Salona konuştu!

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da hayal kırıklığına uğradı. Kentte miting yapamadı, boş salona konuştu, partinin tüm çağrılarına rağmen Diyarbakır'ın bilenen STK ve Kanaat, toplantıya iştirak etmedi.

Salona konuştu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu referanduma dair Diyarbakır programında, hayak kırıklığına uğradı. Özel uçakla geldiği Diyarbakır'da Kılıçdaroğlu, havaalanında az sayıda partili tarafından karşılandı. HDP/DBP'nin referandumda "hayır" diyecekleri için, büyük ilgi bekleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu yol boyunca da Diyarbakırlılardan ilgi görmedi. İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra, Yenişehir semtindeki bir düğün salonuna geçerek, burada partilileriyle bir araya geldi. Açık alanda miting yapmayan Kılıçdarığlu düğün salonundaki yaklaşık 800 kişiye seslendi.

Partililere burada seslenen Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da Türkiye'nin genel sorunlarına değinirken, Kürt sorunuyla ilgili tek bir laf etmemesi dikkat çekti. Bölgenin sosyo-ekonomik yöndeki geri bırakılmışlığı üzerinden hükümete yüklenmeye çalışan Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'ın 1 milyon 700 bin nüfusu olduğunu, Türkiye'nin en fakir illerden biri olduğunu iddia ederek, hangi sokağa girilse onlarca işsiz gençle karşılaşılacağını öne sürdü.

DİYARBAKIR'IN İŞSİZLİĞİ

Kılıçdaroğlu, "İşsizlik oranı açısından Türkiyenin ikinci kenti. 18.7'lik bir işsiz oranı var. Türkiye'nin çok üstünde bir oran. 1 miyon 700 bin vatandaştan 1 milyon 91 bini yoksulluk içerisinde yaşıyor. Anket yapıyorlar Diyarbakır'dan devletin resmi rakamlarında bu rakam, yüzde 71.2 düşük gelir grubunda, 198 bin hane temel ihtiyaçları karşılayamıyor. Sosyal ekonomik gelişmede 81 il arasında 67'inci sırada. 1930'lu yılarda ülkenin 3'üncü sanayi kenti olan Diyarbakır. En fazla yeşil karta sahip olan il Şanlıurfa'dan sonra Diyarbakırdır" dedi.

SAYESETEN BAKMAZ LAZIM

Diyarbakır'ın, kadim, güçlü ve zengin bir tarihi olduğunu, sevimli ve hoşgörülü insanları olduğunu, burada yaşayan insanlar neden mutsuz, huzursuz, aç olduğunun sorgulanması gerektiğini söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Siyaseten bakmak lazım. sadece A, B, C partisi olarak değil, genel olarak bakmak lazım. Önyargılardan uzak düşünülmesi lazım. Birbirimizi suçlamanın dışında sorgulanması lazım. Sorun nedir ona da değineceğim?" dedi.  İşsizlik üzerinden hükümete yüklenen Kılıçdaroğlu, Parlamenter sistesi savunurken, "Bu işsizliği, parlamenter sistem mi yarattı? Bu sorunun cevabını bekleyeceğiz" diye konuştu.

SEBEBİ PARLAMENTER SİSTEM Mİ?

"Çiftçiyi düşünün. Ektiği ürünün karşılığını, alınterinin karşılığını alamıyor.Trakya büyüklüğünde 2 kat alan ekiyor. Gübre, mazot pahalı. Bunun sebebi parlamenter sistem mi? Çiftçi kardeşim de kendisine sorması lazım. Taksici esnafın kullandığı mazota bakın. Emin olun şunu söylüyorlar: 'Neredeyse müşteri bulamaz hale geldik'. Kendi SSK primi yatıracak kadar para kazanamıyorum. Mazot aldı başını gidiyor, eskiden turist geliyordu artı o da gelmiyor. Bunun sebebi parlamenter sistem mi? FETÖ terör örgütü dediler, bizi kandırdı dediler, Allah ve millet bizi affetsin dediler. Peki seni kandırdı da buna sebep parlamenter sistem mi? Niye seni kandırdı? Hapishaneler tıka basa dolu, sırayla uyuyorlar. Yaşlı, genç, ihtiyar hiç demeden, Türkiye Cumhuriyeti hapishaneleri dolu. Peki dolu olmasının sebebi parlamenter sistem mi? 

EVET ÇIKMASI HALİNDE

Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da sandığa gidileceğini, "Evet" denilmesi halinde 1 kişiye OHAL uygulama yetkisi verileceğini de iddia etti. Kılıçdaroğlu, milletvekili sayısının 600'e çıkarılmasının maliyetinin 187 trilyon olduğunu ve bununda doğru olmadığını söyledi. "Eğer bu anayasa değişikliği geçerse Türkiye 3. lige düşer, demokrasisi olmayan bir devlete dönüşmüş olur. Bir ülke kendi sorunlarını Parlamentoda, Meclis'te çözer. Eşit yurttaşlığın güvencesi Meclis'tir, Parlamentodur." diyen Kılıçdaroğlu, parlamentoda her görüşten milletvekilinin bulunduğunu vurguladı.

HUZURU ARIYORUZ

Kılıçdaroğlu konuşmasının sonunda, birlikte huzur içinde yaşamayı özlediklerini, gerilimden, terörden bu milletin bıktığını kaydederek, "Evimize huzur içerisinde gitmek istiyoruz. Bir aile huzur içerisinde akşam yemeği yemek istiyor. Bu memleketin hapishaneleri dolmamalı, gazeteciler rahatlıkla yazmalıdır. İtiraz eden herkesi hapisihanelere gönderirsek doğru değil. Hata insana mahsustur. Benim hatam olmadı demedim, hata yapabiliriz. Aslan, Ceylanı yakalayıp yediği zaman hata yaptın der miyiz, Akrep ısırdığı zaman hata yaptın der miyiz. Biz aklımızla hareket eder, aklımızla sorgularız. Hatayı azaltmak lazım. Bunun çözümü de konuşmak, tartışmaktır. Bu ülkede huzur içinde yaşama imkanımız var" diye konuştu.

TOPLANTIYA KATILAN OLMADI

Diyarbakır programında istenilen ilgili görmediği her halinde belli olan Kılıçdaroğlu, buradaki salon konuşmasından sonra, turistik bir otelde partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen sivil toplum kuruluş temsilcileri ve kanaat önderlerinin katıldığı toplantıya katıldı. Diyarbakır'ın bilinen STK ve Kanaat önderlerinin iştirak etmediği gözlenen toplantı basına kapalı yapılırken. Kılıçdaroğlu buradaki toplantısını kısa keserek, bir saatlik beklemeden sonra Diyarbakır'dan ayrıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kılıçdaroğlu için yoğun güvenlik önlemi alınırken Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü de kendisine zırhlı araç tahsis etti.  Kemal Kılıçdaroğlu'nun gideceği güzergahlarda da Özel Harekat timlerinin görevlendirildiği dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz