Nevruz Bayramı ne zaman? Kutlanacak mı? İstanbul'da Nevruz Bayramı'na izin var mı?

21 Mart Nevruz Bayramı'nda Türkiye'de saldırı düzenlenecek mi? Nevruz BAyramı ne zaman? HDP İstanbul Nevruz Miting Tertip Komitesi başkanı Suat Çorlu, Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda yapmayı planladıkları Nevruz kutlamasına İstanbul Valiliği tarafından izin verilmediğini açıkladı.

Nevruz Bayramı ne zaman? Kutlanacak mı? İstanbul'da Nevruz Bayramı'na izin var mı?

21 Mart Nevruz Bayramı'nda Türkiye'de saldırı düzenlenecek mi? Nevruz BAyramı ne zaman?  HDP İstanbul Nevruz Miting Tertip Komitesi başkanı Suat Çorlu, Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda yapmayı planladıkları Nevruz kutlamasına İstanbul Valiliği tarafından izin verilmediğini açıkladı.

İstanbul Valiliği'ne gerekli başvuruları yaptıklarını belirten Komite Başkanı Suat Çorlu, "Valilik ne 20'sinde ne 21'inde İstanbul sınırları içinde gerçekleştirilecek bir nevruz etkinliğine izin vermeyeceğini duyurdu. Ülkenin farklı yerlerinde farklı gerekçelerle şu anda Nevruz etkinliklerimiz yasaklanıyor. Bazı yerlerde günle ilgili bazı yerlerde Mardin gibi 1 aylık yasaklarla Nevruz etkinlikleri engellenmek isteniyor. Valiliğin bize bildirimde bulunduğu karar şöyle: Talebiniz, ülkemiz ve bölgemizde meydana gelen terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet dikkate alındığında provakatif eylem ve olaylar meydana gelebileceği, açık hava toplantısına katılacaklar da dahil halkın huzur, güvenlik ve esenliğinin kamu güvenlik ve düzeninin bozulmasına sebebiyet verebileceği değerlendirerek 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/c maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. maddesi çerçevesinde uygun görülmemiş, yasaklanmıştır" diye konuştu.

"Yasaklanması kabul edilemez bir durum"

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, " Nevruz hakikaten halkların bayramıdır ve barışçıl bir gösteri herkesine hakkıdır bu nedenle yasaklanması kabul edilemez bir durum" diye konuştu. HDP İl Eşbaşkanı Cesim Soylu ise "Güvenlik ve benzeri kaygılarla yok sayma keyfidir. Valiliğin almış kararı keyfi, antidemokratik, hukuk dışı bir karar olduğunu söylüyor ve bunu gerçekten doğru bulmadığmızı ifade etmek istiyorum" dedi.

HDP: ''Kutlamalar yapılacak''

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise yasaklamaların hukuki ve meşru olmadığını savunarak, planlanan şekilde kutlamaların yapılacağını belirtti. HDP MYK'dan yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Bizler Newroz kutlamalarımızı planladığımız ve ilan ettiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Hükümetin Newroz kutlamalarına yönelik engelleme girişimleri hukuki ve meşru değildir. Meşru ve haklı olan, Newroz’un binlerce yıldır olduğu gibi kutlanmasıdır. Hükümeti Newroz kutlamalarını engellemeye yönelik bu tutumundan vazgeçmeye, Newroz’un barış ve güvenlik içinde kutlanmasını sağlamaya ve en önemlisi sağduyuya çağırıyoruz."

Nevruza izin verilmeyen diğer iller:

Tunceli

Tunceli'de 18 Mart'ta Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı nevruz kutalamarına izin verilmedi. Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, nevruz kutlamalarının, 18 Mart için uygun görülmediğini belirtilerek, istek olması halinde 21 Mart'ta izin verilebileceği belirtilerek, şöyle dedi:

"Tunceli Nevruz Tertip Komitesi'nin 18 Mart 2016 Cuma günü saat 10.00-16.00 saatleri arasında Eski Devlet Hastanesi'nden toplanılarak, Kışla Meydanı'nda 'Nevruz Bayramı'nı kutlama istemi, ülkemizde nevruzun birlik ve beraberlik halinde kutlandığı gün olan 21 Mart'tan farklı bir tarihte olması ayrıca ülkemizin son günlerde içerisinde bulunduğu ortam da dikkate alınarak 5 bin 442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2 bin 911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca kamu düzeni, genel asayiş ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla izin valiliğimizce uygun görülmemiştir. 21 Mart nevruz kutlamaları öncesi, esnası ve sonrasında terör örgütleri ve marjinal gruplarca toplumsal şiddet hareketlerine yönelik sansasyonel ve provakatif saldırılar ile kargaşa ortamı çıkarılmaya çalışılabileceği, kutlamalara katılacak milletvekilleri ve siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere terör örgütlerinin hedefi olabilecek kişiler ile diğer vatandaşların can güvenliğinin tehlikeye düşürebileceği, barışçıl etkinliklerin provoke edilerek terör örgütlerinin propagandasına dönüşebileceği değerlendirilerek, güvenlik tedbirlerinin daha etkin uygulanabilmesi amacıyla 2 bin 911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında yapılacak nevruz etkinliklerinin sadece 21 Mart 2016 Pazartesi günü geçekleştirilmesinin uygun olacağı valiliğimizce değerlendirilmiştir. Sağduyulu Tuncelili vatandaşlarımızın yasal olmayan eylem ve tutumlara destek vermeyecekleri ve itibar etmeyecekleri beklenmektedir. Tunceli Nevruz Tertip Komitesince Nevruz şenliklerinin Nevruz günü olan 21 Mart tarihinde kutlanmasına yönelik talep olması halinde, bu talep valiliğimizce ayrıca değerlendirilecek ve gerekli kolaylık sağlanacaktır. Aksi takdirde valiliğimizce daha önce de belirtildiği gibi Nevruz etkinliklerinin olağan tarih yani 21 Mart günü dışında ve izin alınmadan yapılması halinde yapılacak toplantı, gösteri ve etkinlikler kanunsuz ve izinsiz olacağından 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununu' hükümlerince gerekli işlem yapılacaktır."

Bingöl

Bingöl Valiliği, HDP'nin 17 Mart 2016 tarihinde kentte yapmayı planladığı nevruz etkinliğinin yasaklandığı belirtildi.

Bingöl Valiliği, yarın yapılması planlanan nevruz etkinliğinin yasaklandığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

"İlimizde '21 Mart Nevruz Kutlaması' kapsamında her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma ve benzeri türdeki tüm etkinlikler 17-18-19-20 Mart 2016 tarihlerinde yasaklanmıştır. Ayrıca 21 Mart 2016 tarihinde yapılacak olan Nevruz kutlama etkinliklerinin il merkezinde valiliğimizce, ilçelerimizde ise kaymakamlıklarımızca belirlenen yerler haricinde yapılması yasaklanmıştır."

Şırnak

Şırnak Valiliğince, terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar nedeniyle yapılacak olan açık hava toplantıları ve gösteri yürüyüşleri ile düzenlemesi muhtemel nevruz etkinliklerinin, ortaya çıkabilecek herhangi bir provokasyonun engellenebilmesi amacıyla, uygun şartlar oluşuncaya kadar ikinci bir emre kadar yasaklandığı bildirildi.

 Batman

Batman Valiliği, 21 Mart günü dışında yapılacak açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere izin verilmeyeceğini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katılacağı 20 Mart tarihinde Batman'da kutlanması planlanan nevruz etkinliğine, Batman Valiliği'nden izin çıkmadı. Batman Valiliği resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, "Bilindiği üzere nevruz Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada her yıl 'Bahar Bayramı' olarak kutlanmakta, ülkemizde de kutlamalar 21 Mart’ta yapılmaktadır. Bu bağlamda, 21 Mart günü dışında yapılmak istenen açık hava toplantısı, yürüyüş ve benzeri etkinliklere 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca kamu düzeni, genel asayiş ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla izin verilmemiş olup, 21 Mart günü için yapılacak müracaatlar ise 2911 sayılı kanun kapsamında değerlendirilecektir. Yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkında adli ve idari işlem yapılacaktır" denildi.

Nevruz ne demek?

Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen[3] Nevruz, İran ve Bahai[4] takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Günümüz İran'ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi'ne dayandığına inanılır.Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla vebaharın gelişi olarak kutlanır.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi'de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi 'ne dahil etmiştir.2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir

Kaynak: Diyarbakır Söz