Oy pusulası nasıl katlanır? Oy pusulasını katlarken dikkat edilmesi gerekenler

Türkiye genel seçimleri için artık zaman geldi. Sandık başına giderken en çok kafalara takılan ve kullanılan oyun geçersiz olmasından korkan vatandaşlar oy pusulasını katlarken nelere dikkat edeceklerini araştırmaya başladı. İşte oy pusulasını katlarken dikkat edilmesi gereken bilgiler.

Oy pusulası nasıl katlanır? Oy pusulasını katlarken dikkat edilmesi gerekenler

13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekili seçimi için oy kullanma hazırlıkları başladı. Vatandaşların oy kullanmak için gittiklerinde en çok dikkat etmeleri gereken noktaların başında oy pusulasını katlama var. İşte oy kullandıktan sonra oy pusulasını katlama ile ilgili kritik bilgiler.

OY VERDİKTEN SONRA OY PUSULASINI NASIL KATLAMALISINIZ?

Cumhurbaşkanı adayını seçerken isimlerin altında bulunan yuvarlak bölüme mühür basılırken mühürün diğer adaylara taşmaması şartı aranacak. Dolayısıyla mühür vurulan adayın olduğu kısmı dışa doğru katlamak önemlidir.

Oy pusulasında, 5 ittifak, 25'de siyasi partinin yer alacak. Seçmen hem ittifaka hem de ittifak içerisinde yer alan bir siyasi partiye mührü basarsa o oy hem siyasi partiye hem de ittifaka yazılmış olacak. Ancak, seçmen ittifak içerisinde bulunan bütün siyasi partilere oy vermesi halinde ise o oyda ittifakın ortak hanesine yazılacak.

PUSULAYA MÜHÜR BULAŞIRSA OY GEÇERSİZ Mİ OLUR?

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan iddialara göre, oy pusulasının dışa doğru katlanması gerektiği, aksi takdirde mührün diğer adaya bulaşıp oyun geçersiz sayılacağı ileri sürülmektedir. Ancak bu iddia doğru değildir. Oy pusulasının katlanmasından kaynaklı geçersiz oy sayılması gibi bir durum söz konusu değildir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yayımladığı 135 sayılı genelgenin ilgili maddelerine göre, oy pusulasındaki mührün başka bir adayın kısmına bulaşması oyu geçersiz kılmaz. Kanun ve genelgenin 42. maddesinin 1. fıkrasının d ve e bendlerine göre,

d) "Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "TERCİH" veya "EVET" mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi",

e) "Bir cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak alanı veya bağımsız aday alanına basılan "TERCİH" veya "EVET" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması" oy pusulalarını geçersiz kılmaz.

Kaynak: Diyarbakır Söz