''Gündem 06'' Toplantıları

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: ''Terör örgütünün bölge insanı üzerindeki baskısını yok etmez, bölge insanına doğrultuğu namlunun yönünü çevirmezsek bu mücadele hiçbir şekilde hız kesmez''

''Gündem 06'' Toplantıları

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türk Hava Yolları'ndaki (THY) grevle ilgili, ticari olarak başa çıkamayanların, bir takım manipülasyonlarla THY'yi itibarsızlaştırmaya çalıştığını belirterek, ''Türkiye, ideolojik grevlerden çok bedel ödedi. Bu markayı kendi ellerimle bu noktaya getirdim, yok olmasına razı gelemiyorum'' dedi.

Bakan Yıldırım, Ankara Genç İş Adamları Derneği'nce (ANGİAD) düzenlenen ''Gündem 06'' toplantılarına konuk oldu. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Hatay ve Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileğinde bulundu.

Terörün, 30 yılı aşkın süredir Türkiye'nin başının belası olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, ''Bu ülke, kalkınmasını, gelişmesini sağlarken bir yandan da bu belayla amansız bir mücadele veriyor. Hem insan kaynağımızı, hem parasal kaynağımızı ülkenin birliği, bütünlüğü ve bekası için var gücümüzle kullanıyoruz. Bu belayı başımızdan defetmeden bize rahat yok'' dedi.

Bakan Yıldırım, ''Terör örgütünün bölge insanı üzerindeki baskısını yok etmez, bölge insanına doğrultuğu namlunun yönünü çevirmezsek bu mücadele hiçbir şekilde hız kesmez'' ifadelerini kullandı.

Ankara projeleri

Son 10 yılda ulaştırma alanında 123 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, bakanlığın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Öncelikli projeleri arasında Ankara-Niğde Otoyolu'nun bulunduğunu ifade eden Yıldırım, projenin Yüksek Planlama Kurulu'nda onay aşamasında olduğunu bildirdi.

Ankara metrolarının da hızla bitirileceğini belirten Bakan Yıldırım, Kızılay-Çayyolu hattının önümüzdeki sene bitirileceğini ifade ederek, ''Ya bu proje bitecek ya biz biteceğiz, bu kadar iddialı girdik anlayın'' dedi.

Batıkent-Sincan hattının da 2013'te tamamlanacağını belirten Yıldırım, Tandoğan-Keçiören hattının kendilerini biraz daha uğraştıracağını, 1.100 metre tünel işinin olduğunu ve 2014 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Başkentray projesi hakkında da bilgi veren Yıldırım, proje ile Sincan-Kayaş hattının tamamen yenileceğini ve hat sayısının 5'e çıkarılacağını belirtti. Proje kapsamında 3 tane de garın yapılacağını anlatan Yıldırım, hat boyunca hiç hemzemin geçidin bulunmayacağını ifade etti.

Bakan Yıldırım, Ankara ve İzmir'in dünyanın en hızlı büyüyen 4 kenti arasında yer aldığını ifade etti.

''Ankara'da havaalanı ile ilgili bir sorunumuz yok'' diyen Yıldırım, yeni pist için kamulaştırma kararı aldıklarını bildirdi. Ankara Esenboğa Havalimanı'nın uzun vadede her türlü ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde olduğunu belirten Bakan Yıldırım, ''Ankara'da yeni bir havaalanına ihtiyaç yok'' dedi.

''İthal otomobili patlattı, cari açığı çatlattı''

Bir ANGİAD üyesinin 22 yaş üzeri otomobillerin de hurdaya ayrılmasına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığını sorması üzerine Yıldırım, otomobiller için böyle bir kararın olmadığını, ancak düşünülebileceğini söyledi. Buna karşılık daha önce böyle bir uygulamanın yapıldığını hatırlatan Yıldırım, ''O proje ithal otomobili patlattı, cari açığı çatlattı. Maliye Bakanlığı'mızın böyle bir endişesi var, bu otomobil işine biraz serin bakıyorlar'' diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin, otomobil filo yaşı açısından iyi durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir Başka ANGİAD üyesinin, tali yolların asfalt yerine betondan yapılmasını önermesi ve böylece yolların yerli malzeme kullanılarak yapılacağını ifade etmesi üzerine Bakan Yıldırım, ''Olmaz diye bir şey yok. Yıllardan beri tartışılıyor, ama tatbikatı asfalta göre daha zor, mevsimsel şartlar çok uygun değil. Buna karşılık önümüzdeki yıllarda bu yapılmalı, hatta otoyollarda bile yapılmalı'' dedi.

THY'de işten çıkarılanlar

Türk Hava Yolları'nda işten çıkarılanlarla ilgili bir soru üzerine de Yıldırım şunları söyledi:

''THY özel bir şirket. Bakanlığın emrinde olsa orada biz her şeyi yapardık, ama daha önce 'bunu istemiyoruz, özel olsun' dedik. O THY'nin daha önce 59 uçağı vardı, şimdi 390 uçağı var. THY'nin esamesi okunmuyordu, şimdi dünyanın önde gelen şirketlerinden birisi. Devlet yakasından düştüğü için bu durumda. O şirkette 30 bin insanın emeği var. Şimdi 30 bin insanı mı düşünelim, 305'ini mi? Yapılan işi kişisel olarak tasvip etmiyorum, ama her eylemin bir yasal altyapısı olması lazım. iş yargıda, yargı kararını verecek, şirket de uygulayacak.

Ticari olarak başa çıkamayanların, bir takım manipülasyonlarla şirketi itibarsızlaştırmaya çalıştığını görüyoruz. Burada parasal bir mesele yok. Başka şirketlerde çalışanların 3 katı para alıyorlar... Türkiye, ideolojik grevlerden çok bedel ödedi. Bu markayı kendi ellerimle bu noktaya getirdim, yok olmasına razı gelemiyorum.''

ANGİAD Başkanı Değer

ANGİAD Başkanı Abdullah Değer de Ankaralı genç iş adamları olarak, üreteceklerini, vergilerini ödeyeceklerini ve hep birlikte Türkiye'nin gelişmesine katkı sağlayacaklarını belirterek, Bakan Yıldırım'dan Ankara-Aksaray arasında otoyol yapılmasını istedi. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı tren projesinin çok büyük bir gelişme olduğunu ifade eden Değer, Ankara çevre yolunun gayet iyi olduğunu ancak Eskişehir yoluna bir çözüm bulunmasını istedi.

Değer, Ankara için çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini söyledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz