Muhalefet nasıl tepki verdi

TBMM Başkanvekili ve dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, ''Soruşturma yeni başladı. Yargı sürecini izliyorum'' diye konuştu.

Muhalefet nasıl tepki verdi

ADALETİN OLMADIĞI İDDİASI

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ''Eğer bir yerde hukuksuzluk yoksa, baskı yoksa, adaletin, insan haklarının gerektirdiği şekilde herkesin yargılanmasına biz ses çıkarmayız. Adil şekilde olmak koşuluyla herkes gidip savunmasını yapabilir. Ama bugünkü Türkiye'de ben adaletin olmadığını söylüyorum. Adalet yok. Kişi savunma hakkını kullandı diye hapse mahkum oldu bizim ülkemizde. Hangi adaletten söz ediyorsunuz'' dedi.

SÜREÇLERİN SORGULANMASI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, 28 Şubat soruşturmasının ''yargıya ve kamuoyuna zarar verecek şekle çevrilmemesini'' isteyerek, ''Bir 28 Şubat mağduru olarak sevinemiyorum, keşke olmasaydı'' değerlendirmesinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''28 Şubat'ın hedef aldığı partiye karşı kimler harekete geçmiştir. Bu süreçlerin de soruşturma kapsamına ele alınması gerekiyor'' diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ''Ayrımsız davranılmalı, 1990'lı bütün karanlık olaylar araştırılmalıdır'' dedi.

Saadet Partisi'nden yapılan yazılı açıklamada, 28 Şubat sürecinin sorgulanmasının demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları açısından çok önemli ve olumlu bir adım olduğu değerlendirmesi yapıldı.

 

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ''Meclis, 28 Şubat'ın içerisinde olan siyasetçi, medya mensubu, asker olsun herkesin mutlaka yargılanarak o günün hesabını vermesini sağlamalı. Ben Türkiye adına bugünü de çok önemli bir gün olarak değerlendiriyorum ve bu sürecin sonuna kadar götürülüp, 28 Şubat sürecinin tüm mimarlarının hak ettiği karşılığı almalarını istiyorum'' ifadelerini kullandı.

MİLLETE YAPILAN BİR ZULÜM

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Millete yapılan bu zulmün karşılıksız kalmamasını bekliyoruz. Bu darbe, kitlelerin yukarı doğru hareket etmelerinin önünün kesilmesi amacıyla yapılmıştır. Nice akademisyen arkadaşımız görevlerinden uzaklaştırılmış, binlerce öğrenci arkadaşımız okullarından atılmış ya da okuma imkanı verilmemiştir'' dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, 'Çevik Bir'in 'balans ayarı yapıyoruz' derken gün gelip başka balans ayarları yapılabileceğini de bilmesi gerekirdi'' diye konuştu.

Refah-Yol Hükümeti devlet bakanlarından HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Demircan, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin, ''Yargı sürecinin başlaması fevkalade iyi bir şey'' görüşünü ifade etti.

Refah-Yol Hükümeti devlet bakanlarından Bahattin Şeker, TBMM'nin, darbe ve muhtıralarla ilgili araştırma komisyonu kurduğunu hatırlatarak, ''28 Şubat soruşturulmalı. Her şey açığa çıkmalı'' ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR MAZLUMDER

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Seher Akçınar Bayer, ''Babam okumamı çok istiyordu. Başımı açıp okulu tamamlamamı istiyordu. Bunun için benimle gelmişti. Ancak bizi okuldan içeri dahi almadılar. 'İkna odaları' adı altında hocalar benimle konuşup, dini tercihime yönelik engelleme yaptılar. Kayıt yapamayınca babamla Malatya'ya döndük'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz