Kırmızı listeye alınmalı!

Mahkeme milletvekilinin ‘kırmızı kategori’ye alınmasını haklı buldu

Kırmızı listeye alınmalı!

İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın HDP eski Milletvekili Nadir Yıldırım'ın 10 milyon TL ödülle kırmızı kategoride arananlar listesine alınmasını yerinde buldu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 26’ncı dönem Van Milletvekili Nadir Yıldırım, 2021’de İçişleri Bakanlığı'nın arananlar listesinde, 10 milyon lira ödüllü kırmızı kategoriye alındı. “Terör suçlarının ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine ya da suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül hakkında yönetmelik'' uyarınca hazırlanan kırmızı kategoride arananlar listesine alınan HDP eski Milletvekili Nadir Yıldırım’ın Avukatı Mehdi Özdemir, Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

Özdemir, “Bir milletvekili hakkında siyasi faaliyetleri nedeniyle yakalama kararının çıkarılmasının ve mahkemelerin yakalama kararının ülke sınırları içinde geçerli olması ve yurt dışında yaşayan müvekkilini hakkında yakalama kararının ancak İnterpol aracılığıyla gerçekleştirilebileceğine dair yaptığı iptal istemli başvurusu, mahkemece yerinde bulunmadı. 

MAHKEMENİN KARARI

İdare Mahkemesi, Yıldırım hakkında farklı mahkemelerin yakalama kararı bulunduğuna işaret ederek, “Bu durumda, her ne kadar davacı tarafından, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığı ileri sürülmekte ise de hakkında ceza mahkemeleri ve sulh ceza hâkimliklerince farklı zamanlarda alınmış yakalama kararlarının mevcut olduğu, kararların geçerliliklerini koruduğu, bu koruma tedbirlerinin amacının delillerin toplanmasını sağlamak, toplanmasına kadarki evrede delillerin karartılmasını önlemek, şüphelilerin kaçmasını engellemek suretiyle maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını sağlamak olduğu hususu dikkate alındığında; dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” değerlendirmesi yaparak kararın iptali davasını reddetti. 

Yıldırım’ın avukatı, Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nin kararına karşı itirazda bulunacaklarını ve hukuki süreci sürdüreceklerini bildirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz