Listeler kırılma yarattı

Güneydoğu illerinde AK Parti listeleri büyük bir kırılma yaratırken, Diyarbakır'da İyi Parti ve Saadet Partinin liste başları ile Hüda-Par Genel Başkanı Yapıcıoğlu'nun bağımsız aday olması, AK Parti aleyhine sonuçları değiştireceği ifade edildi.

Listeler kırılma yarattı

Yüksek Seçim Kurulu'na önceki gün partilerin verdiği listeler ile 24 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimlerine girecek adaylar belli olurken, Diyarbakır'da ise İYİ Parti ve Saadet Partinin birinci sıra adaylarının ilginç seçim serüveni dikkat çekti. Daha önce DYP'den Milletvekilliği ve Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Salim Ensarioğlu, İYİ Parti tarafından Diyarbakır'da birinci sıra adayı gösterilirken, yine daha önce ANAP ve Refah Partisi'nden Milletvekilliği yapan Seyit Haşim Haşimi de SP tarafından kentte birinci sıra adayı olarak gösterildi.

DYP, ANAP, AK PARTİ, BAĞIMSIZ

Geçmişte farklı partilerde milletvekilliği ve siyaset yapan Ensarioğlu ve Haşimi'nin yolları 7 Haziran 2015 milletvekilliği seçimlerinde Ak Parti'de kesişti. Ak Parti, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'dan birinci sırada Cevdet Yılmaz, ikinci sırada Mehmet Salim Ensarioğlu ve üçüncü sırada Seyit Haşim Haşimi'yi aday gösterdi. HDP'nin söz konusu seçimde 10 milletvekilli çıkarması ile Ak Parti'den sadece Cevdet Yılmaz milletvekili oldu ve Ensarioğlu ile Haşimi Meclis'e giremedi.

ŞİMDİ, İYİ PARTİ VE SAADET PARTİ

Her iki isim 1 Kasım seçimlerinde ise Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu. Ak Parti ise bu kez Mehmet Salim Ensarioğlu'nun yeğeni Galip Ensarioğlu'nu birinci sıradan aday gösterdi. Seçim sonucunda bağımsız adaylar Haşimi yaklaşık 10 bin oy, Ensarioğlu da yaklaşık 23 bin oy almasına rağmen milletvekili olamadı ve seçimlerde HDP 9, Ak Parti ise 2 milletvekili çıkardı. 7 Haziran seçimlerinde yolları Ak Parti'de kesişen Mehmet Salim Ensarioğlu ve Seyit Haşim Haşimi, 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti ile SP ile yeniden siyaset arenasına dönmüş oldu.

ENSARİOĞLU AK PARTİDE YOK

Bu arada, Diyarbakır'da son yıllarda siyaset sahnesine damgasını vuran Ensarioğlu Ailesi'nden kimsenin Ak Parti'den aday gösterilmemesi dikkat çekti. 2011 seçimlerinde aileden Galip Ensarioğlu Meclis'e girerken, 7 Haziran 2015 seçimlerinde amcası Mehmet Salim Ensarioğlu bu kez Ak Parti'den aday gösterilmiş ancak seçilememişti. 1 Kasım 2015 seçimlerinde Galip Ensarioğlu tekrar aday gösterilmiş ve Meclis'e girmişti. 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde Ak Parti, Ensarioğlu Ailesi'nden kimseyi aday göstermedi. Amca Faysal Ensarioğlu tıpkı Galip Ensarioğlu AK Parti'nin 24 Haziran seçimlerinde, milletvekili aday adayı olmuştu. İkisi de listeye alınmadı. Karşısında yeğeni olmadığı için ailesinden AK Partiye giden oyları toplayabilecek tek kişi olarak gösteriliyor.

AK PARTİ TEŞKİLATINDA BBP ADAYI TEPKİSİ

AK Partinin birinci sıra adayı Mehmet Mehdi Eker yer alırken, liste nedeni ile tartışmalar başladı. Özellikle, BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır’ın Diyarbakır’da 7’inci sıradan aday gösterilmesi tepkilere neden oldu. Bunun seçmene olumsuz yansıması olacağını ifade eden teşkilat üyeleri ve aday adayları, genel merkezi şikayet yağmuruna tuttuğu iddia ediliyor. AK Parti teşkilatında tepkiler ve tartışmalar sürüyor.

HDP TANINAN İSİMLER İLE SEÇİME GİRDİ

HDP’nin açıklanan aday isimlerine göre en avantajlı konumda görülüyor. HDP’nin birinci sıra adayı Doktor Selçuk Mızraklı. Bir dönem Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yapan Mızraklı, KHK ile kapatılan Sarmaşık-Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmüştü. Temmuz 2017’de gözaltına alınan Mızraklı, bir ay kadar tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Diğer adaylar arasında İmam Taşçıer, Hişyar Özsoy ve Garo Paylan gibi mevcut milletvekilleri. Bilinen isimler, seçimlerde HDP’ye avantaj sağlıyor. HDP, listelerinde yer alan bir diğer dikkat çekici isim ise Sur mağduru Remziye Tosun.

HÜDA-PAR 1 KASIM’DA VERDİĞİ DESTEĞİ GERİ ÇEKİYOR

Diyarbakır’da bir başka önemli faktör Hüda-Par. 7 Haziran seçimlerine bağımsız adayla giren Hüda-Par adayı Zekeriya Yapıcıoğlu 22 bin 923 oy almıştı. 1 Kasımda yapılan seçimlere Hüda-Par girmemişti. AK Parti ise 7 Haziran’da Diyarbakır’da aydığı oy oranı 116 bin 133.  Hüda-Par’ın girmediği 1 Kasım seçimlerinde AK Partinin oylarını 53  bin 15 artırarak, 169 bin 148’e ulaşmıştı. Bu seçimlerde Hüda-Par seçmeni AK Partiye oy vererek, fazla oy almasını sağlamıştı. Ancak 24 Haziran seçimlerinde Hüda-Par’un tutumu AK Partiye karşı esnek değil. Hükümetin politikalarını eleştiren Hüda-Par, 24 Haziran seçimlerine  Diyarbakır’da bağımsız adayla giriyor. Gösterilen aday ise Partinin Genel Başkanı Zekeriye Yapıcıoğlu. Buda AK Partinin önceki dönemde aldığı oyları aşağıya çekilmesine neden olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz