Görüş Bildir

Savcı: Medeni Yıldırım havaya açılan ateşle vuruldu

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi Kayacık Köyü'nde 3 yıl önceki kalekol protestosu sırasında Medeni Yıldırım'ın vurularak öldürülmesine ilişkin davada savcı esas hakkındaki mütalaasında, karakolda bulunan askerlerin havaya ateş açtığını, bu sırada grup içinde bulunan Medeni Yıldırım'ın vücuduna isabet eden mermiyle yaralandığını, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

Savcı: Medeni Yıldırım havaya açılan ateşle vuruldu

Lice'nin Kayacık Köyü'nde 28 Haziran 2013 günü kalekol protestosu sırasında Medeni Yıldırım'ın vurularak öldürülmesi ve 8 kişinin silahla yaralanması olayına ilişkin er 23 yaşındaki Adem Çiftçi'nin, 'Haksız tahrik altında olası kastla adam öldürme' suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan er Adem Ç.'nin Kocaeli'den SEGBİS sistemi ile katıldığı duruşmaya, Medeni Yıldırım'ın ailesi ve avukatları da katıldı.

SAVCI: MEDENİ YILDIRIM HAVAYA AÇILAN ATEŞLE VURULDU

Duruşmada ilk söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Esas hakkındaki mütalaada savcı, Lice'nin Kayacık Karakol Komutanlığı'nda yapılan kalekol inşaatının protesto edilmesi için bir eylem yapıldığını, eylem sırasında slogan atıldığını, yüzleri kapalı kişilerin yolu kapattığını, PKK terör örgütü simgeleyen bayraklarla terör örgütü lehine slogan attıklarını, grup içinden bazı kişilerin karakola el yapımı patlayıcı ve molotof attığını, iş makinası ve karakol önündeki çadırların yakıldığını söyledi. Olayların daha da büyümesini önlemek ve kalabalığı dağıtmak için karakolda bulunan askerlerin havaya ateş açtığını belirten savcı, bu sırada grup içinde bulunan Medeni Yıldırım'ın vücuduna isabet eden mermiyle yaralandığını, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini kaydetti. Otopsi sırasında Medeni Yıldırım'ın vücudunda mermi çekirdeği bulunmadığını kaydeden savcı, olay yerinde çok sayıda boş kovan bulunduğunu ifade etti. Medeni Yıldırım'ın vücudunda mermi çekirdeği bulunmaması nedeniyle, sanığa ait silahtan çıkan mermi ile hayatını kaybettiğine dair tespit yapılamadığını belirten savcı,  sanığın da ifadesinde olay anında hiç ateş etmediğini söylediğini vurguladı. Sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak somut ve inandırıcı delil bulunamadığını ifade eden savcı, Adem Ç.'nin beraatini talep etti. Savcı, gerçek fail veya faillerin tespiti amacıyla Lice Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Daha sonra söz alan Medeni Yıldırım'ın ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise, olayla ilgili etkili soruşturma yürütülmediğini belirterek, "Bu olayda 27 ayrı silah kullanılmıştır. Bu raporlarla mevcuttur. Buna rağmen tek bir sanıkla bu dava yürütülmüştür. Yargılama eksik yürütülmüştür" dedi. Duruşma eksiklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.

Olayla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında açılan soruşturmada da 'Görevi kötüye kullanma' ve 'Taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' iddiaları ile suçlanan iki komutan hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi