Görevi kötüye kullanmışlar?

HİV'li Ç.K'nin sezaryanla doğumunda yaşanan skandallar zinciri esnasında, eline iğne batan asistan, suç duyurusunda bulundu. Hastane Yönetimi ve Akademisyenlerin "görevi kötüye" kullanmalarıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Görevi kötüye kullanmışlar?

Dicle Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, HIV virüsü taşıyan hamile Ç.K.'nin sezaryenle doğum operasyonu sırasında eline iğne batan asistan doktor, suç duyurusunda bulundu.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMIŞLAR

Doktorun suç duyurusu üzerine, Cumhuriyet Başsavcılığı, skandallar zincirinin yaşanmasına neden olan Dicle Üniversite yönetimi ve ameliyata girmeyen doktorlar hakkında, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'taksirle yaralama' suçlarından soruşturma başlattı.

BİR AİDS VAKASI DAHA                                                 

HİV'li hamile kadının patlak veren skandal olayının yansıra, üç hafta önce Mustafa Y., isimli bir HİV virüsü taşıyan hastanın, hayatını kaybettiği iddia edildi. Karantinaya alınan hastaların, hasta yakınlarıyla görüşmelerine izin verilmesi ise tartışma konusu oldu.

HABER MERKEZİ

Dicle Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, HIV virüsü taşıyan hamile Ç.K.'nin sezaryenle doğum operasyonu sırasında eline iğne batan asistan doktor, suç duyurusunda bulundu. Doktorun suç duyurusu üzerine, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, skandallar zincirinin yaşanmasına neden olan Dicle Üniversite yönetimi ve ameliyata girmeyen doktorlar hakkında, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'taksirle yaralama' suçlarından soruşturma başlattı.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Siirt'te yaşayan ve doğum için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'ne getirilen HIV virüsü taşıyan Ç.K.'nin sezaryenle doğum operasyonu sırasında, asistan doktor D.D.'nin eline iğne battı. Tedaviye alınan doktor, avukatı aracılığı ile suç duruyusunda bulundu.

KORUCU MALZEME YOK

Asistan doktor, suç duyurusunda; ameliyat sırasında yeterli önlemlerin alınmadığı, korucuyu malzemelerin bulunmadığını belirtilerek, Üniversitesi yönetimi ve kadın HIV virüsü taşıdığı için ameliyata girmeyen doktorlardan şikâyetçi oldu. Suç duyurusundan sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'taksirle yaralama' suçlarından Üniversite yönetimi ve ameliyata girmeyen doktorlar hakkında soruşturma başlattı.

YÖK KURULUNDAN İZİN

Haklarında suç duyurusunda bulunulan kişilerin öğretim üyesi olması nedeniyle, savcılığın Yükseköğretim Kurulu'ndan soruşturma izni isteyeceği ve ona göre soruşturmanın seyrini belirleyeceği öğrenildi.

BİR AİDS VAKASI DAHA                                                

HİV'li hamile kadının patlak veren skandal olayının yansıra, üç hafta önce Mustafa Y., isimli bir HİV virüsü taşıyan hastanın, hayatını kaybettiği iddia edildi. Karantinaya alınan hastaların, hasta yakınlarıyla görüşmelerine izin verilmesi ise tartışma konusu oldu.

Hastanede HİV virüsünden ölen hastanın varlığıyla ilgili olayı Dicle Üniversitesi Başhekimi Ali Kemal Kadiroğlu doğruladı. Kadiroğlu, hastanın Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mustafa Kemal Çelen’in hastası olduğunu beyan etti.

‘HİV OLANDA, OLMAYANDA AYNI MUAMELEYİ GÖRÜR’

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, konuya ilişkin soruya şu yanıtı verdi; “Bu hasta 3 haftalık bir vaka ve ilerlemiş bir vaka, maalesef bu denli ilerlemiş vakalarda ölüm riski çok fazladır. HİV hastalarına diğer hastalardan farklı karantina, önleyici oda gibi uygulama yapmıyoruz, dünyanın hiçbir yerinde de yapılmıyor, bu tür durumlarda siz HİV hastalarını damgalamış oluyorsunuz. Bu hastalarla yan yana bulunmakla bulaşmaz, bebek dahi olsa bulaşmaz. Bu hastalığın bulaşması için ya cinsel ilişki olacak ya da kan yoluyla temas olacak. Bu ikisinin dışında bir bulaş yolu söz konusu değil, bulaş yolu olsa, bir sürü hastamız var sonuçta bize bulaşır.”

‘BU KONU KADIN DOĞUMDAKİ OLAYIN AYNISI’

“Bu hastalık bizim gerçeğimizdir, sayıları her geçen gün artıyor, Dünyada 40 Milyon hasta var, Türkiye’de 17 bin hasta var ve Diyarbakır’da da 130 AİDS hastası var ama 40 Milyon bu kadar yaygara çıkarmıyor, niye, toplum bilinçli değil asıl problem bu. Bu hastamız bir süre sonra Apandisit ameliyatı oldu, Acil servis yoğun bakımına yattı. Bu konu kadın doğumdaki olayın aynısı. Hiv olmayan ile Hiv olan hastanın apandisit ameliyatında kullanılan koruyucu önlemler aynıdır, fark yok.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz