Ilısu Barajı İnşaatı Durdu, İşçiler Direnişte

Ağır iş koşullarına, düşük ücretlere ve haksız işten çıkartmalara isyan eden Ilısu barajı işçileri direnişe geçti.

Ilısu Barajı İnşaatı Durdu, İşçiler Direnişte

BATMAN-Batman Hasankeyf'te inşaatına başlanan Ilısu barajında çalışan işçiler, çalışma koşullarının ve sosyal hakların düzeltilmesi taleplerine karşı bazı arkadaşları ücretsiz izne çıkartılıp sözcülüklerini yapan arkadaşları da işten çıkartılınca direniş başlattı. Çalışmayı durduran yaklaşık 400 işçi, arkadaşlarının görevine iadesini ya da toplu çıkışlarının verilmesini istiyor.

Ilısu Barajı işçileri, ağır iş şartları, ücret ve sosyal hakların düzeltmesi talepleri için işyeri temsilcileriyle aylardır görüşüyorlardı. Bu görüşmelerden sonuç alamayan işçiler, bir günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.

İŞÇİLER DİRENİŞE GEÇTİ

İşveren Nurol - Cengiz firması işçilerin sözcülüğünü yapan Ahmet isimli işçinin işine son vermesi sonrası direniş başladı. Güvenlik görevlileri, işçilerin bulunduğu şantiyeyi ablukaya aldı. İşçiler adına bilgi veren E.Ö., Ilısu şantiyesinde çalışan işçilerin uzun süredir yoğun çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle mağdur olduğunu anlattı:

"Nurol ve Cengiz firmalarına bağlı çalışıyoruz. 11 saatlik işgücü için 990 lira maaş alıyoruz. Zam talep ettik ancak yetkililerden yanıt alamadık. Bunun üzerine şantiyede çalışan tüm işçiler bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. 27 Nisana kadar çalışırsak taleplerin değerlendirileceği sözünü aldık ve çalışmaya başladık.

Bu sabah (dün) gelen kararla işçilerin bir kısmı süresiz ücretsiz izne gönderildi ve sözcülüğümüzü yapan Ahmet adlı arkadaşımız da işten atıldı. Şu anda şantiye de bulunan yaklaşık 400 işçi çalışmayı durdurdu. Yetkililerden işten atılan arkadaşlarımızın tekrar işe alınmaması halinde toplu çıkış talep ediyoruz. Şantiyeyi ablukaya alan güvenlik görevlileri ise şantiyeye kimsenin girmesine izin vermiyorlar" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz