Neden oruç tutuyoruz?

İslam’ın beş şartından biri olan Oruç her Müslümanın yerine getirmesi gereken bir ibadettir. İnsanların oruç tutmasının altında birçok neden bulunmaktadır.

Neden oruç tutuyoruz?

Oruç, İslam alemine farz kılınmıştır. ‘’Ey iman edenler! Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız diye oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.” (Bakara Suresi, 185. Ayet) ayetiylede oruç ibadetinin her büluğ çağına ermiş Müslümüna farz olduğu belirtilmiştir. İslamın emrettiği oruç tutma ibadeti, genel anlamda Müslümanlar tarafından farz olduğu için tutulsa da aslında orucun birçok farklı güzelliği mevcuttur.

Öncelikle orucun manevi amacı aç kalınan süre boyunca normal şartlarda fakir olarak tabir edilen kişileri anlamaktır. Kişinin aç ve susuz kaldığı süre boyunca nefsine hakim olması ve şükretmesi beklenir. Nefsimize hakim olmamızla birlikte hem kötü eylemlerden uzak durmamız kolaylaşırken hem de günahlarımızın affını isteyebiliriz.

Aç haldeyken vücut sanılanın aksine daha az miskin olacağından diğer ibadetlerin gerçekleştirilmesini de kolay kılar. Oruç, berekettir. Ramazan ayı boyunca sofralara gelen bereket diğer zamanlarda görülmemektedir. Oruç aynı zamanda tıbbi açıdan da insanlar için çok yararlıdır. Bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerini olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır.

11 ay boyunca sürekli çalışan bu sistemler oruç tutulan zamanlarda dinlenmiş olur. Ağır hastalıkları bulunan kişiler için daha spesifik durumlar söz konusu olsa da genel anlamda oruç vücut için yararlıdır.

ORUCUN DİNİMİZDEKİ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Oruç, İslamın beş şartından biri olmakla birlikte hem Müslümanlar için hem de İslam dini için çok önemli bir ibadettir. Ramazan ayının İslam dinindeki yeri çok farklıdır. Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Kur’an bu ayda indirilmeye başlanmış, İslamın güneşi bu ayda doğmuştur. İslamda bin aydan daha hayırlı olduğu bilinen Kadir Gecesi de bu ayın içindedir.

Tutulan oruçların, Müslümanların inandığı kıyamet gününde onlara şefaat edeceği bilinir. Müslümanlığa daha da bağlanmak sürekli eylemlerle olabileceğinden oruç tutmak bu yönden kişinin kendisi için bir fırsat olarak görülebilir. Kişi oruç tutmanın ve genel olarak Ramazan ayının önemini kavramalı ve buna göre hareket etmelidir.

Ramazan ayı yaklaştıkça "oruç neden tutulur? Oruç nedir, neden tutulur soruları gündemdeki yerini alıyor. Orucun Arap dilindeki karşılığı "savm" kelimesi olup, bu kelime "bir şeyden uzak durmak, kişinin kendini tutması ve engellemesi" manalarına gelmektedir. Peki, Oruç neden tutulur? Oruç nedir, neden tutulur sorusuna Diyanet tarafından verilen yanıtlar..

Oruç neden tutulur? İslam'da Oruç (olarak bilinen Savm veya Siyam, aynı zamanda yaygın olarak bilinen, genellikle yiyecek, içecek, sigara ve cinsel aktiviteden uzak durma uygulamasıdır. İslami kutsal ayı içinde Ramazan, Savm akşam olduğunda şafak ve akşama arasında tutulur. Ramazan, Müslüman ay takviminin dokuzuncu ayıdır ve oruç, İslam'ın beş şartının dördüncüsüdür.

ORUÇ NEDEN TUTULUR?

Oruç sadece Müslümanlar için değildir; Hıristiyanlık, Musevilik, Konfüçyüsçülük, Hinduizm, Taoizm gibi dinler tarafından yüzyıllardır uygulanmaktadır.

İslam alemine farz kılınmıştır. ''Ey iman edenler! Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız diye oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı." (Bakara Suresi, 185. Ayet) ayetiyle de oruç ibadetinin her bulüğ çağına ermiş Müslümana farz olduğu belirtilmiştir.

İslam'ın emrettiği oruç tutma ibadeti, genel anlamda Müslümanlar tarafından farz olduğu için tutulsa da aslında orucun birçok farklı güzelliği mevcuttur. Öncelikle orucun manevi amacı aç kalınan süre boyunca normal şartlarda fakir olarak tabir edilen kişileri anlamaktır. Kişinin aç ve susuz kaldığı süre boyunca nefsine hakim olması ve şükretmesi beklenir.

Nefsimize hakim olmamızla birlikte hem kötü eylemlerden uzak durmamız kolaylaşırken hem de günahlarımızın affını isteyebiliriz. Aç haldeyken vücut sanılanın aksine daha az miskin olacağından diğer ibadetlerin gerçekleştirilmesini de kolay kılar. Oruç, berekettir. Ramazan ayı boyunca sofralara gelen bereket diğer zamanlarda görülmemektedir.

Oruç aynı zamanda tıbbi açıdan da insanlar için çok yararlıdır. Bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerini olumlu yönde etkilediği kanıtlanmıştır. 11 ay boyunca sürekli çalışan bu sistemler oruç tutulan zamanlarda dinlenmiş olur. Ağır hastalıkları bulunan kişiler için daha spesifik durumlar söz konusu olsa da genel anlamda oruç vücut için yararlıdır.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz