İşte 8 tutuklu vekili kurtaracak formül

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu 8 milletvekilinin durumuyla ilgili muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi.

İşte 8 tutuklu vekili kurtaracak formül

Çiçek, ''Sorun yasal zeminde çözülecek'' dedi. Çözüm için formül tutukluluk istisnalarını düzenleyen CMK'nın 100. maddesinin 4. fıkrasında yapılacak değişiklik...

Çiçek'in davetiyle toplantıya CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekilleri Hasip Kaplan ve Pervin Buldan katıldı.

Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

'SORUN YASAL ZEMİNDE ÇÖZÜLECEK'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, “Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı” bildirdi.

TBMM Başkanlığı, görüşmeden sonra yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, tutuklu milletvekillerinin durumlarını değerlendirmek üzere bugün saat 9.30'da bir araya geldiler.

Yapılan görüşmelerde sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı.”

CMK 100. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Tutukluluk istisnalarını düzenleyen CMK'nın 100. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik öngörülüyor.

Yapılacak değişiklik ile, sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarla ilgili olarak ve milletvekilleri hakkında tutuklamaya ve tutukluluğun devamına karar verilemeyecek. Tutuklu ise tutukluluk hali derhal kaldırılacak, yargılama tutuksuz sürdürülecek. Yargılama sonucu verilecek kararın yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılacak.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, CMK 100. maddenin 4. fıkrasında yapılacak değişikliğin yeterli olacağını belirterek, “100. madde tutuklama nedenleriyle ilgili onun için” dedi. CMK 102’de daha önce verdikleri teklifi hatırlatan Öztürk, “Bu hükmü 100. maddenin 4. fıkrasına ekliyoruz. 102’ye eklemiyoruz. Tutuklama nedenleri bölümüne kaydırıyoruz” diye konuştu.

BDP'Lİ KAPLAN: BİRAZ DAHA OLUMLU DURUMDAYIZ

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, görüşemelerin sürdüğünü belirterek, “Bizim bunun üzerinde konuşacak bir sözümüz yok. Biz sonuç almaya çalışıyoruz. Siyasette sonuç almak önemlidir. Biraz daha olumlu bir noktadayız. Sadece genel anlamıyla bunu söyleyebilirim” diye konuştu.

8 VEKİL TUTUKLU

Meclis'te, 2'si CHP, 1'i MHP, 5 tanesi de BDP'den olmak üzere, milletvekili seçilerek yemin edemeyen 8 tutuklu vekil bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz