KCK davasında 9 tahliye

İkinci KCK davasında 37 tutuklu sanıktan 9’u tahliye edildi. Duruşmanın Silivri’de yapılmasını kararlaştıran mahkeme, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın tanık olarak dinlenmesi talebinin ise daha sonra değerlendirecek.

KCK davasında 9 tahliye

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen duruşmanın ardından ara kararlarını açıkladı. Mahkeme, oy birliği ile eski milletvekili Mahmut Alınak, Yaşar Kaya, Mehmet Nuri Deniz, Veysel Vesek, Cemo Tüysüz, Aydın Oruç, Osman Çelik, Haksan Sadak ile Hüseyin Çalışçı’nın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, tahliyelere yeni yürürlüğe giren yargı paketinde bulunan ‘terör örgütüne yardım ve yataklık suçunun cezasına getirilen indirimi’ gerekçe gösterdi. Tahliye edilen sanıklara yurtdışı çıkış yasağı koyan mahkeme, 9 sanığın da haftada bir gün karakola giderek imza atmasına hükmetti.

Diğer 28 sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, yeni yargı paketinde getirilen koruma tedbirleri de göz önüne alınarak sanıklar için adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yeterli olmayacağını belirtti.

Mahkeme, bazı sanık ve avukatların Abdullah Öcalan’ın tanık olarak dinlenilmesi yönündeki talebinin daha sonra değerlendirilmesine karar verdi.

İstanbul Adalet Sarayı’ndaki duruşma salonun yetersiz olduğunu belirten mahkeme, 6 Kasım 2012 tarihinde görülecek diğer celsenin Silivri Cezaevi Kampüsü yanında yer alan duruşma salonunda yapılmasını kararlaştırdı.

Soruşturma kapsamında verdiği ifade gündem olan ve etkin pişmanlıktan yararlanan Öcalan’ın eski avukatlarından İrfan Dündar ile ilgili de karar alındı. Mahkeme, hakkında iddianame düzenlenmeyen ve dosyası ayrılan İrfan Dündar, hakkındaki soruşturmanın akıbetinin sorulması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına hükmetti.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz