Mesaja son rötuşlar!

HDP'nin İmralı heyeti Nevruz'dan önce son kez İmralı'ya gidip Abdullah Öcalan ile görüşecek. Öcalan'ın, Newroz'da okunmak üzere yazdığı mektuba son rotüşlar yapılarak heyete iletmesi bekleniyor.

Mesaja son rötuşlar!

 Örgüte silah bırakma çağrısı yapan Abdullah Öcalan'ın Newroz mesajı beklenirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin Newroz öncesi son kez İmralı'ya gidecek.

>MEKTUBA SON RÖTUŞLER

>Ön mektubu yazıp İmralı heyetine teslim eden Öcalan'ın 72 saat içerisinde gerçekleşmesi beklenilen Newroz öncesi, İmralı heyetiyle son kez görüşmesinde, son rötuşleri yapacak. Öcalan'ın kaleme aldığı mektup, İmralı heyeti tarafından, Diyarbakır'da düzenlenecek olan Newroz kutlamalarında, iki dilde okunacak.

>HEYET HAFTA SONU GİTMİŞTİ

>Heyet son olarak geçen hafta sonu İmralı'ya gitmişti. Bu ziyaret sonrasında örgüte yakın Med Nuçe televizyonuna konuşan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın "Nevruz'a dönük tarihi bir mektubu kaleme aldığını" söylemiş ve şunları ifade etmişti:

>“Kendisi birtakım temel nokta ve vurgularını bizimle paylaştı. Nevruz’dan önce bunu bize iletecek, bizim aracılığımızla halklarımız ile bütün ülke ve dünya kamuoyu ile bunu paylaşacağız. İçeriğine dair bir şey söyleyemem, şu anda doğru olmaz. Ama niteliğine dair kendisinin yaptığı değerlendirmeyi paylaşabilirim sizinle. O da şudur: Barışa giden yolun teorik, pratik, ve nitelik bakımından bütün detaylarının ulusal olarak yer alacağı bir anlamda hem ülkemiz için hem bölgemiz için kıymetli bir yol haritası ve yepyeni bir perspektif içereceğini söyleyebiliriz.”

>MESAJIN ŞEKLİ TARTIŞILMIŞTI

>Öcalan'ın 21 Mart'ta kutlanan Nevruz'da duyurulacak mesajının görüntülü mü, yazılı mı olacağına ilişkin tartışmalar da sürüyor.

>HDP Öcalan'ın görüntülü ya da sesli bir mesaj vermesinden yana. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş görüntülü mesajın sürece büyük katkısının olacağını söylemişti. İmralı heyetinde yer alan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Nevruz’dan sonraki ilk İmralı Adası görüşmesine izleme kurulu üyelerinin de katılacağını öngördüğünü belirtmişti. Hükümet tarafından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, "İzleme kurulu tartışılan konulardan biridir. Henüz oluşturulmuş bir şey yok. Yapılan açıklamalar asılsızdır" demişti.

>ÖCALAN'IN SEKRETERYASI

>Öte yandan, Öcalan'ın yanına Kasım 2009'da gönderilen PKK'lı Şeyhmus Poyraz, Bayram Kaymaz, Cumali Karsu ve Hasbi Özdemir ile TİKKO'cu Hakkı Alpan, hafta sonu Kocaeli ve Tekirdağ'daki cezaevlerine nakledildi. Bunların yerine 'çözüm süreci' görüşmelerinde Abdullah Öcalan'ın kendisine 'sekreterya' olarak istediği biri ağırlaştırılmış ömür boyu, diğerleri ömür boyu hapis cezasına mahkum 5 PKK'lının sevki yapıldı.

>BURSA'DA BEKLETİLDİLER

>Diyarbakır Cezaevi'nde kalan Mehmet Sait Yıldırım, Nazilli Cezaevi'nde kalan Çetin Arkaş ve Nasrullah Kuran, Sincan Cezaevi'nde kalan Ömer Hayri Konar ve Kırıkkale Cezaevi'nde kalan Veysi Aktaş, hafta sonu İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne gönderilmek üzere yola çıkarıldı.

>Çok sıkı güvenlik önlemleri altında getirilen PKK'lı mahkumlar Bursa Özel Tip Cezaevi'ne konuldu. Burada bekletilen PKK'lı 5 mahkum Adalet Bakanlığı'na ait araçla İmralı Lüksek Güvenlikli Cezaevi'ne ulaştırılacak.

>Hafta sonu bu cezaevinden başka yerlere nakledilen 5 mahkumun kaldıkları koğuşlara yerleştirilecek PKK'lı ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum Ömer Hayri Konar ile ömür boyu hapse mahkum Mehmet Sait Yıldırım, Çetin Arkaş, Nasrullah Kuran ve Veysi Aktaş, kısa sürece çözüm süreci görüşmelerinde Abdullah Öcalan'ın 'sekreteryası' görevine başlayacak.

>'SEKRETERYA'DA KİM KİMDİR?

>Abdullah Öcalan'a 'sekreterya' olarak seçtiği 5 PKK'lının işledikleri suçlar, çarptırıldıkları cezalar ve hapis yattıkları süreler şöyle:

>* Ömer Hayri Konar: Elazığ nüfusuna kayıtlı, 50 yaşında. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edildi. 13 yıldır cezaevinde. PKK'nın 2000- 2002 yıllarında Suriye ve Lübnan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde etkin olabilmek için girdiği yeni yapılanmada görev almış. Abdullah Öcalan'a yakın isimler arasında yer alan Konar, Suriye'de yakalanarak Türkiye'ye teslim edilmişti.

>* Mehmet Sait Yıldırım: Bingöl Karlıova nüfusuna kayıtlı, 63 yaşında. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. 18 yıldır cezaevinde. Çok eski PKK'lı olarak biliniyor. Almanya'dan örgüte katılmış, 1993'ten beri cezaevinde. Bekaa Vadisi'nde kalmış, 1987'de PKK'nın Düseldorf davasından yargılanmış.

>* Çetin Arkaş: Diyarbakır Çınar doğumlu, 44 yaşında. 23 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. PKK'nın cezaevleri sorumluları olarak biliniyorlar. Bolu cezaevinde bulunurken, hakkında savcılık tarafından, 'örgütsel ilişkileri yönlendirdikleri' gerekçesiyle soruşturma açılmış, 9 ay süren takipten sonra soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmış.

>* Nasrullah Kuran: Siirt nüfusuna kayıtlı, 47 yaşında. 23 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. PKK'nın cezaevleri sorumluları olarak biliniyorlar. Bolu cezaevinde bulunurken, hakkında savcılık tarafından, 'örgütsel ilişkileri yönlendirdikleri' gerekçesiyle soruşturma açılmış, 9 ay süren takipten sonra soruşturma takipsizlik ile sonuçlanmış.

>* Veysi Aktaş: Diyarbakır nüfusuna kayıtlı, 46 yaşında. 21 yıldır cezaevinde. 'Devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak' suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi.

>4 YIL SONRA AVUKATLAR GÖRÜŞTÜ

>Öcalan'ın 'sekreteryası' olarak görev yapmak üzere müebbet hapse mahkum 5 PKK'lının nakillerinin kararlaştırılmasının ardından İmralı Adası'ndaki Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden başka cezaevlerine nakledilen 5 mahkum, yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez avukatları ile görüştü.  Avukat Çiçek, 3 müvekilinin şu anda tek kişilik koğuşlarda kaldığını önümüzdeki günlerde 3 kişilik odaya alınacağını söyledi.  Avukat Cengiz Çiçek, Kandıra Cezaevi'ne gönderilen Haspi Aydemir ve Şeyhmus Poyraz'ı da yakın zamanda ziyaret edeceğini belirterek, şöyle konuştu:

>"İmralı Adası'nda yine müvekilimiz olan sayın Abdullah Öcalan'ın yanında kalan 5 kişi ile Temmuz 2011'den beri 'Koster bozuk', 'Hava muhalefeti var' gibi keyfi gerekçelerle görüştürülmüyorduk. Müvekillerim aileleri ile bile düzenli görüştürülmüyordu. İmralı'dan başka cezaevlerine nakledilmeleri ile birlikte kendileri ile ilk kez görüştük. Sağlık durumları iyiydi. Müvekillerim, 6 Ekim 2014'ten beri keyfi uygulama nedeniyle aileleri ile de görüştürülmüyorlardı. İmralı Cezaevi'ne gönderilen 5 kişiden bazılarının vekaleti bizde var. Onlarla da görüşmek için başvuru yapacağız. Kamuoyunun yakından bildiği gibi sayın Öcalan ile görüşme taleplerimiz sürekli olmasına rağmen kendisi ile de 27 Temmuz 2011'den beri görüştürülmüyoruz."

>

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler