Rapor belli oldu, katliam aklanacak

Roboskî ile ilgili hazırladığı raporu açıklamayan TBMM Uludere Alt Komisyonu Başkanı, "Ortada kasıt yok, zincirleme hata var" diyerek katliamı savundu.

Rapor belli oldu, katliam aklanacak

Hazırladığı raporu açıklamadığı için eleştirilen TBMM Uludere Alt Komisyonu'nun Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener'den kısa bir açıklama geldi.

“OLAYDA KASIT YOK”

Şener, "Olayda kasıt yok zincirleme hata var. Genelkurmay talimat vermiş olabilir. Genelkurmay tüm belgeleri bizimle paylaşmadı" diye konuştu.

Şener'in açıklaması, raporun içeriğine dair de bilgi veriyor. Edinilen bilgilere göre söz konusu raporda, talimatın Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilmiş olabileceği belirtiliyor.

'SINIRÖTESİ HİYERARŞİSİ UYGULANDI'

Ayrıca raporda, "Operasyon için sınırötesi operasyon için uygulanan yöntem hiyerarşi yöntemi uygulanmış" ifadesi dikkat çekiyor. Prosedüre göre, sınır ötesi operasyon için talimatı vermesi gereken kişi Başbakan. Bu durumda katliamın sorumluluğu Başbakan Erdoğan'da oluyor. Ancak buna ilişkin bir değerlendirme raporda yer almıyor.

'ZİNCİRLEME HATA VAR'

Uludere Alt Komisyonu'nun raporunda katliamın "kasıtlı olmadığı" iddia edilerek, hükümetin "hata" tezi sahipleniliyor ve "Zincirleme hata var" deniliyor. Rapordaki, "Kürt oldukları için öldürülmediler. Sınır güvenliği nedeniyle bölgede özel güvenlik ve hassasiyet söz konusuydu" ifadesi dikkat çekiyor.

Raporun sonuç bölümü ise hala yazılmamış. Bunun için komisyonun toplanması beklenecek.

SİYASİ AMAÇLA KULLANILMASIN DİYE ERTELENMİŞ!

Komisyonun raporunu açıklamayı erteleme gerekçesi ise şöyle: Katliamın yıldönümünde bir takım siyasi amaçlar için kullanımını engellemek.

ULUDERE RAPORU BİLMECEYE DÖNDÜ

Öte yandan, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Uludere olayına ilişkin raporun henüz tamamlanmadığını ve bu şekilde bir rapordan bahsetmenin kamuoyunu yanıltacağını söyledi.

 Üstün, internet sitelerinde yer alan ve ''Olayda Genelkurmay Başkanlığı'nın talimatı söz konusu'' şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını anlattı. Haberlerde adı geçen alt komisyon başkanı İhsan Şener ile görüştüğüne dikkati çeken Üstün, Şener'in kendisine böyle bir açıklamayı yapmadığını söylediğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz