Şahin: Yeni Haticeler olmasın

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Batman Çayı'nda yaklaşık iki hafta önce cesedi bulunan ve töre cinayetine kurban gittiği belirlenen 15 yaşındaki Hatice Daşlı olayını yakından takip ettiğini söyledi.

Şahin: Yeni Haticeler olmasın

''Genç Fikirler Güçlü Kadınlar'' projesinin tanıtımından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, Hatice Daşlı'ya ilişkin bir soru üzerine, konuyla ilgili Batman Valisi Yılmaz Arslan ile görüştüklerini söyledi. Şahin, töre ve namus cinayetleri konusunda bir dönem komisyon başkanlığı yaptığını ve bu konuda önemli bir rapor çıkardıklarını hatırlattı. Bu raporda, cinayetlerin neden işlendiği ve bu konuda ne yapmak gerektiğinin çalışmasını yaptıklarını anlatan Şahin, TCK'da büyük bir değişim sağladıklarını dile getirdi.

Bakan Şahin, şunları söyledi: ''Biz 35 yıl sonra TCK'yı değiştirdik ve değiştirdiğimiz maddelerin en önemlisi de, daha önce töre ve namus cinayetlerinde çok büyük indirimler vardı. Çevre baskısı, anne şöyle dedi, baba böyle dedi... Özellikle azmettirenlerle ilgili hiçbir ceza yoktu. Orada 86. maddeyi de değiştirdik ve nitelikli adam öldürmek suçuna çevirdik. Bu çok önemli bir yaptırımdır. Eskiden bunlar çok daha fazla oluyordu ve hiç ceza almadan yasanın da getirdiği indirimlerden de istifade ediyorlardı, birkaç yıl yatıp çıkıyorlardı. Ben cezaevlerinde de çok fazla erkekle görüşmüş bir kardeşinizim. Kadın konuk evlerinde de bu konuda mağdur olmuş kadınlarımızla görüştüm. Bölgeyi de çok iyi biliyorum. Batman'da araştırmalar yapmıştık. Zaten yaptığımız bu çalışmanın temelinde hedef, bunların olmamasıdır.''

GÜLDÜNYA VE HATİCELER OLMASIN

Koruyucu ve önleyici tedbirlerin bu çalışmalardan geçtiğini aktaran Şahin, kadınları eğiteceklerini, istihdamın içinde tutacaklarını, aile ve iş hayatını güçlendirecek alternatif modeller üreteceklerini söyledi.

Bakan Şahin, ''Güldünya'lar, Hatice'ler olmasın diye mücadele ediyoruz ve kanunlarımızı da buna göre düzenliyoruz. En son Adalet Bakanımızla, özellikle cinsel suçlar konusunda da önemli yaptırımların altyapısını oluşturduk. Bunlar akşamdan sabaha düzelmeyecek ama bunu bir sorun olarak görüp, gerekli bütün tedbiri alıp, gerekli takibi yapmamız gerekiyor. Biz Batman ve Diyarbakır valimizle görüşüyoruz ve devletin onu yalnız bırakmama iradesini ortaya koyuyor ve bunları yapanların en yüksek cezayı alması gerektiğiyle ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yapıyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz