah'ın ayetleri  kabul eden o rahmet yüklü mesajlarına bütün insanlığın ihtiyacı vardı.

İnsanlığın yüreğinde kara delikler açıldı. O kara delikler kardeşliğimizi talan etti. Kin, yürekleri işgal eden kin, öfke, nefret, kibir, gurur, güç tutkusu mal sevdası, para sevgisi, makam, mevki, şöhret, ırkçılık, ayrımcılık, mezhepçilik, grupçuluk, fırkacılık, cinsiyetçilik ve daha nice sayamayacağım kara delikler açıldı bütün insanlığın yüreğinde. Bütün bu kara delikleri kapatacak bir tek ışık, bir tek rahmet var. O da Muhammed Mustafa'nın insanlığa getirdiği rahmet. Onun için hepimizin ihtiyacı var.''

-''Aynı mayadan, hamurdan, çamurdan...''

Prof. Dr. Görmez, bu yıl ki konularının 'kardeşlik', 'kardeşlik ahlakı' ve 'kardeşlik hukuku' olduğunu, çünkü insanların küresel ölçekte ''aynı topraktan, mayadan, hamurdan, çamurdan'' yaratıldığını unuttuğunu vurguladı.

İnsanların birbirlerine tepeden bakmaya, üstünlük taslamaya devam ettiğini dile getiren Görmez, Hazreti Muhammed'in veda hutbesinde, ''Hepiniz Adem'densiniz, Adem de topraktandır'', ''Arap'ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap'a, rengi siyah olanın, rengi beyaz olanın, rengi kırmızı olanın rengi siyah olana hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece Allah'a yakın olmaktadır'' dediği halde, 14 asır önce bütün insanlığa en yüksek sesle ilan ettiği halde insanlığın yürekliğinde var olan ''kara delik''lerin insanlığın bütün ilişkilerini zedelemeye, kardeşlik duygularını talan etmeye devam ettiğini ifade etti.

Görmez, ''İşte bunun için onu yeniden anlamaya, onun getirdiği rahmet yüklü mesajlarla yeniden tanışmaya sadece bizim değil sadece biz Müslümanların değil bütün insanlığın ihtiyacı vardır'' diye konuştu.

Prof. Dr. Görmez,  Hazreti Peygamber'in insanın kalbinin ve yüreğinin Allah'ın evi olduğunu, insanın ''rahmanın hanesi'' olduğunu öğrettiğini ve ''Rahmanın hanesini incitirseniz, Allah'ı da incitirsiniz. Rahmanın hanesini incitirseniz beni de incitirsiniz'' dediğini fakat insanlığın bunu unuttuğunu kaydetti.

-''Kardeşliği yeniden inşa etmeliyiz''

Prof. Dr. Görmez, Hazreti Muhammed'in öğrettiği kardeşliğin bugünkü kardeşlik olmadığına dikkati çekti.

Hazreti Peygamber'in insanlara öğrettiği kardeşliğin soy sop temelli bir kardeşlik, makam mevki ve menfaat temelli bir kardeşlik olmadığını bildiren Görmez, şunları anlattı:

''Onun bize öğrettiği kardeşlik, sadece Allah rızası için olan bir kardeşlik. Biyolojik kardeşliğin çok fevkinde bir kardeşlik. Kan ve kafatası kardeşlik ölçüleri içinde asla değerlendirilmemiştir. Ancak aynı yüce değerler etrafında, aynı Allah'a iman eden, aynı Peygambere iman eden, aynı kitaba iman eden, aynı dualarla güne başlayan, aynı dualarla yatağa yatan Müminler topluluğu olarak, yaratıcının huzurunda aynı kıyama duran, aynı secdeye varan, aynı rükuya varan kardeşler topluluğu arasında daha farklı bir kardeşlik gerekiyor. İşte bu kardeşliği yeniden inşa etmeye ihtiyacımız var.

-Suriye'deki olaylar-

Görmez, tarihte yaşanılan çok büyük acılar olabileceğini, bunları bu çağa taşıyarak daima insanların birbirini sorguya çekmemesi gerektiğini dile getirdi.

Hazreti Peygamber'in insanlara öğrettiği çok daha yüce bir değer olduğunu bildiren Görmez, şöyle devam etti:

''Birbirimizi affetmek, birbirimizi bağışlamak. Biz hiçbirimiz ne Kerbela'da vardık, ne Sıffin'de vardık, ne Çaldıran'da vardık ne de Dersim'de vardık. Ama getiriyoruz bugüne tarihte yaşanmış bu hadiselerin hesabını birbirimize soruyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Görmez, Türkiye'nin yanı başında Suriyelilerin içine düştüğü acıyı hep birlikte yeniden hatırlamak gerektiğini ifade etti.

Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit düşen insanların Halep'ten oraya gidenler olduğunu bildiren Görmez, şöyle devam etti:

''Beraber aynı tarihi yaşadık ancak yanı başımızda siyasi güç ve ihtirasların mezhep rengine dönerek insanları ne hale soktuğunu hepimiz seyrediyoruz. Aynı Allah'a iman eden, Resul'u Ekrem'in kan kardeşliğinin fevkinde olduğunu ilan ettiği Mümin  ve Müslüman kardeşlerin farklı düşüncelerden, farklı anlayışlardan oldukları için birbirlerine tanklarla, tüfeklerle nasıl saldırdığını hepimiz ibretle izliyoruz.

Öncelikle, yüce Rabbimiz yanı başımızda bu ızdırabı yaşayan kardeşlerimizi bir an önce huzur ve barışa kavuştursun. Nasıl ki, Somali'de, açlık ve kıtlık çeken kardeşlerinize ellerinizi uzattınız, Van ve Erciş'te deprem olduğunda yüreklerinizde deprem olmuş gibi harekete geçtiniz. Şimdi de aynı şekilde Gaziantepli kardeşlerimiz Suriye'den size sığınan muhacir kardeşlerinize de aynı şekilde el uzatacağınızdan hiçbir endişem yok.''

Programda, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal da birer konuşma yaptı.

Etkinliğe AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Şamil Tayyar, Mehmet Erdoğan ve Nejat Koçer, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, Şahinbey, Şehitkamil ve Şahinbey kaymakamları, belediye başkanları  katıldı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz