Pazar ayinine silahlı saldırı

Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Pazar ayini sırasında silahlı saldırı gerçekleşti. Saldırıda bir kişi hayatını kaybetti.

Pazar ayinine silahlı saldırı

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan başından vurularak öldürüldü. Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, Cumhuriyet Savcısı eşliğinde kilisede inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrasında cenaze İstanbul Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

YEĞENİ KONUŞTU

Ölen Tuncer Murat Cihan’in yeğeni Çağın Cihan, “Kendisi amcam olur. Sadece oraya ziyaret geldi ve tesadüfen ona denk geldi. Sade masum biriydi ve kesinlikle masum bir kurbandı. Emekliydi, hafif zihinsel engelliydi. Son iki aydır da pazarları kiliseye gidip geliyordu" dedi.

Saldırganları yakalamak için çalışma başlatan polis ekipleri il genelinde denetleme noktaları oluşturdu. Olayla ilgili ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde iki saldırganın kiliseye doğru yürüdüğü ve yüzlerinin büyük bir kısmının kapalı olduğu ve üzerlerinde palto olduğu görüldü.

ÇIKMAZ SOKAK

Saldırganlar Santa Maria Kilisesi’nin arkasındaki Uzun Fıstık ile Albayraklar sokağında bulunan çıkmaz sokaktan gelerek kiliseye girdi. Saldırının ardından maskeli iki kişi yine aynı sokakta kaçtı. Görgü tanıklarına göre saldırganlar Albayraklar sokağı üzerinden CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı yanından bulunan çıkmaz sokaktan atlayarak, Kırkçılar sokaktan çıktı. Buradan Mühendis Şevket sokağına doğru kaçmaya devam etti.

YAYIN YASAĞI

Öte yandan saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından olay ile ilgili görsel ve işitsel tüm haber ve sosyal paylaşım sitelerine yönelik yayın yasağı getirildi.

BİR BAŞSAVCI VEKİLİ VE İKİ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirildiğini açıkladı.

 BOĞAZ'DAKİ TEK KATOLİK KİLİSESİ  

Meryem Ana Doğuş Kilisesi veya Santa Maria İtalyan Latin Katolik Kilisesi olarak bilinen ibadethane, İstanbul Boğazı'nda bulunan tek Latin Katolik Kilisesi'dir. 1866 yılında ibadete açılan kilise Mimar Gaspare Fossati tarafından tasarlandı.

CEVDET YILMAZ: GENİŞ ÇAPLI OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, silahlı saldırıyı kınadığını, olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz. Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir." ifadelerini kullandı.

BAKAN YERLİKAYA: ALÇAK SALDIRIYI KINIYORUZ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin açıklamada bulundu. Yerlikaya açıklamsında, ''Bugün(dün) Saat 11.40 sıralarında Sarıyer Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesindeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T. maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

BAKAN TUNÇ'TAN AÇIKLAMA!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıya ilişkin, açıklamasında saldırıyı şiddetle kınadığını bildiren Tunç, "İstanbul Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.

VALİ GÜL'DEN AÇIKLAMA!

İstanbul Valisi Davut Gül, Sarıyer, Santa Maria Kilisesi'ne giderek, incelemelerde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok. Tek bir kişiye saldırı olmuş ve bir kişi vefat etmiş. Bildiğimiz, gördüğümüz şu içeri girilmiş ve içerideki bir kişiye saldırıda bulunulmuş. Bunun üzerinde polisimiz çalışıyor. Hepimizin başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA: KINIYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili açıklamasında, “Silahlı saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğine kast edenler, asla emellerine ulaşamayacaktır." dedi.

MURAT KURUM: ASLA HEDEFİNE ULAŞAMAYACAK

Cumhur İttifakı'nın İBB adayı Murat Kurum, saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Kurum, ''Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai’i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak.'' ifadelerini kullandı.

ERBAŞ’TAN KINAMA GELDİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş silahlı saldırıyı kınadı.

Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde ayin esnasında yapılan silahlı saldırıyı şiddetle kınıyor, menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

ÖZEL SALDIRIYI KINADI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıyı kınadı.

Özel, sosyal medya hesabından, "Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde yaşanan ve 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırının sebeplerinin tüm yönleriyle bir an önce açığa çıkmasını temenni ediyorum." mesajını paylaştı.

AKŞENER DE KINADI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıyı kınadı.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyı kınayarak, "Vefat eden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizde böylesi provokatif şiddet olaylarının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz