Kadınlar için Mescit yok!

Diyarbakır'da 27 sahabeye ev sahipliği yapmasıyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Cami, kadın ve erkek tuvaletlerinin yan yana olması nedeniyle abdest almak isteyen kadın ziyaretçiler için büyük sıkıntıya neden oluyor.

Kadınlar için Mescit yok!

Özellikle Perşembe günü ziyaretçi akına uğrayan camide, yer darlığı ve uygun olmaması nedeniyle abdest almak isteyen kadınlar, zaman zaman cami civarındaki evlere, kimi zaman da yaklaşık 2 kilometreuzaklıktaki Dicle Üniversitesi (DÜ) Camisi'ne gitmek zorunda kalıyor. Camideki ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle, kadınlar ve erkekler zaman zaman şadırvanda da abdest almada sıkıntı yaşıyor.

Diyarbakır'da 27 sahabeye ev sahipliği yapmasıyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Cami, kadın ve erkek tuvaletlerinin yan yana olması nedeniyle abdest almak isteyen kadın ziyaretçiler için büyük sıkıntıya neden oluyor.

Cami yakınında oturan Necmettin Arpa, kadınlar için abdest alacak yer olmamasının 27 sahabenin yattığı camiye yakışmadığını belirterek, "Neredeyse cami yapıldığından beri bu sıkıntı devam ediyor. Aşağıda tuvalet var ama yetmiyor. Burada bayanlar için tuvalet şart" dedi.

Bayanlara için abdeshane

Diyarbakır'a ilişkin çok sayıda araştırmasıyla tanınan DÜ Öğretim Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat da, sahabelerin yattığı caminin, Diyarbakır'da inanç turizminin gelişmesi halinde erkeklere de yetmeyeceğini belirtti.

Kadınlar için abdest alacak yer olmamasının büyük bir sıkıntı yarattığını ifade eden Haspolat, sorunun çözülmesi için daha önce bölgede olan, ancak zamanla yıkılan Hamza Bey Mescidi'nin yeniden yapılması önerisinde bulundu.

-Yeni bir mescit önerisi-

Haspolat, tarihi kaynaklarda civarda söz konusu mescidin bulunduğundan söz edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Burada hiçbir şüphe yok. Caminin karşısında bulunan Sınai Buz Tesisleri'nin bulunduğu yerde mescidin bulunduğu rivayet edilir. Ama yaptığım çalışmalar sonucunda orada herhangi bir mescide rastlamadım. Hamza Bey Mescidi, çok büyük ihtimalle daha önce çeltik fabrikası olarak da kullanılan caminin hemen karşısındaki alan olsa gerek. Buranın yapılması bir tarihi eserin yeniden canlandırılması açısından önemlidir. Ancak daha da önemlisi, bu bölgede hanımlar abdest alamıyor. Namaz kılacakları yer sıkıntısı var.

Bayanlar için alternatif yer

Alternatif bir mescit yapıldığı takdirde bu sıkıntı da bitmiş olacak. İnanç turizmi Diyarbakır'da yayıldığı takdirde, Hz. Süleyman Cami erkeklere de yetmeyecektir. Bu nedenle burada bir mescidin bulunması zaruridir. Ancak SİT alanı olan bir yerde, bir yer yapmak Anıtlar Kurulu'ndan izin almaya tabidir. Hamza Bey Mescidi gibi tarihi bir yapıyı canlandırmak iki açıdan önemlidir. Hem eski bir eseri yad etmek, hem de ikinci bir ibadetgahı ortaya çıkarma açısından çok yararlı olacaktır."

-İslam tarihinde de önemli bir yere sahip-

Rivayetlere göre, Diyarbakır'ın fethi için İyaz Bin Ganem komutasında aralarında sahabelerinde yer aldığı 8 bin kişilik bir ordu hazırlanır. Büyük İslam Komutanı Halid Bin Velid'in de yer aldığı İslam ordusu, 639 yılında surlara kadar dayanır. Kuşatma beş ay sürer, ancak şehre bir türlü girilemez. Halid Bin Velid, sur dibinde gizli bir kanalı bulur ve bunu genişleterek, içeri girebileceğini keşfeder. Halit Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman'ın da aralarında bulunduğu bulunduğu bir grup, açılan bu gedikten içeri girip, kilit ve zincirleri kırarak kapıyı açar. Bu sırada Hz. Süleyman ile birlikte 27 sahabe şehitlik mertebesine ulaşır.

Hazreti Süleyman Camii’nin tarihi yapısı

Bu sayede kent fethedilmiş olur. Diyarbakır'ın İslam ordularınca fethedilmesinden 500 yıl sonra Hz. Süleyman Camisi, Nisanoğlu Ebu'l Kasım tarafından 1155-1169 yılları arasında yaptırılır. Kasım'ın rüyasına giren Hz. Süleyman, 'Üzerimiz ne zamana kadar açık kalacak" sorusunu yöneltir. Bunun üzerine bölgeye cami inşa edilir. Caminin altındaki türbeye iniş merdiveni zamanla kapanırken, onların anısına cami avlusuna Hz. Süleyman'ın sandukası yapılır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ilk kez geniş kapsamlı restorasyon geçiren ve Ocak ayında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla yeniden ibadete açılan Cami, İslam tarihinde de önemli bir yere sahip.

Kaynak: Diyarbakır Söz