Pazar esnafı: Fiyatlar takip edilip haksız kazancın önüne geçilmeli

Pazar fiyatları ile ilgili konuşan esnaf, fiyatların denetlenmesi gerektiğini belirterek meyve sebzelerin yurt dışına ithal edilmesinden dolayı ürünlerin kalitesinin ve fiyatının değiştiğini belirttiler.

Pazar esnafı: Fiyatlar takip edilip haksız kazancın önüne geçilmeli

Türkiye'de a'dan z'ye tüm ürünlere yapılan zamlar, hava şartları ve tedarik zinciri sorunlarından dolayı özellikle meyve, sebze fiyatları cep yakıyor. Pazar fiyatlarından hem satıcılar hem de müşteriler dert yanıyor.

Fiyatların yüksek olmasından dolayı yeterince mal ve çeşit getiremeyen esnaf, kaliteden kaliteye fiyatın değiştiğini söyledi.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Pazar esnafı, yeterince denetim yapılmamasından şikayetçi olduklarını ifade ettiler.

"TÜRKİYE GENELİ FİYATLARI DÜZENLETECEĞİZ DİYORLAR AMA HERHANGİ BİR ŞEY YAPMADILAR"

Ürünün kalitesine göre fiyatların değişmesinin normal olduğunu söyleyen Celal Kermene, "Fiyatlar normal çok pahalık değil. Millet pahalı diyor ama örneğin salatalık beş, patlıcan sekiz lira olması çok pahalı değil. Kendi ihtiyacı kadar olsa normaldir ama ihtiyaç fazlası pahalı olması normal bir durum.  Malın kalitesine göre fiyat değişikliği normaldir, malın çürük sağlam olması fiyatların değişmesine normaldir." dedi.

Haksız kazancın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kermene, "Devletin görevi fiyatları takip edip; haksız kazancın önüne geçilmelidir. Sadece Şanlıurfa da değil Türkiye geneli fiyatları düzenleteceğiz diyorlar ama herhangi bir şey yapmadılar.  Markette herhangi bir alışveriş yaptığımızda bugün ayrı yarın ayrı farklı marketler de fiyatlarda ayrı çıkıyor.  Devlet yeteri kadar denetimler yapmıyor." diye kaydetti.

"AKARYAKIT HER SEKTÖRÜ ETKİLİYOR"

Akaryakıt fiyatlarından dolayı etkilendiklerini belirten İzzetin Deniz, "Hava sıcaklığından dolayı birçok ürünümüz bozuluyor. Maydanoz, kabak limon gibi ürünler erken bozuluyor.  Akaryakıt, elemen, poşet gibi sıkıntılarımız var. Akaryakıt her sektörü etkiliyor o düşünce her şey düzeliyor. Şanlıurfa büyüyünce nüfus artıyor hal ve ona göre mal yetersiz kalıyor. " ifadelerini kullandı.

"DEVLET BU PAHALILIĞI BİR AN ÖNCE ÖNLEMESİ LAZIM"

Enflasyondan dolayı satış yapamadıklarını dile getiren Mehmet Kılıç, "Enflasyon çok güçlü söylediğimiz fiyat millet kaçıyor. Bu milletin hali nasıl olacak. Türkiye’nin malı halde ki patlıcan, biber, domates hepsi yurtdışına gidiyor. Milletimiz iyi sebzeyi meyveyi soruyor. Biz millete ne diyeceğiz. Ne olacak bu halimiz. Devletimizin artık bir şey yapması lazım. Devlet bu pahalılığı bir an önce önlemesi lazım.  Yaşımız geçmiş evlenemiyoruz. Burada sabahtan akşama kadar canım çıkıyor yevmiye ile çalışıyorum o da yetmiyor." diye konuştu.

Beşir Taşkın ise "Fiyatlar iyidir, sebzeden memnunuz, Urfa da fazla sıkıntı yok. Meyve biraz pahalıdır. Bu sene sebze ucuzdu ama millet karpuz kavun yemedi. Allah millete yardım etsin." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz