Karargâh vuruldu!

Suriye ile Irak’ın kuzeyine gece eş zamanlı başlatılan Pençe Kılıç Harekatı’nın ayrıntıları netleşmeye başladı. Harekâtta ilk olarak, geçtiğimiz ay ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı üst düzey generallerin katılımıyla YPG’li teröristlerle birlikte Şırnak Cizre’nin karşısındaki Al Malikiyah kasabasına bağlı Teqil Beqil köyündeki sözde karargâh ve cephane deposu vuruldu.

Karargâh vuruldu!

Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye ve Irak'ın kuzeyine önceki gece başlatılan Pençe Kılıç Hava Harekatı'nın ayrıntıları netleşti. Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 2. Ana Jet Üssü'nde konuşlu bulunan 181. Pars ve 182. Atmaca filosundan havalanan F-16'ların ilk hedefi Şırnak'ın Cizre İlçesinin karşısındaki Türkiye sınırının sıfır noktasında yer alan Haseki vilayetine bağlı El Malikiyah kasabasının Karaçok Dağı yakınlarındaki Teqil Beqil Köyü oldu.

ABD ASKERLERİ İLE YPG'LİLER ORTAK TATBİKAT YAPMIŞTI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CEMTCOM) General Michael Curilla'nın da katılımıyla ABD'li askerler ile YPG'li teröristler geçtiğimiz Eylül ayında sınırımızdan 4 kilometre içeride ağır silahlarla bu köyde ortak tatbikat gerçekleştirmişti. Zırhlı araçlara ise örgütü simgeleyen filamalar ile ABD bayrakları asılmıştı.

Curilla, YPG'lilerden brifing aldıktan sonra da SDG'nin tepesindeki isim olan Ferhad Abdi Şahin ile görüşüp “Birlikte çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yapmıştı. Ardından da öldürülenörgüt militanları için de taziye mesajı yayımlamıştı.

GİZLİ KAÇIŞ TÜNELLERİ VE KARARGAH BİNASI VURULDU

Önceki gece düzenlenen harekatta ilk hedef alınan bölgeler arasında Teqil Beqil köyü yer aldı. Köyde hava harekâtlarına karşı yüksek mukavemete sahip perde betonla inşa edilmiş birbiriyle bağlantılı bir yer altı tüneli nüfuz edici güdümlü mühimmatlarla vuruldu.

Tünelin aynı zamanda teröristler tarafından hapishane ve mühimmat deposu olarak kullanıldığı belirlendi. Örgüt üyelerinin kullandığı okul binası ve geçmiş yıllarda rejim askerlerinin kullandığı iki karargâh binası da vurulan hedefler arasında yer aldı. YPG'lilerin ABD askerleriyle ortak tatbikat gerçekleştirdiği bölgedeki askeri eğitim alanı olarak kullandığı garaj ve hangarların da bulunduğu yerleşkeler de vurulan hedefler arasında yer aldı.

TSK'YA YOĞUN SALDIRILARIN OLDUĞU MİŞTENUR TEPESİ VURULDU

Suriye'de vurulan diğer hedefler arasında Türkiye'nin uzun zamandan beri kara harekatı yapmayı planladığı Tel Rifat'da yer aldı. Burada teröristlere ait 15 ayrı noktadaki uçaksavar mevzileri, olası harekat durumunda obüs ve hava harekatlarından korunabilmek için yer altı tünelleri ve asayiş binası vuruldu.

Vurulan bir diğer hedef ise Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Suriye'ye açılan Mürşitpınar Hudut Kapısı'nın karşısındaki Kobani (Ayn El Arab) oldu. Kobani'de teröristlerin mevzilendikleri Al Belenoya, Dah-ir Al Arab ile Türkiye'ye yoğun füze ve havan saldırılarının yapıldığı Miştenur tepesindeki uçuksavar mevzileri imha edildi. Barış Pınarı harekat bölgesi içinde yer alan Şanlıurfa Akçakale karşısındaki Tel Abyad'ın doğusundaki Kazali köyündeki 25 hedef vuruldu, bu köyde öldürülen örgüt üyeleri, “Rejim askerleri öldürüldü” diyerek dezenformasyon çabasıyla kamuoyu oluşturmaya çalışmaları dikkat çekti.

BUĞDAY AMBARI, YARDIM SİLAHLARI DEPOSU ÇIKTI

Diğer yandan törgütün kontrolündeki Zirgan'ın kuzeyindeki Dahir Arab ve Til Hermen bölgesinde örgüt üyeleri olası bir harekata karşı batılı güçlerin gönderdiği yardım silahlarını istifledikleri bir buğday ambarı vuruldu. Ambardaki mühimmatların bombardımanla birlikte alev aldığı bildirildi. Şehba'ya bağlı  Beluniye bölgesindeki terör mevzileri de vurulurken, PKK'nın basın ve yayın işlerinden sorumlu İsam Abdullah'ın da harekat sırasında öldürüldüğü bildirildi.

IRAK'IN KUZEYİ DE HEDEF ALINDI

Pençe Kılıç harekatında ikinci aşamada ise Irak'ın kuzeyindeki terör yuvaları hedef alındı. Bir dönem terörist elebaşları Murat Karayılan, Bahoz Erdal ve Duran Kalkan'ın barındığı Kandil'deki Enze, Balakayati, Zini Werte, Zergeli, Kalatuka kampları tek tek vuruldu. İran-Irak sınır hattındaki Süleymaniye'ye bağlı Şarbajer kasabası yakınlarındaki Asos Dağı'ndaki hedefler de vuruldu. Erbil'in Rewandüz İlçesi kırsalındaki Aras ve Bereş Dağı ile Gerevan bölgelerindeki barınma alanları da Pençe Kılıç Harekatı kapsamında imha edildi.

MSB; HESAP ZAMANI

Milli Savunma Bakanlığından hava harekatına ilişkin Twitter'dan yapılan ilk açıklamada, pistten havalanan bir savaş uçağının görseline de yer verilerek, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor" ifadeleri kullanıldı.

SİHA'LAR DESTEK VERDİ

Suriye ve Irak'ın kuzeyinde tespit edilen terör hedeflerinin vurulduğu hava harekatında Diyarbakır dışında Malatya’dan da savaş uçaklarının kalktığı, Batman’dan havalanan SİHA’ların da operasyona destek verdiği öğrenildi.

'TERÖR YUVALARI TAM İSABETLİ ATIŞLARLA YERLE BİR EDİLİYOR'

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor!" ifadeleri kullanıldı. Paylaşılan görselde ise terör hedeflerinin tam isabetle vurulduğu görüldü.

PENÇE KILIÇ HAVA HAREKATI

Milli Savunma Bakanlığı, Irak ve Suriye'nin kuzeyine yapılan "Pençe-Kılıç Hava Harekatı"nda toplam 89 hedefin imha edildiğini, arasında terör örgütünün sözde yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, terörü kaynağında yok etme stratejisi kapsamında, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

HEDEF ALINAN BÖLGELER

"Teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan Irak kuzeyindeki Kandil, Asos, Hakurk ile Suriye kuzeyindeki Arap Pınarı, Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerine Pençe-Kılıç Hava Harekatı başarıyla icra edilmiştir. Pençe-Kilit Hava Harekatı ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ve sözde karargah ve eğitim kamplarından oluşan ilk aşamada 81, bu sabah 8 olmak üzere toplam 89 hedef imha edilmiş, çok sayıda terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Hava harekatı ile etkisiz hale getirilen teröristlerin arasında terör örgütünün sözde yöneticileri de bulunmaktadır. Büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılan harekat sonrası tüm uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüştür. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler