İnfazların hesabı sorulmadan öldü

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993'te günü dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikast sonucu şehit edildiği ve ardından çıkan olaylarda sivillerin de aralarında olduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği Lice olaylarının faili olarak yargılan dönemin İl Jandarma Komutanı olan Albay Eşref Hatipoğlu, ikamet ettiği Ordu ilinde hayatını kaybetti. Hatipoğlu bugün toprağa verilecek.

İnfazların hesabı sorulmadan öldü

Bir süredir organ yetmezliği nedeniyle tedavi gören Hatipoğlu önceki gün, evinde hayatını kaybetti. Hatipoğlu’nun cenazesi bugün Bahçelievler mahallesindeki camide kılınacak öğlen namazına müteakip Efirli Yalı Cami mezarlığında toprağa verilecek. Hatipoğlu, 1990’lı yıllarda Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı görevinde bulundu.

KARANLIK İŞLERİN ADAMI

JİTEM ve itirafçılar aracılığıyla bölgede işlenen onlarca faili meçhul cinayet, hukuk dışı fişlemeler, gözaltı ve kayıplardan sorumlu tutulan Hatipoğlu, 22 Ekim 1993’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın suikast sonucu şehit edilmesi ve ardından Lice ilçe merkezinde çıkan olaylarda 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayların organizatörü olarak, yargılanan tek isim oldu.

LİCE DAVASINDA NE OLMUŞTU?

Lice Davası, olayın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. İddianamede emekli Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti, 2013'te dava süreci başladı.

27 klasörlük dava dosyasında hem davacı tanıkları, hem de o dönem Lice'de görev yapan birçok resmi yetkili, 22 Ekim 1993 günü Lice'de herhangi bir çatışmanın olmadığını ve ilçede yaşanan tahribatın "operasyona çıkan askerler tarafından" yapıldığını söyledi.

Güvenlik gerekçesi ile dava önce Eskişehir'e daha sonra İzmir'e nakledildi. 2014'de komutanların yargılanması için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) izni gerektiği belirtilerek, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamayı durdurdu. 29 Ocak 2015'de HSYK durdurma kararını bozdu ve davanın İzmir'de devam etmesine karar verdi.

Sanık Tünay Yanardağ bir süre önce geçirdiği bir kalp krizi sonucu ölünce, davada tek sanık olan Eşref Hatipoğlu tutuksuz yargılandı. Eşref Hatipoğlu'da 8 Aralık 2018'de görülen duruşmada üzerine atılı tüm suçlardan beraat etti. Lice Davası'nın tek sanığı olan Hatipoğlu'nun yaşamını yitirdiği sanal medya hesaplarında paylaşıldı. 

HATİPOĞLU KİMDİR

1992-96 yılları arasında Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki birçok faili meçhul cinayetin altında imzası olduğu bilinen Hatipoğlu, terörle mücadeleden çok, bölge halkını potansiyel suçlu görerek gerçekleştirdiği yargısız infazlarla biliniyor. İşkence, baskı ve sahte fişlemelerle nam yapan Hatipoğlu'nun birçok operasyona giderken helikopterden tarlalarda çalışan işçilerin üzerine gelişi güzel ateş açtığı ve gözaltına alınan bazı kişileri de helikopterden aşağı atan infazcı albay olarak anılıyor.  Hatipoğlu, Mardin’in Kızıltepe ile Mazıdağı ilçelerinde işlenen 22 faili meçhul cinayetin failleri arasında yer alırken, Ankara'da görülen "Bıçak Timi" davasında, hakkında ömür boyu hapis cezası isteniyor. 

Kaynak: Diyarbakır Söz