NİHAYET! SUR'DAKİ EVİNE KAVUŞUYOR!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu evleri yıkılan aileler için yaptırılan konutlardan ilk etabı için kura çekimi gerçekleştirildi.

NİHAYET! SUR'DAKİ EVİNE KAVUŞUYOR!

Sur ilçesinde terör mağduru 3 bin aile için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan 5 bin 637 konuttan 238'inin hak sahibi, nihayet dedirten bir zamanla, kurayla belirlendi.

Sur'un Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde, terör nedeniyle mağdur olan 3 bin aile için TOKİ tarafından Kayapınar İlçesi'nin Çölgüzeli ve Üçkuyu bölgelerinde yapılan konutların inşaatı sürüyor. Üçkuyular mevkiinde tamamlanan 238 konutun hak sahibinin belirlenmesi için dün nihayet, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde kura çekildi.

BİN 500 KONUT YAPACAĞIZ

Çevre ve Şehircilik Diyarbakır İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, Sur'da terör olaylarından etkilenen hak sahipleri için ilk kurayı bugün gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"TOKİ, Üçkuyular ve Çölgüzeli bölgesinde toplamda 5 bin 637 konut yapıyor. Bu konutların 795 tanesi tamamlandı. Geri kalanların yapımı sürüyor. 2 ay içerisinde yapımları tamamlanmış olacak. İsteyen tüm hak sahiplerini yetecek konutlarımız var. Bu kura çekiminden sonra vatandaşların taleplerinin artacağını düşünüyoruz. Konutlar sadece TOKİ'nin yaptıklarıyla sınırlı değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın terör olaylarının yaşandığı Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde konut yapımları sürüyor. Olayların yaşandığı bölgede bin 500 konut yapacağız. Bu konutlar, Diyarbakır'ın mimarisini özgü şekilde, bazalt taşlarıyla konutlar inşa edilecek. İsteyen hak sahiplerini bu konuntları da verebiliyoruz. Bu konutlar için şu ana kadar 500 kişi başvuruda bulundu. Olaylarda zarar gören bin 300 hak sahibine ödemelerini yaptık."

TARİH, KÜLTÜR VE İNANÇ

Bilgin, sadece konut yapmadıklarını, Diyarbakır'ı tarihi, kültür, inanç turizmiyle de bir destinasyon merkezi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Bilgin, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımıza metrekareye karşılık konut veriyoruz. Örneğin; Sur'da 100 metrekare konutu varsa, istediği TOKİ konutu da 100 metrekare ise herhangi bir borçlanma olmayacak. 100 metrekare karşılığında 100 metrekare karşılığında konut veriyoruz. Daha önceki konutu niteliksiz, dayanıksız ve riskli olabilir. Ama şu anda sıfır bir konut teslim ediyoruz. Bunun için herhangi bir boçlanma olmayacak. Eğer 100 metrekare konutu varsa, 120 metrekarelik konut talep ediyorsa, 20 metrekarelik borçlanma yapılacak. Her bir hak sahibine bir konut verme hakkımız var. 3 katlı konutu varsa 3 konut verebiliyoruz."

EVLERİNE KAVUŞANLAR

Kura çekimine bazı aileler yakınlarıyla katılırken, uzun bir zaman dilimi sonra, yeni ve modern eve kavuşmaktan duydukları mutluluğu dile getirirken, "çok bekledik' dedi. Hak sahiplerinden Rabia Büyük, saldırıların ardından Sur'dan ayrılarak Bağlar ilçesinde kiralık bir evde yaşamını sürdürdüğünü belirtti.  Evinin yıkıldığını dile getiren Büyük, "Yeni eve kavuşacağımız için çok mutluyuz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz