'Savaş kürtlere zarar veriyor'

HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, devam eden çatışmalı sürecin Kürtlerin kazanımlarına zarar verdiğine dikkat çekerek hem PKK’ya hem de devlete ‘akan kana son verin’ çağrısında bulundu.

'Savaş kürtlere zarar veriyor'

DİYARBAKIR- HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaptığı açıklamada, devam eden çatışmaların son bulması için PKK’ya ve devlete çağrıda bulundu.

Kendi Kürt sorununun çözümünü askıya alan Türkiye’nin , güvenlik eksenli politikalara geri döndüğünü belirten Kahraman,bu yaklaşım beraberinde hak ihlallerini ve sivil ölümlerini artırdığını söyledi. Kahraman,”Roboski’de, sivil köylülere yönelik yapılan katliamın faillerini bulup yargı önüne çıkaracaklarına; Başbakan ve İçişleri Bakanının üslubu kamuoyunu rahatsız etmektedir. Belediyelerin Diyarbakır’da bazı park ve kültür merkezlerine verdiği isimler valilik ve mahkemeler tarafından iptal edilmektedir. Polis şiddeti gün be gün artmakta, yaratılan milliyetçi dalga Türkiye’nin batısında Kürtlere karşı linç olaylarına dönüşmektedir. Kısacası, açılım süreciyle başlayan olumlu hava hızla kötüye doğru değişmektedir.” dedi.

‘ÇÖZÜM ADİL BİR ANAYASADIR’

Devletin operasyonları durdurması ve PKK’nın da şiddetten vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen Kahraman, Kürt sorununu çözmenin en iyi yolunun adil bir anayasa olduğunu ifade etti. Kahraman,”Hükümetin ivedilikle yapması gereken şey, güvenlikçi politikalardan vazgeçmeli, Kürt sorununun eşitlik temelinde diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözümüne katkı sunacak süreci başlatmalıdır. Operasyonları durdurmalı, barışa şans tanımalıdır. Yeni Anayasa sürecini hızlandırmalı, Kürt sorunun çözümü için anadilde eğitim ve kendi kaderini tayin hakkını tanımalıdır.Kürt hareketi de amaçsız ve anlamsızlaşan ve hiçbir getirisi olmayan bu savaştan vazgeçmelidir. Legal demokratik mücadeleye yol açmalı, örgütsel kaygılar yerine Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesini öne almalıdır. “ şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz